Zelenina, huby
Ajvar
Suroviny:
800 g zelenej papriky, 400 g baklažánov, 100 ml oleja, 250 ml octu, 6 strúčikov cesnaku, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Baklažány olúpeme a po dĺžke nakrájame na plátky. Papriky rozpolíme a zbavíme semien. V hrnci zmiešame 750 ml vody, 250 ml octu, trochu oleja a privedieme do varu. Do vriacej zmesi vložíme papriky a baklažány, 5 minút povaríme a precedíme. Zeleninu pomelieme na mäsovom mlynčeku a dobre premiešame. Pomletú zeleninu a zvyšný olej za stáleho miešania...
Anglický waldorfský šalát
Suroviny:
250 g kuracích (morčacích) pŕs, 50 g vylúpaných vlašských orechov, 120 ml smotany na šľahanie, 2 hlávky šalátu, 1 zeler, 3 jablká, 1 citrón, 1 pomaranč, 3 žĺtky, 370 ml oleja, 1 lyžica horčice, trochu cukru, 3 lyžice octu, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Očistené a umyté mäso dáme do vriacej osolenej vody, teplotu dáme na minimum a varíme asi 15 minút domäkka. Medzitým si pripravíme smotanovú majonézu. Žĺtky premiešame s horčicou, soľou, mletým čiernym korením a štipkou...
Baklažány na macedónsky spôsob
Suroviny:
4 veľké baklažány, 400 g paradajok, 1 cibuľa, tuk na vymastenie a pečenie, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Baklažány olúpeme, prekrojíme po dĺžke, osolíme a necháme pol hodiny odležať. Šťavu, ktorá vytečie, zalejeme a baklažány dáme do vymastenej ohňovzdornej nádoby. Nadrobno nasekanú cibuľu opražíme na rozpálenom tuku a posypeme ňou baklažány. Zrelé paradajky sparíme horúcou vodou, olúpeme ich, nakrájame na plátky, rozložíme na baklažány, osolíme a posypeme ešte mletým...
Baklažány na orientálny spôsob
Suroviny:
400 g mladých baklažánov, 100 g húb, 100 ml bieleho vína, 2 paradajky, 40 g tuku, 1 čajová lyžička Solamylu, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, citrónová šťava, hladká múka, mäsový vývar, 1 čajová lyžička cukru, 1 bobkový list, celé nové korenie, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Baklažán olúpeme a nakrájame na tenké kolieska. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a necháme odležať na 2 hodiny. Obalíme múkou, opražíme v rozohriatom tuku, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu,...
Brokolicová torta
Suroviny:
250 g múky, 1 žĺtok, asi 5 lyžíc vody, soľ, 125 g rozpusteného masla, 1 brokolicu, 2 vajcia, 2 dl mlieka, 1 dl sladkej smotany, mleté biele korenie, postrúhaný muškátový oriešok.
Postup:
Z preosiatej múky, žĺtka, soli, vody a masla vypracujeme hladké cesto, ktoré odložíme na 30 minút do chladničky. Umytú brokolicu varíme 8 až 10 minút v osolenej vode. Necháme ju odkvapkať a vychladnúť. V mise rozmiešame vajcia, pridáme sladkú smotanu a mlieko. Podľa chuti pridáme soľ, mleté...
Čakanka zapečená v dolkách
Suroviny:
500 g čakanky, cesto na omeletu, cibuľa, tuk, citrónová šťava, petržlen.
Postup:
Čakanku podusíme na malom množstve tuku. Z cesta na omeletu v horúcom tuku vypražíme dolky. Na každú dolku uložíme 2 až 3 výhonky čakanky, ktoré pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme malým množstvom strúhanej citrónovej kôry, zelenej cibule a petržlenovej vňate. Dolky s čakankou uložíme do ohňovzdornej misy, zakryjeme dolkami bez plnky a zapečieme v rúre. Podávame s hlávkovým šalátom.
Cestovinový šalát s brokolicou
Suroviny:
1 balenie cestovín, 1 brokolicu, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžičku horčice, 4 lyžice majonézy, 1 biely jogurt, mleté biele korenie, soľ, pažítku.
Postup:
Uvarené cestoviny dáme do misy, pridáme uvarenú brokolicu, pretlačený cesnak, horčicu, majonézu. Zľahka vmiešame jogurt vymiešaný s korením a soľou. Posypeme pokrájanou pažítkou.
Cestovinový šalát s brokolicou II
Suroviny:
400 g brokolice, 130 g cestovín, 350 g kuracích pŕs, 200 g majonézy, 2 dl mlieka, mleté čierne korenie, soľ, olivový olej.
Postup:
Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky a uvaríme do polomäkka v osolenej vode. Scedíme a necháme vychladnúť. Kuracie mäso osolíme, okoreníme, upečieme vo vyhriatej rúre a pokrájame na väčšie kúsky. Cestoviny uvaríme v osolenej vode s olivovým olejom. Scedíme a necháme vychladnúť. Všetko preložíme do misy a zalejeme zálievkou. Zálievka: majonézu...
Cícerový šalát na orientálny spôsob
Suroviny:
250 g cícera, 1 paradajka, 1 zelená paprika, 12 kusov čiernych olív, 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 1 citrón, 100 ml oleja, 1 viazanička mäty piepornej, 1 bobkový list, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Deň predtým zalejeme cícer studenou vodou a asi 2 až 3 krát ju vymeníme. Na druhý deň cícer precedíme, dáme do hrnca, zalejeme ho 2000 ml chladnej vody, pridáme olúpanú cibuľu a bobkový list. Varíme domäkka asi 2.5 hodiny. Tesne pred koncom cícer osolíme. Precedíme ho a...
Čierny koreň so syrom
Suroviny:
400 g čierneho koreňa, 70 g údeného syra, 100 ml mlieka, 2 vajcia, 1 lyžica octu, 1 lyžica masti na vymastenie misy, 1 lyžica nadrobno nasekanej zelenej petržlenovej vňate, soľ.
Postup:
Čierny koreň olúpeme, prekrojíme po dĺžke napoly, vložíme do vriacej osolenej vody s octom a varíme domäkka. Necháme ho odkvapkať a vložíme do vymastnej ohňovzdornej misy. Zalejeme vajcami, ktoré sme rozšľahali s mliekom, vložíme do vyhriatej rúry a zapečieme. Zapečený čierny koreň rozdelíme...
Čierny Kubo
Suroviny:
30 g sušených húb, 250 g krúpok, 1 cibuľa, 30 g masti, 2 strúčiky cesnaku, rasca, majorán, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Huby namočíme do studenej vody a necháme 2 až 3 hodiny postáť. Uvaríme v osolenej vode a precedíme. Krúpky sparíme a opražíme na časti masti. Zalejeme vývarom z húb, osolíme a uvaríme domäkka. Na zvyšku masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme huby, rascu a asi 20 minút dusíme. Mäkké huby premiešame s uvarenými krúpkami. Dochutíme majoránom,...
Čínsky zeleninový šalát
Suroviny:
Rovnaké množstvo fazuľových strukov, mrkvy a kapusty, 2 paradajky, 2 plátky konzervovaného ananásu, hlávkový šalát, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Fazuľové struky povaríme asi 3 až 4 minúty, vyberieme, prelejeme studenou vodou a necháme odkvapkať. Mrkvu a kapustu nakrájame na jemné rezance, osolíme a okoreníme. Takto pripravenú zeleninu urovnáme na misu a ozdobíme nakrájanými kolieskami ananásu prekrojenými napoly a štvrťkami paradajok.
Cukina na orientálny spôsob
Suroviny:
80 dkg cukiny, 1 väčia cibuľa, 1/2 dcl oleja, 1 zelená paprika, 3 paradajky, 4 PL kečupu, 3-4 strúčiky cesnaku, 1/2 KL cukru, karý korenie, sladká červená paprika, čierne korenie, vegeta, petržlenová vňať, oregano, bazalka, biely jogurt alebo kyslá smotana.
Postup:
Očistenú cukinu pokrájame na kocky a udusíme na oleji scibuľkou. Pridáme korenie a dusíeme 15 minút. Potom pridáme olúpané paradajky, na pásiky pokrájanú papriku, roztlačený cesnak a kečup. Chvíľku podusíme ale...
Cukina s cestovinou
Suroviny:
600 až 800 g cukín, 100 g nastrúhaného syra, maslo, 100 ml mlieka, 2 papriky, 2 paradajky, 100 g cestovín, 1 cibuľa, 1 až 2 strúčiky cesnaku, bazalka, tymian, mleté korenie, soľ.
Postup:
Cestovinu uvaríme v osolenej vode. Umyté cukiny nakrájame na malé kocky, paradajky, papriku a cibuľu na pásiky. Cesnak prelisujeme. Zeleninu zmiešame s uvarenou cestovinou. Osolíme, ochutíme cesnakom a dáme do vymasteného pekáča. V mlieku rozšľaháme vajcia, primiešame k nim bazalku, tymian a...
Cukinovo-pečeňové placky
Suroviny:
1 stredne veľká cukina, 4 žemle, 4 vajcia, 20 dkg kuracej pečienky, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL posekanej petržlenovej vňate,soľ, rasca, majorán, čierne korenie, strúhanka, olej na vyprážanie
Postup:
Cukinu očistíme, postrúhame, vyžmýkame. Žemle navlhčíme mliekom alebo vodou,vyžmýkame a zamiešame do cukiny spolu s vajíčkami, zomletou pečeňou, pretlačeným cesnakom, korením, vňaťou petrežlenu a soľou. Podľa potreby zahustíme strúhankou. Pripravenú zmes lyžicou ukladáme na...
Cukinový koláč - Ninka
Suroviny:
1 cukinu nastrúhať a vytlačiť vodu, 3 celé vajcia, 1 PL oleja, 2 hrnčeky kr. cukru, 1 ČL sódy bicarbóny, 1 ČL škorice, 1ČL prášku do pečiva, 3 hrnčeky polohrubej múky, 13 dkg kokosu a orechov – vymiešať, dať na plech a upiecť.
Postup:
Na vychladnutý upečený koláč natrieme džem a polejeme čokoládovou polevou.
Cvikla vo vajci
Suroviny:
cvikla, múka, maslo, vajcia, kyslá smotana, soľ
Postup:
Upečenú alebo uvarenú cviklu nakrájame na kúsky, ktoré obalíme v múke a opečieme na masle. Surové vajcia rozhabarkujeme s kyslou smotanou a osolíme. Na cviklu vlejeme pripravenú masu a zapečieme v rúre.
Cvikla zapečená s vajcom
Suroviny:
cvikla, pšeničná múka, maslo, kyslá smotana, vajce
Postup:
Neočistenú cviklu upečieme alebo uvaríme. Cviklu očistíme a nakrájame na kolieska alebo na kocky, ktoré obalíme v pšeničnej múke, opečieme na masle a uložíme na servírovaciu panvicu. Polejeme kyslou smotanou rozhabarkovanou so surovým vajcom a zapečieme v rúre. Podávame na panvici, na ktorej sa jedlo pripravovalo s čerstvým pečivom - najlepšie bagetou.
Cviklový šalát
Suroviny:
500 g cvikly, 2 jablká, 1 chren, olej, cukor, ocot, rasca, soľ.
Postup:
Cviklu očistíme, umyjeme a uvaríme. Uvarenú olúpeme a nastrúhame na hrubšie rezance. Pridáme rascu, nastrúhaný chren a jablká, premiešame a zalejeme nálevom pripraveným z octu, vody, oleja, cukru a soli. Cviklový šalát môžeme pripraviť aj s majonézou.
Dusená červená repa
Suroviny:
300 g červenej repy, 100 g sterilizovaného hrášku, 1 lyžica oleja, citrónová šťava, 2 čajové lyžičky cukru.
Postup:
V rozohriatom oleji opražíme cukor. Keď začne karamelizovať, pridáme očistenú červenú repu, ktorú sme pokrájali na tenšie rezance. Znovu opražíme, podlejeme vodou, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme sterilizovaný hrášok a všetko spolu udusíme domäkka.
Dusená kapusta s karfiolom
Suroviny:
400 g hlávkovej kapusty, 100 ml bieleho jogurtu, 1 menší karfiol, 1 lyžica masti, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžica sójovej omáčky, soľ.
Postup:
Kapustu zbavíme hlúbovitých častí, nakrájame na tenké rezance a opražíme v rozpálenej masti. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a sójovú omáčku. Osolíme, podlejeme a udusíme domäkka. Očistený karfiol uvaríme v osolenej vode, rozoberieme ho na ružičky a primiešame ku kapuste. Napokon zalejeme jogurtom a zohrejeme.
Dusená mrkva na cesnaku
Suroviny:
400 g mladej mrkvy, 2 lyžice oleja, 2 strúčiky cesnaku, hydinový vývar, 1 čajová lyžička nadrobno nasekanej zelenej petržlenovej vňate, 1 čajová lyžička cukru, soľ.
Postup:
Mrkvu očistíme a vcelku opražíme na horúcom oleji. Pridáme rozotretý cesnak, osolíme, osladíme a ešte trochu opražíme. Podlejeme hydinovým vývarom a udusíme. Hotové posypeme petržlenovou vňaťou.
Dusená tekvica s paradajkami
Suroviny:
600 g tekvice, 4 paradajky, 100 ml kyslej smotany, 1 cibuľa, 2 lyžice oleja, mletá rasca, nadrobno nasekaná zelená patržlenová vňať, štvrť čajovej lyžičky štipľavej mletej červenej papriky, soľ.
Postup:
Olúpanú tekvicu zbavíme jadrovníkov a nakrájame na malé kúsky. Nadrobno nasekanú cibuľu speníme v rozpálenom oleji. Pridáme tekvicu a opražíme. Osolíme, posypeme rascou, pridáme petržlenovú vňať, olúpané a nakrájané paradajky a podlejeme. Prikryjeme a dusíme. Počas dusenia...
Dusené paradajky s vajcami
Suroviny:
300 g paradajok, 4 vajcia, 30 g eidamu, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice oleja, 1 lyžica nadrobno nasekanej zelenej petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Cibuľu nasekáme nadrobno a speníme v rozpálenom oleji. Pridáme olúpané a nakrájané paradajky, osolíme, okoreníme, ochutíme rozotretým cesnakom a krátko podusíme. Potom do paradajok vyklepeme vajcia a necháme ich bez miešania stuhnúť. Podávame posypané petržlenovou vňaťou a nastrúhaným tvrdým syrom.
Dusené paradajky v smotanovej omáčke
Suroviny:
400 g paradajok, 250 ml kyslej smotany, 20 g hladkej múky, mäsový vývar, 1 čajová lyžička cukru, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Paradajky sparíme vriacou vodou, olúpeme ich a nakrájame na osminky. Osolíme, okoreníme a podlejeme mäsovým vývarom. Chvíľu ich dusíme, potom zahustíme múkou, ktorú sme nasucho opražili a dodusíme domäkka. Mäkké paradajky zalejeme kyslou smotanou a osladíme.
Dusené zemiaky s čerstvými hubami
Suroviny:
600 g zemiakov, 400 g čerstvých húb, 100 ml kyslej smotany, 2 cibule, 1 lyžica masti, mäsový vývar, 1 bobkový list, 1 lyžica nadrobno nasekanej zelenej petržlenovej vňate, 3 zrnká čierneho korenia, soľ.
Postup:
Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na plátky. Nasekanú cibuľu speníme v rozpálenej masti, pridáme nakrájané huby a zemiaky. Opražíme, podlejeme mäsovým vývarom, osolíme, pridáme bobkový list, korenie a zakryjeme. Dusíme až kým zemiaky nezmäknú. Potom pridáme ...
Dusený kaleráb s mrkvou
Suroviny:
6 mladých kalerábov, 6 stredne veľkých mrkiev, 2 žĺtky, 2 lyžice oleja, 20 g hladkej múky, vývar z kostí, 1 lyžica nadrobno nakrájanej pažítky, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Mladé kaleráby a mrkvu očistíme, nakrájame na plátky a opražíme v rozpálenom oleji. Osolíme, okoreníme a podlejeme mäsovým vývarom. Dusíme domäkka. Zahustíme múkou, ktorú sme nasucho opražili a ešte podusíme. Nakoniec primiešame rozšľahané žĺtky a nadrobno nakrájanú pažítku.!
Dusený kaleráb so smotanou
Suroviny:
400 g mladých kalerábov, 200 ml kyslej smotany, 1 cibuľa, 2 lyžice oleja, 1 čajová lyžička hladkej múky, citrónová šťava, 1 čajová lyžička cukru.
Postup:
Kaleráby očistíme, ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno a speníme v rozpálenom oleji. Pridáme nakrájané kaleráby a zo všetkých strán opražíme. Zaprášime múkou a necháme pražiť. Podlejeme vodou, osladíme a udusíme domäkka. Napokon primiešame kyslú smotanu a ochutíme citrónovou šťavou.
Dusený karfiol a chilli
Suroviny:
1 malý karfiol nakrájaný na ružičky veľké 2.5 cm, 3 zelené (alebo červené) chilli papričky nakrájané na štvrtinky a zbavené semien, 3 jarné cibuľky, 4 lyžice oleja, 1 čajová lyžička kukuričného škrobu, 300 ml kuracieho vývaru, 1 čajová lyžička cukru, 2.5 cm čerstvého koreňa zázvoru, olúpaného a nakrájaného na tenké plátky, soľ.
Postup:
Rozohrejeme wok a nalejeme doň olej. Zázvor pražíme za stáleho miešania asi 1 minútu. Znížime teplotu a pridáme karfiol a chilli papričky....
Dusený karfiol na čínsky spôsob
Suroviny:
400 g karfiolu, 100 ml bieleho vína, worcestrová omáčka, sójová omáčka, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžička Solamylu, 30 g masti, 1 čajová lyžička cukru, ďumbier, mäsový vývar, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Očistenú cibuľu nasekáme nadrobno a speníme ju v rozpálenej masti. Pridáme rozotretý cesnak a karfiol rozobratý na malé ružičky. Všetko posolíme a okoreníme. Pridáme worcestrovú a sójovú omáčku a osladíme. Podlejeme vínom, ochutíme ďumbierom, zahustíme Solamylom,...