Sladké jedlá

Buchty plnené makom

Suroviny: 350 ml mlieka, 3 vajcia, 130 g margarínu, 750 g hladkej múky, 25 g droždia, citrónová kôra, 100 g kryštálového cukru, trocha soli. Plnka: 300 ml mlieka, 50 g hrozienok, 150 g perníka, 200 g práškového cukru, 300 g maku, citrónová kôra. Postup: Do vlažného mlieka pridáme cukor a droždie a necháme vykysnúť. Do preosiatej múky pridáme vajcia, soľ, nastrúhanú citrónovú kôru, margarín a kvások. Vypracujeme na hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Na pomúčenej...

Dolky

Suroviny: 5 dkg droždia, 1/2 l vlažného mlieka, 5 kociek cukru, 4 žĺtky + 4 PL práškového cukru, 1/2 polohrubej múky, lekvár, orechy, práškový cukor Postup: Žltky vymiešať s práš. cukrom, pridať kvások a postupne zamiešať múku. Nakoniec pridáme vyšlahané bielky. Cesto necháme stát aspoň 1 hodinu. Potom pečiem na pekáči na dolky. Zliepame kolieska s lekvárom a posypeme orechami a práškovým cukrom.

Domáce palacinky

Suroviny:  20 dkg hladkej múky, 1 dcl oleja, 3 dcl mlieka, 2 celé vajcia, 2 veľké lyžice kr. cukru, štipka soli. Postup: Suroviny zmiešame a pečieme palacinky tradičným spôsobom.

Jablková žemľovka

Suroviny: 500 ml mlieka, 2 vajcia, 50 g práškového cukru, mletá škorica, 5 až 6 jabĺk, 6 žemlí, tuk a strúhanka na vymastenie a vysypanie misy, 50 g hrozienok namočených v rume, 1 lyžica cukru do snehu. Postup: Na prípravu žemľovky môžeme použiť aj pečivo z predošlého dňa. Žemle nakrájame na plátky a sparíme horúcim mliekom, v ktorom sme rozšľahali žĺtky, cukor a mletú škoricu. Jablká olúpeme, zbavíme jadrovníkov a nastrúhame. Ohňovzdornú misu dobre vymastíme tukom a vysypeme...

Jahodové knedle

Suroviny: 1 krabica mrazených jahôd, 1 vajce, 300 g tvarohu, 80 g masla, 50 g orechov, 150 g hrubej múky, 100 g práškového cukru, soľ. Postup: Do tvarohu pridáme preosiatu múku, vajce, soľ a vypracujeme cesto. Na pomúčenej doske ho vyvaľkáme, nakrájame na štvorce a do každého štvorca zabalíme ešte nerozmrazenú jahodu. Knedle uvaríme v osolenej vode. Uvarené precedíme, polejeme rozpusteným maslom a posypeme mletými orechami a cukrom.

Knedlíky z tvarohového cesta s rebarborou

Suroviny: 25 dkg tvarohu, 1 žĺtok, špetka soli, 2 lyžice hrubej múky, 4 lyžice mlieka, 1 lyžica maizeny, 10 dkg detskej krupice, hrubá múka na vyváľanie, rebarbora. Postup: Tvaroh utrieme so žĺtkom, pridáme soľ, múku, časť krupice a mlieko v ktorom sme rozmiešali maizenu. Cesto necháme asi 1 hod. odležať. Potom ho podľa potreby zahustíme ostatnou krupicou a tvarujeme guľky, do ktorých zabalíme rebarboru. Varíme v mierne vriacej vode asi 8 – 10 minút. Posýpku zmiešame so škoricovým...

Krupicová kaša s jablkami

Suroviny: 600 g jabĺk, 100 g krupice, 40 g masla, 50 g práškového cukru, 1 čajová lyžička  kryštálového cukru, 1 čajová lyžička škoricového cukru. Postup: Jablká olúpeme, zbavíme jadrovníkov, nakrájame na osminky, pridáme kryštálový cukor, podlejeme vodou a udusíme domäkka. Mäkké jablká pretrieme, zaprášime krupicou a za stáleho miešania uvaríme kašu. Hotovú kašu rozdelíme na taniere, posypeme práškovým cukrom, pokvapkáme roztopeným maslom a posypeme škoricovým cukrom.

Lekvárové pirohy s makom

Suroviny: 1 žĺtok, 80 g masla, 150 g maku, 400 g hrubej múky, 60 g práškového cukru, slivkový lekvár, soľ. Postup: Múku preosejeme spolu so soľou, pridáme žĺtok a vodu podľa potreby. Vymiesime cesto, ktoré necháme na pomúčenej doske odležať. Potom cesto rozvaľkáme a nakrájame na obdĺžniky. Na každý kúsok cesta dáme čajovú lyžičku lekváru, preložíme a pritlačíme tak, aby lekvár pri varení nevytekal. Uvaríme v osolenej vode, vyberieme dierkovanou vareškou, polejeme rozpusteným maslom a...

Lievance z kyslého mlieka

Suroviny:  2 vajcia, 2 bielky, 4 dkg cukru, soľ, ¼ l kyslého mlieka, na hrot noža pr. do pečiva, 10 – 15 dkg hladkej múky. Postup: Žĺtky rozšľaháme s cukrom a mliekom, pridáme múku, soľ a prášok do pečiva a pevný sneh z bielkov. Smažíme lievance.

Makové / orechové šúlance

Suroviny: 700 g pretlačených uvarených zemiakov, 2 vajcia, štipka soli, 300 g hladkej múky, 1000 g práškového cukru, maslo, pomleté orechy a práškový cukor na posypanie Postup: Zemiaky s vajciami, múkou a cukrom vypracujeme na cesto, z ktorého si urobíme hrubé valčeky. Tieto potom krájame asi na 1 cm kúsky a vytvarujeme šúlance. Šúlance hodíme do vriacej vody a vyberieme, keď vyplávajú na povrch. Posypeme roztopeným maslom, pomletými orechmi (alebo makom) a práškovým cukrom...

Makové šúľance (bez vajíčok)

Suroviny: 1 kg zemiakov, 300 g hrubej múky, soľ, mletý mak, práškový cukor, maslo Postup: Zemiaky domäkka uvaríme v šupke, ošúpeme, prelisujem, pridáme múku, soľ a vypracujeme na hladké cesto. Na pomúčenej doske ho rozšúľame na niekoľko valčekov, pokrájame na kúsky a rukou vytvarujeme šúľance, ktoré uvaríme v osolenej vriacej vode. Uvarené šúľance, ktoré uvaríme v osolenej vriacej vode. Uvarené šúľance scedíme, pomastíme rozpusteným maslom, aby sa nezlepili. pred servírovaním posypeme...

Makové šúľance (zemiakovo-tvarohové cesto)

Suroviny: 250 g múčnych zemiakov, 250 g tvarohu, 1 PL kryštálového cukru, 25 g hladkej múky, 25 g pšeničnej krupice, 1 vajce, 1 žĺtok, štipka soli, 60 g masla, 6 PL mletého maku, 2 PL práškového cukru, múka na posypanie Postup: Zemiaky umyjeme a vložíme do hrnca. Varíme v slanej vode 25 minút domäkka. Potom ich zlejeme, necháme trochu vychladnúť a ošúpeme. Zemiaky pretlačíme a spolu s tvarohom, cukrom, múkou, krupicou, vajcom, žĺtkom a soľou vypracujeme na hladké cesto. Keď sa cesto...

Opekance s makom

Suroviny: 2 lyžice masla, 100 g maku, 30 g droždia, mlieko, 500 g hladkej múky, 160 g práškového cukru, 20 g práškového cukru, soľ. Postup: Droždie rozmiešame v troche vlažného mlieka, pridáme soľ, lyžicu cukru a lyžicu múky. Necháme vykysnúť na teplom mieste. Múku preosejeme, pridáme vykysnutý kvások a mlieko podľa potreby. Vymiesime cesto, ktoré necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto nakrájame a rozšúľame na  šúľky asi 1 cm hrubé. Šúľky nakrájame na kúsky, ktoré uložíme na vymastený...

Ovocná omeleta

Suroviny: 4 vajcia, 4 lyžice práškového cukru, hrubá múka, citrónová kôra. maslo, ovocie. práškový cukor, rum Postup: Zo 4 bielkov ušľaháme tuhý sneh, postupne doň zašľaháme 4 lyžice preosiateho práškového cukru, 4 žĺtky, lyžicu hrubej múky a trocha nastrúhanej citrónovej kôry. Panvicu vymastíme maslom, vysypeme hrubou múkou, vylejeme na ňu cesto a v rúre upečieme omeletu. Tesne pred dopečením rozložíme na ňu mäkké, vykôstkované ovocie. Upečenú omeletu preložíme napoly, husto ju...

Ovocné rizoto

Suroviny: 1000 g rozličného ovocia, 250 ml mlieka, 250 ml šľahačky na ozdobenie, 200 g ryže, 250 ml vody, 80 g práškového cukru. Postup: Ryžu uvaríme v mlieku a vo vode takmer domäkka. Pridáme cukor a varíme ďalej, až kým sa voda nevyvarí. Uvarenú ryžu necháme úplne vychladnúť, dáme do sklenej misy, na ňu rozložíme čerstvé ovocie, trocha ho osladíme a zakryjeme vrstvou ryže. Zvyšné ovocie rozložíme na povrch ryže, posypeme cukrom a ozdobíme šľahačkou.

Palacinky s mandarínkami

Suroviny: 3 vajcia, 250 ml mlieka, 5 lyžíc minerálnej vody, 100 g preosiatej múky, 3 lyžice cukru, tuk na pečenie, trocha soli. Plnka: 2 lyžice masla (alebo tuku), 100 ml bieleho vína, 100 ml pomarančového likéru, 1 mandarínkový kompót, 5 lyžíc cukru, 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry. Ďalej: 4 porcie vanilkovej zmrzliny pripravenej doma, šľahačka, 2 lyžice pomarančovej kôry nakrájanej na tenké prúžky. Postup: Z mlieka, vajec, minerálnej vody, múky, cukru a zo soli vypracujeme...

Palacinky s ovocím

Suroviny: 600 ml mlieka, 3 vajcia, 300 g polohrubej  múky, olej, ovocie (alebo lekvár), soľ. Postup: Z mlieka, vajec, zo soli a z múky vymiešame riedke cesto, z ktorého upečieme na rozpálenom oleji palacinky. Upečené naplníme ľubovoľným ovocím alebo potrieme ľubovoľným lekvárom.

Palacinky so šľahačkou

Suroviny: 2 vajcia, 120 ml šľahačkovej smotany, 200 ml mlieka, višňový džem, 80 g čokoládovej polevy, 100 g polohrubej múky, olej, 8 g práškového cukru, soľ. Postup: Z vajec, práškového cukru, mlieka, múky a soli si pripravíme hladké cestíčko. Cesto potom upečieme na vymastenom pekáči z oboch strán dozlata. Upečené horúce palacinky natrieme džemom, preložíme, posypeme práškovým cukrom, polejeme čokoládovou polevou a postriekame šľahačkou.

Parené buchty

Suroviny: 600 g polohrubej múky, 20 g droždia, 50 g masla, 2 žĺtky, 400 ml mlieka, marhuľový džem, maslo na poliatie, 50 g práškového cukru, mletý mak (orechy, tvaroh, upražená strúhanka) a práškový cukor na posypanie, soľ. Postup: Z mlieka, múky, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. Do zvyšnej múky pridáme roztopené maslo, cukor, soľ, žĺtky, vykysnutý kvások a s vlažným mliekom vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Z vykysnutého cesta sformujeme buchty,...

Parené buchty II

Suroviny: 50 dkg hladkej múky, soľ, 10 dkg masla alebo oleja, 2 vajícka, vanílkový cukor, slivkový lekvár Kvások: 5 dkg droždia, 1/8 vlažného mlieka, kocka cukru Postup: Pripravíme hladké cesto, necháme vykysnúť. Potom urobíme valec a rozdelíme ho na 2 cm pásy, formujeme buchty, ktoré necháme pod utierkou kysnúť . Do stredu dáme slivkový lekvár. Šálku mlieka, 1 PL tuku a 1 PL cukru zohrejeme v rajnici so širokým dnom a do nej dáme buchty a asi 15 minút pod pokrievkou paríme.

Pirohy plnené sladkou tvarohovou plnkou

Suroviny: 600 g polohrubej múky, 1 vajce, 1 lyžica mletej škorice, 60 g práškového cukru, 2 lyžice masla, soľ. Sladká tvarohová plnka: 300 g tvarohu, 1 žĺtok, 1 lyžica hrozienok namočených v rume, 1 lyžica práškového cukru. Postup: Z múky, vajca, zo soli a z vody vymiesime cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske a ostrôžkou nakrájame na štvorce. Na každý štvorec dáme trocha plnky, cesto preložíme do tvaru trojuholníka a okraje dobre popritláčame. Pirohy uvaríme v osolenej vode,...

Pirôžky starej mamy

Suroviny: 1 vajce, 300 g hladkej múky, lekvár, maslo na poliatie, opražená strúhanka na posypanie (alebo mak, tvaroh), vlažná voda, štipka soli. Postup: Z vajca, múky, vlažnej vody a štipky soli vymiesime a natenko vyvaľkáme cesto. Cesto naplníme lekvárom a povaríme 5 minút v slanej vode. Pirôžky vyberieme, opláchneme v chladnej vode a omastíme vyškvareným maslom. Podávame teplé, posypané opraženou strúhankou.

Pomarančové palacinky

Suroviny: 2 vajcia, kúsok masla, 300 ml mlieka, koňak, 4 lyžice hladkej múky, ovocné želé (najlepšie pomarančové), pomarančová (alebo citrónová) kôra, na hrot noža soľ. Postup: Preosiatu múku trochu osolíme, pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru, vajcia, mlieko a vypracujeme hladké cesto. Na panvici rozpálime trocha masla alebo oleja a z pripraveného cesta rýchlo upečieme tenké palacinky z obidvoch strán doružova. Upečené vyberieme z panvice na zohriatu misu a potrieme pripraveným želé....

Rezance s makom (orechami alebo tvarohom)

Suroviny: 1 vajce, 50 g masla, 100 g orechov (150 g maku alebo 200 g tvarohu), 400 g hrubej múky, 70 g práškového cukru, soľ. Postup: Z múky, vajca, zo soli a z vody zamiesime hladké cesto, ktoré necháme postáť. Potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske a nakrájame na pásy, ktoré poskladáme na seba a nakrájame na hrubšie rezance. Pripravené rezance uvaríme v osolenej vode domäkka. Precedíme, pokvapkáme roztopeným maslom a posypeme nastrúhanými orechami a cukrom. Namiesto orechov môžeme...

Ryžový nákyp

Suroviny: 200 g ryže, 300 ml mlieka, 50 g masla, 3 vajcia, drvená vanilka, 1  lyžica citrónovej šťavy, tuk a strúhanka na vymastenie a vysypanie formy, 70 g práškového cukru, vanilkový cukor na posypanie, ovocný sirup na poliatie, soľ. Postup: Ryžu sparíme vriacou vodou, precedíme, zalejeme studenou vodou a uvedieme do varu. Keď ryža začne mäknúť, pridáme osolené mlieko a uvaríme domäkka. Maslo, cukor, žĺtky, drvenú vanilku a citrónovú šťavu vymiešame, pridáme vychladnutú ryžu a...

Ryžový nákyp s čerešňami

Suroviny: 400 g ryže, 3 vajcia, 1000 ml mlieka, 80 g masla, 120 g cukru, citrónová kôra, čerešne. Postup: Prebratú a umytú ryžu osolíme a uvaríme v mlieku. Maslo vymiešame s cukrom a žĺtkami, pridáme vychladnutú ryžu, nastrúhanú citrónovú kôru a z bielkov ušľahaný tuhý sneh. Základ zľahka premiešame a polovicu dáme na vymastený pekáč alebo do tortovej formy. Na túto polovicu poukladáme umyté a vykôstkované čerešne, zakryjeme druhou polovicou ryže a v rúre upečieme. Podávame s mliekom...

Ryžový puding

Suroviny: mlieko, kokosové mlieko, pudingová ryža, cukor, káva, smotana Postup: Do hrnca dáme trochu mlieka, trochu kososového mlieko, pudingová ryža, osladíme cukrom, trochu silnej čiernej kávy, prešľahať, premiešať, pomaly varíme a miešame, keď je hotové na tanieri naliať navrch trochu šľahačkovej smotany.

Ryžový puding so zaváraninou

Suroviny: 1 l mlieka, 2 dcl vody, 350 g okrúhlej ryže, 2 lyžice kryštálového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, trošku soli, asi 50 g masla, 1 vrecúško škoricového cukru, višňový vykôstkovaný kompót (alebo čučoriedkový) Postup: Do hrnca nalejeme vodu, pridáme mlieko, kryštálový a vanilkový cukor, soľ a privedieme do varu. Vsypeme premytú ryžu a uvaríme domäkka. Varíme na miernom ohni, aby nám ryža neprihorela, občas zľahka od dna premiešame. Kompótové misky vypláchneme vodou,...

Šišky I

Suroviny: 30 g masla, 3 žĺtky, 300 ml mlieka, 2 lyžice rumu, 30 g droždia, 500 g polohrubej múky, 1 čajová lyžička citrónovej šťavy, tuk na vyprážanie, ovocný džem, práškový cukor, vanilkový cukor, soľ. Postup: Maslo vymiešame s 30 g cukru a so žĺtkami, pridáme vykysnutý kvások, ktorý si pripravíme z trochy mlieka, cukru, múky a droždia, primiešame zvyšok mlieka, múku, soľ, citrónovú šťavu, rum a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto...

Šišky II

Suroviny: 1/2 kg polohrubej múky, 4 dkg práškového cukru, 2 žĺtky, 5 dkg rozpusteného masla, 2 PL rumu, 2 dkg droždia, teplé mlieko Postup: Cesto spracujeme a necháme vykysnúť. Po prvom vykysnutí vmiešame do cesta vyšlahané bielky a necháme znovu kysnúť. Potom cesto na doske roztiahneme, nevaľkáme. Hrnčekom vykrajujeme šišky do stredu urobíme dierku alebo priehlbinku.  Pečieme v horúcom oleji. Najprv na jednej strane pod pokriekou a po otočení pri zníženom plameni bez pokrievky.
1 | 2 >>
Arteco.sk
Počítadlo návštev od 19.4.2013