Krémy, polevy
Citrónová poleva
Poleva I.
200 g práškového cukru vymiešame s trochou vody dohusta.
Poleva II.
2 lyžice mlieka, 200 g práškového cukru, 1 lyžica citrónovej šťavy.
Preosiaty cukor premiešame s vriacim mliekom, postupne pridáme citrónovú šťavu a vymiešame dohladka.
Citrónový krém
Krém I.
6 žĺtkov, 500 g masla, kôrka a šťava z 2 citrónov, 300 g práškového cukru.
Krém uvaríme dohusta nad parou. Do vychladnutej zmesi pridáme maslo a vymiešame.
Čokoládová poleva
Poleva I.
10 dkg várovej čokolády, 2 dkg stuženého pokrmového tuku.
Poleva II.
200 g mliečnej čokolády, 50 ml rumu.
Poleva III.
140 g masla, 100 g čokolády na varenie, 140 g práškového cukru.
Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, primiešame rozpustenú čokoládu a polevou polejeme povrch torty.
Čokoládový krém
Krém I.
1 dcl mlieka, 15 dkg várovej čokolády, 15 dkg práškového cukru aj menej, 1 vanílkový cukor, 4 žĺtky, 25 dkg masla, Hélia, 1 šlahačka na zdobenie
Uvariť nad parou.
Gaštanový krém
Krém I.
150 ml šľahačky, 500 g gaštanov, 100 g práškového cukru.
Šľahačku ušľaháme s cukrom a zmiešame s uvarenými, olúpanými a prepasírovanými gaštanmi.
Jadranský krém na rezy a torty
Suroviny:
4 dl mlieka, 20 dkg cukru, 4 dkg maizeny, 2 žĺtky, 10 dkg opražených orieškov alebo mandlí, 30 dkg Palmarínu.
Postup:
Maslo s 10 dkg cukru vymiešame. Ostatný cukor, maizenu a žĺtky dobre rozhabarkujeme a uvaríme na hustú kašu. Odstavíme a miešame až do vychladnutia. Pomaly zašľahávame do vymiešaného masla. Nakoniec pridáme opražené oriešky.
Kakaová poleva
Poleva I.
20 dkg cukru, pol dcl rumu, 5 dkg kakaa, 12,5 dkg stužený tuk
Kakaový krém
Krém I.
20 dkg masla, 15 dkg práš. cukru, 5 dkg kakaa
Krém II.
1 lyžica rumu, 250 g masla, 50 g kakaa, 200 g práškového cukru, polovica balíčka vanilkového cukru, trocha soli.
Cukor zalejeme vodou tak, aby bol ponorený, uvaríme sirup a necháme ho vychladnúť. Maslo vymiešame s trochou soli a kakaom, zamiešame ho do vychladnutého sirupu a nakoniec primiešame rum a vanilkový cukor.
Karamelová poleva
Poleva I.
Cukor trocha pokropíme vodou, necháme na ohni roztopiť a za stáleho miešania zožltnúť.
Mandľový krém
Krém I.
15 dkg masla, 15 dkg pr. cukru, 3 žĺtky, pomarančová kôra, 10 dkg mandlí, 2 lyžice rumu.
Maslo s cukrom vymiešame do peny, potom pridáme po jednom žĺtky, postrúhanú pomarančovú kôru, olúpané a zomleté mandle, rum a ešte premiešame.
Krém II.
500 ml mlieka, 350 g masla, 100 g mandlí, 10 žĺtkov, 35 g múky, 210 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru.
Zmiešame cukor, žĺtky, múku, vanilkový cukor a postupne prilievame mlieko. Plnku za stáleho miešania pomaly privedieme do...
Maslový krém
Krém I.
1 balíček vanilkového pudingového prášku, 2 žĺtky, 250 g masla, mlieko (podľa návodu na pudingovom prášku), 100 g nasekaných orechov, 50 g práškového cukru, 100 g práškového cukru.
Z mlieka, pudingového prášku a cukru pripravíme puding, ktorý necháme vychladnúť. Maslo s cukrom vymiešame do peny, postupne primiešame žĺtky, puding a všetko spolu premiešame.
Orechový krém
Krém I.
2 dl mlieka, 10 dkg cukru, 2 dkg maizeny, 1 žĺtok, 5 dkg opražených orieškov alebo mandlí, 15 dkg Palmarínu (hera, helia, maslo), 2 šľahačky, 2 stužovače.
Maslo s 5 dkg cukru vymiešame. Ostatný cukor, maizenu a žĺtok dobre rozhabarkujeme a uvaríme na hustú kašu. Odstavíme a miešame až do vychladnutia. Pomaly zašľahávame do vymiešaného masla. Nakoniec pridáme opražené oriešky
Krém II.
100 až 120 g pomletých orechov vymiešame s maslom, pridáme 100 g cukru, dobre...
Tvarohový krém
Krém I.
10 dkg masla, 12 dkg práškového cukru, 1 vanílkový cukor, 2 žĺtky, 25 dkg tvarohu, 2 dlc mlieka, 1 vanílkový puding, 1 flaša zaváranín.
Uvarený puding zmiešame s tvarohom, maslom , cukrom, žĺtkami a natrieme na vychladnutú tortu.
Krém II.
1/2 mlieka, 1 sáčok želatíny, 1/2 kg tučného tvarohu, 2 vajcia, 4 PL práškového cukru, 1 bal. vanílkového cukru, rum alebo šťava z ovocia,čokoláda na strúhanie
V mlieku namočiť a rozpustiť želatínu, zohriať nie však variť. Tvaroh na 2-krát...
Vajcový krém
Krém I.
4 vajcia, 2 poháre mlieka, pol pohára múky, 1 pohár kryštálového cukru, štvrť balíčka vanilkového cukru.
Vajcia roztierame s cukrom dovtedy, kým sa nestratia kryštáliky. Nasypeme múku a vanilkový cukor a roztierame na hladkú masu. Masu stále miešame drevenou vareškou a postupne prilievame horúce mlieko. Vymiešanú masu preložíme na sporák a na miernom plameni varíme, kým nezíska hustotu kyslej smotany. Neprestávame miešať. Krém odstavíme a lopatkou ušľaháme. Hotovým vychladnutým...
Vanilkový krém
Krém I.
1/2 l vody, 20 dkg práškového cukru, 4 dkg prášku Zlatý klas, 10 dkg masla, 3 žĺtky, vanilkový cukor, šťava z 1 citróna, sneh z 3 bielkov, 5 dkg cukru do snehu.
Uvaríme na hustú kašu vodu, práškový cukor, Zlatý klas, vanilkový cukor a žĺtky. Za stáleho miešania necháme vychladnúť. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, zašľaháme do neho cukor a šťavu z jedného citróna. Spojíme.
Krém II.
2 žĺtky, 250 g masla, 500 ml sladkého mlieka, 1 balíček vanilkového pudingu, 50 g kakaa, 100...