Teľacie mäso
Bratislavské rizoto
Suroviny:
350 g teľacieho mäsa bez kostí, 120 g margarínu, 40 g konzervovaného zeleného hrášku, 650 g ryže, 65 g cibule, zelená petržlenová vňať, mleté čierme korenie, soľ.
Postup:
Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na tuku, pridáme na kocky nakrájané teľacie mäso, soľ, korenie, podlejeme malým množstvom vody a dusíme domäkka. Na tretine tuku upražíme cestovinovú ryžu za stáleho miešania dozlata, zalejeme vriacou vodou a v rúre dusíme domäkka. Udusenú ryžu zmiešame s uduseným mäsom,...
Čiernohorský teľací rezeň
Suroviny:
800 g teľacieho mäsa zo stehna, 200 ml mlieka, 350 g karfiolu, 300 g kajmaku, 3 vajcia, 2 lyžice múky, 2 lyžice strúhanky, soľ.
Postup:
Mäso nakrájame na rezne, naklepeme a potrieme soľou a kajmakom. Rezne zvinieme a obalíme múkou, rozšľahanými vajcami a strúhankou. Z oboch strán vypražíme vo väčšom množstve oleja. Medzičasom rozšľaháme zvyšné vajcia, kajmak a mlieko. Karfiol uvaríme domäkka, rozdelíme na štvrťky, polejeme pripravenou zmesou a dáme na pekáč. Takto...
Cisársky guláš
Suroviny:
750 g teľacieho mäsa (najlepšie zo stehna alebo z pliecka), 100 g slaniny, 100 ml kyslej smotany, 1 čajová lyžička kapár, 3 cibule, 1 lyžica hladkej múky, 500 ml mäsového vývaru, polovica citróna, 1 lyžica citrónovej šťavy, na hrot noža cukru, mleté biele korenie, soľ.
Postup:
Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na malé kúsky. Slaninu nakrájame nadrobno, roztopíme a opražíme na nej nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme nakrájané mäso, opražíme ho zo všetkých strán, osolíme a...
Durdevacké rebierko
Suroviny:
800 g teľacieho karé, 200 g slaniny, 100 g masla, 100 ml slivovice, 150 g sušených sliviek, pol viazaničky petržlenovej vňate, pol čajovej lyžičky rasce, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Teľacie rebierka potrieme soľou a opečieme z oboch strán na 50 g rozpáleného masla. Sušené slivky namočíme do vody, vykôstkujeme a dáme k mäsu. Slaninu nakrájame na drobné kúsky, takisto pridáme k mäsu a všetko spolu dusíme. Mäso počas dusenia občas polievame vlastnou šťavou. Do...
Dusené mäso na paradajkách
Suroviny:
400 g teľacieho mäsa, 200 g paradajok, 100 ml bieleho vína, 1 cibuľa, 40 g tuku, pol čajovej lyžičky cukru, 1 klinček, 1 bobkový list, 2 zrnká nového korenia, 3 zrnká čierneho korenia, soľ.
Postup:
Mäso umyjeme, nakrájame na kocky (alebo malé medailóniky) a opražíme v rozpálenom tuku. Osolíme, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a speníme. Pridáme polovicu olúpaných a nakrájaných paradajok, bobkový list, celé čierne a nové korenie a klinček. Podlejeme trochou vody a prikryté...
Dusené teľacie koleno na milánsky spôsob
Suroviny:
4 plátky teľacieho kolena so špikom (po 300 g), 200 ml bieleho vína, 1 vajce uvarené natvrdo, 8 paradajok, 2 mrkvy, kúsok zeleru, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 100 ml olivového oleja, 250 ml hustej paradajkovej šťavy, 1 čajová lyžička nastrúhanej citrónovej kôry, 1 bobkový list, pol lyžice rasce, zväzok zelenej petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Plátky mäsa umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme a potrieme soľou, mletým čiernym korením a rascou. Olej...
Dusené teľacie mäso na zelenine
Suroviny:
400 g teľacieho mäsa, 2 lyžice kyslej lahôdkovej smotany, 1 malý karfiol, 50 g zeleného hrášku, 100 g koreňovej zeleniny, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 1 cibuľa, 30 g hladkej múky, 40 g tuku, mäsový vývar, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Mäso nakrájame na menšie kocky, opražíme v rozpálenom tuku dozlata a okoreníme mletým čiernym korením. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, primiešame očistenú koreňovú zeleninu, opražíme, podlejeme trochou vody a dusíme. Karfiol očistíme...
Dusené teľacie mäso s hráškom
Suroviny:
400 g teľacieho mäsa, 150 g sterilizovaného hrášku, 50 g sterilizovaných cibuliek šalotiek, 30 g hladkej múky, 40 g tuku, mäsový vývar (alebo vývar z kostí), 1 lyžica nadrobno nasekanej zelenej petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Mäso umyjeme a nakrájame na malé kocky. Opražíme za stáleho miešania, osolíme, okoreníme, podlejeme mäsovým vývarom a udusíme domäkka. Mäkké mäso vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, poprášime múkou, opražíme a zalejeme trochou...
Dusené teľacie mäso s pórom
Suroviny:
400 g teľacieho mäsa z pleca, 200 ml kyslej smotany, 300 g póru, 20 g hladkej múky, 40 g tuku, vývar z kostí, 1 čajová lyžička nadrobno nasekaného kôpru, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Mäso umyjeme, nakrájame na kocky, opražíme v rozpálenom tuku. Osolíme a okoreníme. Pór očistíme a nakrájame na kolieska. Polovicu póru pridáme k mäsu, podlejeme vývarom z kostí a udusíme. Keď je mäso takmer mäkké, šťavu zahustíme múkou, ktorú sme nasucho opražili. Pridáme zvyšok...
Dusené teľacie mäso s ružičkovým kelom
Suroviny:
400 g teľacieho mäsa, 50 g eidamu, kečup (alebo kyslá lahôdková smotana), 300 g ružičkového kelu, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 30 g hladkej múky, 40 g tuku, vývar z kostí, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Mäso umyjeme, nakrájame, opražíme v rozpálenom tuku, osolíme a okoreníme. Pridáme rozotretý cesnak a nadrobno nasekanú cibuľu. Opražíme, podlejeme vývarom z kostí a prikryjeme. Dusíme domäkka. Keď je mäso mäkké, šťavu zahustíme múkou a povaríme. Zvlášť uvaríme v slanej...
Dusené teľacie rezne zapečené s rezancami
Suroviny:
400 g teľacieho mäsa zo stehna (alebo karé bez kostí), 30 g údenej slaniny, 4 vajcia, 2 lyžice mlieka, 40 g tuku, 150 g uvarených širokých rezancov, vývar z kostí, 2 lyžice nadrobno nasekanej zelenej petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Mäso umyjeme a nakrájame na rezne. Naklepeme, okraje narežeme, aby sa mäso pri dusení neskrútilo. Osolíme, okoreníme a z oboch strán opražíme v rozpálenom tuku. Podlejeme vývarom a prikryjeme. Dusíme domäkka. Slaninu...
Fašírky s jogurtom
Suroviny:
600 g teľacieho mäsa, 3 vajcia, 500 ml jogurtu, 200 g cibule, 2 žemle, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Pomleté mäso pomiešame s jedným vajcom, namočenými a vytlačenými žemľami a s nadrobno nakrájanou cibuľou. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Z masy urobíme placky, ktoré opražíme z oboch strán a potom poukladáme na vymastený pekáč, zalejeme jogurtom, v ktorom sme vyšľahali 2 vajcia a prudko zapečieme vo vyhriatej rúre.
Gemerská špikovaná teľacia hruď
Suroviny:
700 g teľacej hrude, slanina, 1 lyžica masti, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Mäso vykostíme, umyjeme, obaríme horúcou vodou a v šťave necháme vychladnúť. Vychladnuté vyberieme, osušíme, posolíme, opaprikujeme, prešpikujeme čerstvou slaninou a potrieme masťou. Dáme do vymasteného pekáča a pečieme v horúcej rúre domäkka. Upečené mäso nakrájame, do masti pridáme 1 až 2 lyžice vody a prevaríme. Horúcu omáčku nalejeme na mäso. Podávame so zemiakmi alebo...
Jemné fašírky
Suroviny:
600 g teľacieho mäsa, 2 vajcia, mlieko, 100 g cibule, 60 g múky, 100 g masti, 2 žemle, zelená petržlenová vňať (alebo pažítka), mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Najprv čo najjemnejše pomelieme teľacie mäso, potom cibuľu a žemľu namočenú v mlieku. Pridáme vajcia, zelenú petržlenovú vňať nakrájanú nadrobno, soľ a mleté čierne korenie. Masu necháme stáť asi 1 až 1.5 hodiny. Potom z nej tvarujeme fašírky, obalíme ich v múke a na horúcej masti prudko opečieme z oboch strán....
Jemný teľací guláš
Suroviny:
1200 g teľacieho mäsa z pleca, 250 ml kyslej smotany, 500 g cibule, 150 ml oleja, 30 g mletej červenej papriky, 1 čajová lyžička paradajkového pretlaku, 1000 ml mäsového vývaru (instant), 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice múky, majorán, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Opražíme na oleji, znížime teplotu, primiešame červenú papriku a pretlak. Zalejeme vývarom a varíme. Strúčiky cesnaku očistíme....
Krakovská teľacia špecialita
Suroviny:
600 g teľacieho stehna, 60 g údeného mäsa (alebo údeného jazyka), 60 g slaniny, 250 ml sladkej smotany, 10 g múky, soľ.
Moridlo: 1 cibuľa nakrájaná na kolieska, 500 ml vody, 125 ml octu, 1 bobkový list, 1 klinček, voda, soľ.
Postup:
Pripravíme si moridlo: Všetky suroviny necháme zovrieť v dostatočnom množstve vody.
Teľacie mäso zo stehna odblaníme, osolíme a pomocou dlhého špicatého ostrého noža prešpikujeme slaninou, nakrájanou na prúžky. Takisto prešpikujeme...
Kuchárova špecialita
Suroviny:
3000 g teľacieho stehna, 3 vajcia, 3 žĺtky, 100 ml smotany, 200 ml vína, zelenina, 6 čerstvých sardel (alebo sardelová pasta), 100 ml oleja, 1 bobkový list, celé čierne korenie, aspik, soľ.
Postup:
Teľacie mäso vykostíme zviažeme a v moridle uvaríme namäkko. Moridlo urobíme z vody, octu, vína, zeleniny, celého čierneho korenia a bobkového listu. Mäso v moridle necháme vychladnúť. Vychladnuté nakrájame, ozdobíme aspikom a plnenými vajcami. Omáčku podávame zvlášť.
Omáčka:...
Labužnícky rezeň so šunkou
Suroviny:
700 g teľacieho stehna, 100 g šunky, 2 vajcia, 20 g masla, sardelová pasta, 30 g múky, 200 g masti, strúhanka, soľ.
Postup:
Rezne z teľacieho stehna jemne naklepeme, trochu osolíme a potrieme sardelovým maslom. Z jednej strany položíme plátok šunky takej veľkosti ako rezeň a pritlačíme ho tak, aby neodpadol. Potom obalíme celý rezeň v múke, vo vajciach a v strúhanke a vyprážame. Do horúcej masti rezeň kladieme tou stranou, na ktorej je šunka.
Lahôdkové španielske vtáčiky
Suroviny:
teľacie rezne, horčica, ryža, cibuľa, slanina, múka alebo smotana.
Postup:
Vyklepané teľacie rezne potrieme horčicou. Dáme na ne vrstvu udusenej ryže, posypeme opraženou nakrájanou cibuľou a opraženou údenou slaninou. Zvinieme, zviažeme a dusíme na masti s cibuľou. Občas podlejeme horúcou vodou. Do šťavy, aby trocha zhustla, pridáme múku alebo smotanu.
Lahôdkové teľacie rezne
Suroviny:
Teľacie mäso, soľ, múka, vajce, strúhanka, masť
Postup:
Teľacie mäso nakrájame na rezne, ktoré naklepeme a mierne posolíme. Vložíme najprv do múky, potom do rozšľahaného vajíčka a nakoniec do strúhanky. Vyprážame v horúcej masti. Podávame so zemiakovou kašou alebo s ryžou. Môžeme ozdobiť plátkami z citróna.
Lahôdkový biftek z mletého teľacieho mäsa
Suroviny:
400 g predného teľacieho mäsa, 1 vajce, 1 lyžica majonézy, 1 lyžica kečupu, 1 strúčik cesnaku, tuk na vyprážanie, strúhanka, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Mäso umyjeme a nakrájame na kocky. Pomelieme, osolíme a okoreníme. Pridáme vajce, rozotretý cesnak, petržlenovú vňať, strúhanku a všetko dobre premiešame. Zo zmesi sformujeme bifteky, ktoré vypražíme vo väčšom množstve tuku. Vypražené mäso vyberieme, tuk necháme odkvapkať,...
Lógo rezne
Suroviny:
700 g teľacieho stehna, 4 vajcia, 160 g masla, 1 lyžica hrášku, 40 g múky, soľ.
Postup:
Z teľacieho stehna nakrájame hrubšie rezne, naklepeme ich, osolíme a obalíme v múke a rozšľahaných vajciach. Na panvici rozpálime maslo, položíme naň rezne, zalejeme zvyškom vajec a pozorne vyprážame. O chvíľu ich obrátime a rýchlo opečieme. Ak máme zelený hrášok, pridáme ho do vajec. Podávame s hranolkami.
Lyonská teľacia pochúťka
Suroviny:
600 g teľacieho stehna (orech), 100 ml bieleho vína, 1 mrkva, 1 petržlen, pol zeleru, 1 cibuľa, 2 borievky, 200 ml vody, 200 ml octu, 1 sardela, 2 g kapár, 20 g cibule, 30 g oleja, zelená petržlenová vňať, 5 zrniek čierneho a nového korenia, 1 bobkový list, tymian, soľ.
Postup:
Teľacie mäso zo stehna odblaníme a osolíme. Koreňovú zeleninu a cibuľu nakrájame na kolieska. Zrnká čierneho a nového korenia, borievok, bobkové listy a tymian rozdelíme na 2 časti. Jednu dáme na dno...
Marinované teľacie stehno
Suroviny:
600 g teľacieho stehna, 50 g šunky, 80 g slaniny, 50 g zeleniny, cibuľa, 3 lyžice oleja, 1 citrón, zelená petržlenová vňať, 5 zrniek čierneho korenia, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Teľacie stehno nakrájame, naklepeme a prešpikujeme slaninou nakrájanou na prúžky. Dáme do hrnca s nakrájanou cibuľou, pridáme zelenú petržlenovú vňať, soľ a celé čierne korenie. Potom mäso pokropíme šťavou z citróna a olejom a marinujeme asi 24 hodín, pričom mäso častejšie obraciame....
Mäsová zmes s omáčkou
Suroviny:
500 g bravčového teľacieho (alebo hydinového mäsa), 2 lyžice margarínu, 1 cibuľa.
Omáčka: 200 ml bieleho vína, 200 ml sladkej smotany, 1 lyžica vegety, 100 ml mäsového vývaru, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ.
Vložka: 300 g šampiňónov, 40 g masla.
Postup:
Mäso vykostíme, nakrájame na rezance a opečieme na spenenej nastrúhanej cibuli zo všetkých strán. Potom ho vyberieme a na zvyšnom tuku povaríme biele víno, mäsový vývar a vegetu. Keď omáčka zhustne,...
Mleté maslové guľky z teľacieho mäsa
Suroviny:
400 g teľacieho mäsa, 2 vajcia, 1 čajová lyžička masla, mlieko, 1 cibuľa, 1 žemľa, tuk na vyprážanie, strúhanka, citrónová šťava, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Mäso umyjeme, odblaníme, nakrájame a pomelieme spolu so žemľou, ktorú sme navlhčili mliekom. Pridáme nadrobno nakrájané maslo, nakrájanú cibuľu, vyšľahané vajcia, petržlenovú vňať, korenie, soľ a podľa potreby strúhanku. Všetko dobre premiešame. Zo vzniknutej zmesi...
Mleté teľacie mäso v kapustných listoch
Suroviny:
400 g teľacieho mäsa, 1 vajce, 2 lyžice kečupu, 8 listov z bielej hlávkovej kapusty, 1 cibuľa, 1 lyžica masti, mäsový vývar, mletá rasca, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Mäso nakrájame a pomelieme spolu s cibuľou. Osolíme, okoreníme a pridáme rascu. Vmiešame vajce a dobre všetko premiešame. Kapustové listy vložíme na niekoľko minút do vriacej vody, precedíme a hlúbovité časti naklepeme. Listy naplníme pripravenou zmesou, zvinieme, uložíme do ohňovzdornej misy, pokvapkáme...
Mleté teľacie rezne so syrom
Suroviny:
300 g teľacieho mäsa, 100 g eidamu, 1 vajce, 1 lyžica mlieka, 2 strúčiky cesnaku, 1 žemla, masť na vyprážanie, strúhanka, 1 lyžica nadrobno nasekanej zelenej petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Mäso pomelieme na mlynčeku, pridáme nastrúhaný syr, petržlenovú vňať, korenie a soľ. Pridáme žemľu namočenú v mlieku, rozotretý cesnak a vajce. Všetko dobre premiešame. Zo zmesi sformujeme rezne, obalíme ich preosiatou strúhankou a vypražíme v rozpálenej masti...
Modranská teľacia hruď
Suroviny:
700 g teľacej hrude, 3 vajcia, 100 g múky, 250 g masti, 200 g strúhanky, soľ.
Postup:
Teľaciu hruď vykostíme, umyjeme a v posolenej vode povaríme. Potom mäso otrieme, osolíme, obalíme v múke, namočíme do rozmiešaných vajec alebo bielkov a obalíme v strúhanke. V panvici rozpálime masť, vložíme do nej mäso a z oboch strán prudko opečieme. Potom dáme na miernejší oheň a mäso pomaly dopražíme. Vypraženú hruď nakrájame ostrým nožom na porcie. Podávame s dusenou zeleninou a...
Oravské teľacie rezne
Suroviny:
4 teľacie rezne (asi po 150 g), údený losos, 8 sardel, 50 g čierneho kaviáru, 4 vajcia, 1 lyžica masla na opečenie vajec, 4 krajce bieleho chleba, 2 lyžice masla na opečenie mäsa, 2 lyžice masla na opečenie chleba, soľ.
Postup:
Obrežeme kôrku z chleba a plátky chleba nakrájame na trojuholníky. Teľacie rezne okoreníme, osolíme, obalíme v múke a v spenenom masle opečieme z oboch strán (4 minúty). Súčasne chlieb opečieme v masle dozlata. Na chrumkavé krajce chleba dáme opečené...