Zaváraniny

Bulharský šalát

Suroviny: 1 kg papriky, 60 dkg cibule, 3 ks feferoniek, 10 dkg cukru, 1 dcl octu, 1 dcl oleja, 1 PL vegety, 1 PL preosiatého Deka alebo Zelka, 0,5 l paradajkového pretlaku Postup: Všetko spolu uvariť a dať do predhriatých fliaš, sterilizovať alebo na sucho dunctovať. 8 ks –3 dcl fliaš.

Detská výživa

Suroviny: 2,5  kg olúpaných a jadier zbavených jabĺk, 1 bal. vanílkového cukru, 25 dkg kryšt. cukru, trošku škorice Postup: Všetko spolu povaríme za stáleho miešania na kašu, ktorú po vychladnutí rozmixujeme. Naplnené flaše sterilizujeme 15 min.

Detská výživa II

Suroviny: 4 kg jabĺk, 1 kg hrušiek alebo broskýň, 3 l vody, 3 vanílkové pudingy v prášku, ½ kg kryštálového cukru Postup: Ovocie pokrájame, podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Ovocnú štavu zlejeme, pridáme cukor a v trochu vode rozmiešaný puding a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Ovocie potom s pudingom rozmixujeme. Nalejeme do menších pohárov a 20 min. sterilizujeme pri 85 C.

Fazuľový šalát

Suroviny: 1 kg suchej veľkej fazule, 1 kg cibule, 1 a 1/2 kg papriky, 1 a 1/2 kg paradajok, 1 Deko, 2 dcl oleja Postup: Cibulu podusiť na oleji, pridať nakrájanú papriku, paradajky a uvarenú fazulu, posypať s Dekom podusiť spolu a dať do predhriatých fliaš ešte vriace, zaviečkovať a dať dolu viečkom otočené do suchého dunctu, kým nevychladne.

Fazuľový sterilizovaný šalát

Suroviny: uvariť: 1 kg fazule udusiť: 1 kg cibule, 1 kg papriky, 2 dcl oleja. nálev:  1 l  vody, 25 dkg cukru, 1 deko, 2 dcl octu. Postup: Všetko spolu zmiešame, pridáme 1 paradajkový pretlak, dáme do pohárov a zalejeme nálevom. Sterilizujeme pri 100 stupňoch C asi tri minúty, vyberieme a necháme vychladnúť.

Kapusta v oleji

Suroviny: 2 1/2 kg kapusty, 1 kg papriky, 1/2 kg cibule, 1/4 kg cukru, 1 hrsť soli, 1 dcl oleja, 4 dcl octu, 1/2 sáčku Deka. Postup: Posypať zeleninu a nechať cez noc stáť. Voda sa nepridáva. Uložiť do fliaš, nesterilizovať.

Kečup

Suroviny: 5 kg rajčín, 1/2 kg cibule, 1/2 kg červených paprík, 5-6 ks jabĺk, 1 cvikla, 1 hlavička cesnaku, 5-6 feferoniek, 30 - 40 dkg kryšt. cukru, 1/4 l octu, 2 PL soli Korenie: 1 KL horčicového semena, 1 KL zelerového semena, 2 KL mletého čierneho korenia, 1 KL mletej červenej papriky, škorice a zázvoru, 2 muškátové oriešky, 5 zrniek nového korenia, 5 bobkových listov Postup: Rajčiny ponoríme na 2 min. do horúcej vody a ošúpeme, potom papriku, cibulu, jablká, cesnak feferonky...

Konzervovanie kôpru

Suroviny: mladý kôpor nálev: 1/2 l vody, 1 KL kyseliny citronovej, 2 PL cukru, 1 KL soli  Postup: Mladý kôpor umyjeme pod tečúcou vodou, natlačíme do fliaš od výživy a zaleje s nálevom. Nálev necháme zovrieť a potom trošku vychladnutý nalievame pomaly na kôpor, aby vyšiel vzduch.  Sterilizujeme 10 min. pri teplote 85 C. Necháme vychladnúť na vzduchu otočené dolu. 

Lečo na oleji

Suroviny: cibuľa, paprika, paradajky Postup: Na oleji podusíme cibulu, pridáme pokrájanú papriku, posolíme a dáme paradajky, Dusíme 5-6 minút.  Dávame do predhriatych pohárov, na vrch dáme trošku oleja a chvíľku sterilizujeme.

Lečo za surova

Suroviny: 2 kg paradajok, 1 kg papriky, 1 stredne veľká cibuľa, soľ podľa chuti Postup: Zeleninu pokrájame pomiešame zo soľou, ak trošku zmäkne dáme do pohárov a sterilizujeme 20 minút pri 100 C.

Marhuľová marmeláda s pistáciami

Suroviny: 1 kg marhúľ, želírovací cukor, 1 citrón, 40 g pistácií Postup: Zmiešajte očistené a olúpané marhule so želírovacím cukrom a šťavou z jedného citróna. Zmes nechajte pol hodiny postáť. Potom ju varte 4 minúty. Nakoniec pridajte 40 g posekaných pistácií a nalejte do pohárov.

Miešaná čalamáda z kapusty

Suroviny: 5 kg bielej kapusty, 1/2 kg cibule, 2,5 kg papriky, 1 l octu, 1 Deko, 1 kg kryštálového cukru, 2 kg mrkvy Postup: Zeleninu nakrájame na tenké pásy, mrkvu postrúhame na hrubšom struhadle a dáme do väčšej nádoby. Posypeme cukrom, Dekom, zalejeme octom a necháme stát 24 hodín, občas premiešame. Na druhý deň uložíme do fliaš a sterilizujeme pri 85 C asi 10 minút.

Nálev na cviklu

Suroviny: 3 l vody, 1 l octu, 35 dkg cukru, 10 dkg soli spolu prevariť Postup: Potom uvariť cviklu nakrájať na kocočky alebo postrúhať pridať kmín, fenikel a chren a zaliať uvareným nálevom.

Nálev na uhorky a inú zeleninu

Suroviny: 2 l vody, 1/2 l octu, 5 PL cukru, 3 PL soli, 20 zrniek čierneho a 10 nového korenia Postup: Spolu uvariť a nechať vychladnúť. Na dno každého pohára dať koliesko mrkvy, petržlenu, chrenu, cibule, cesnaku, kôpor a bobkový list. Uhorky zaliať nálevom a sterilizovať 10 minút pri 80 C. Do 7 dcl fľaše uložíme uhorky a zalejeme s týmto nálevom: 1 dcl octu, 1 ČL soli, 1 PL kryšt. cukru, 2 zrnká nového korenia, 4 zrnká čierneho korenia, 2 tabl. sacharidu a 1 malá cibulka alebo aj...

Paprika v oleji

Suroviny: 3-4 kg zrelých červených paprík Nálev: 1/2 l octu, 1 a 1/2 l vody, 1 deko, 13 dkg cukru a 2 dcl oleja. Postup: Dáme variť a v horúcom náleve trošku povaríme papriky. Ukladáme do predhriatych pohárov. Zalejeme horúcim nálevom a sterilizujeme.

Slané uhorky v súdku

Suroviny: uhorky, chren, kôpor, 2 l vody, 10 dkg soli, Postup: Stredne veľké uhorky umyjeme vo vlažnej vode a potom opláchneme v studenej. Potom zaliať horúcou vodu a pootáčať v nej uhorky. Na spodok súdka dáme chren, kôpor, potom uhorky a medzi to znovu chren a kôpor. Ak sa zaplní zalejeme s týmto nálevom: 2 l vody, 10 dkg soli povaríme, prikryjeme a necháme stáť na slnku 2-3 dni.  Ak vykysnú uložíme na studené miesto. Ak sa voda minie treba pripraviť vlažný nálev a zaliať...

Strúhaná tekvica na prívarok

Suroviny: Tekvica, soľ, kôpor, 1 PL octu Postup: Tekvicu postrúhame a 1 hod máčame v studenej osolenej vode. Potom vyžmýkame a ukladáme do fliaš. Na spodok dáme soľ a kôpor, dobre natlačíme, na vrch dáme ešte soľ a 1 PL octu. Sterilizujeme asi 10 minút.

Uhorkový šalát

Suroviny: 3 kg uhoriek postrúhať na plátky, 1 veľkú cibuľu pokrájať, 6 ks paprík, 2 dcl cukru, 1 Deko, 1 dcl oleja, 2 dcl octu Postup: Nechať masu stát asi 6 hodín naložiť do fliaš a sterilizovať 10 minút pri 80 C.

Uhorky do suda

Suroviny: Nálev: 1 Deko, 1 dcl ocot, 1 l vody - na 10 kg uhoriek asi 10-12 l vody. Postup: Všetko spolu prevariť, vychladiť a zaliať zeleninu: uhorky, baranie rohy, karfiol, zelené rajčiny, paprika alma, cibuľa.

Vegeta

Suroviny: 1 kg mrkvy, 1/2 kg petržlenu, 1 kaleráb, 1 kel, 1 zeler I s vňaťou, 1 karfiol, 5 ks zelených paprík, 2 stredné cibule, hrsť petržlenovej vňate, 1/2 soli Postup: Všetko spolu pomlieť na mäsovom mlynčeku, zmiešať so solou a dať do fliaš od výživy - asi 15 ks. Sterilizujeme.

Výborná miešaná zelenina

Suroviny:  karfiol, patizon, zeler, fazulku , kukuricu, cibulky, kaleráb, chren, kyselina citronová, paprika, malé rajčiny, feferonky, uhorky, hríby, kapustné listy, hrášok, hroznový list, kôpor Nálev: 1 Deko, 1 a 1/2 l vody, 1/2 l octu, na vrch flaše dáme 2-4 tabl. sacharinu. Flaše sterilizujeme 10-15 min. Postup: Bielu zeleninu- karfiol, patizon, zeler, fazulku , kukuricu, cibulky, kaleráb, chren, pokrájame a chvíľku povaríme vo vode s kyselinou citronovou, necháme...
Arteco.sk
Počítadlo návštev od 19.4.2013