Zálevy, marinády
Cesnakový zálev
Suroviny:
3 lyžice bieleho octu, 1 lyžica najemno nakrájaného cesnaku, štipka cukru.
Postup:
Asi 2 hodiny pred použitím zmiešame všetky uvedené prísady a necháme ich odpočinúť.
Sójový zálev
Suroviny:
4 lyžice svetlej sójovej omáčky, 1 lyžica tmavej sójovej omáčky, 3 zelené chilli papričky nakrájané nadrobno, 3 plátky čerstvého koreňa zázvoru nasekané na kúsky, pol lyžičky cukru.
Postup:
Asi 15 minút pred použitím zmiešame všetky uvedené prísady a necháme ich odpočinúť. Uchováme vo vzduchotesne uzavretom pohári.
Zálev na šaláty
Suroviny:
1 lyžica horčice, 1 lyžica octu, 1 šalotka, 6 lyžíc olivového oleja, zelená petržlenová vňať, pažítka, trebuľka, estragón, na hrot noža mletého bieleho korenia, trocha soli.
Postup:
Ocot premiešame so soľou a s mletým bielym korením a za stáleho miešania pridáme po kvapkách olej a horčicu. Miešame tak dlho, až kým nedostaneme jednoliatu zmes. Potom pridáme nastrúhanú šalotku, nasekanú zelenú petržlenovú vňať, pažítku, trebuľku a estragón a všetko spolu ešte premiešame....
Zálev z chilli a oleja
Suroviny:
3 až 4 chilli papričky, 2 strúčiky cesnaku, 4 lyžice stolového oleja, 2 lyžice sezamového oleja.
Postup:
Rozpálime olej a opražíme cesnak, až je tmavohnedý. Potom ho vyberieme a zahodíme. Pridáme chilli papričky a niekoľko sekúnd ich pražíme. Prilejeme sezamový olej a znížime teplotu. Dobre premiešame a vychladíme.
Zálev zo zelených chilli papričiek a zázvoru
Suroviny:
6 lyžíc sladkého octu, 5 zelených chilli papričiek (nakrájaných nadrobno), 2.5 cm čerstvého koreňa zázvoru (olúpaného a nakrájaného na tenké plátky), 2 čajové lyžičky cukru, pol čajovej lyžičky soli.
Postup:
Asi 3 hodiny pred použitím zmiešame uvedené prísady a necháme ich odpočinúť.
Zázvorový zálev
Suroviny:
2 nasekané jarné cibuľky, 2.5 cm čerstvého koreňa zázvoru (olúpaného a nakrájaného na tenké plátky), 8 lyžíc bieleho sladového vínneho octu.
Postup:
Asi 15 minút pred použitím zmiešame všetky prísady spolu a necháme ich odpočinúť.
Zeleninová marináda
Suroviny:
Na 1000 ml vody dáme po 50 g každej koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler, cibuľa, pór), 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice oleja, 2 lyžice octu, 1 bobkový list, 4 zrnká nového korenia, 2 klinčeky, na hrot noža mletého čierneho korenia, soľ.
Postup:
Zeleninu umyjeme, očistíme, olúpeme, nakrájame na plátky, pokvapkáme octom a olejom, okoreníme mletým čiernym korením, pridáme bobkový list, celé nové korenie, rozotretý cesnak a klinčeky. Osolíme, premiešame a necháme chvíľu stáť,...