Koláče, zákusky

Bretónsky koláč

Suroviny: 250 g masla, 250 g vajec (hmotnosť aj so škrupinami), 250 g práškového cukru, 100 g kandizovaných čerešní, 250 g hladkej múky, kôra z 1 citróna, tuk a strúhanka na vymastenie a vysypanie formy, trocha soli. Postup: Maslo vymiešame do peny a postupne primiešame cukor, žĺtky, trocha soli a nastrúhanú citrónovú kôru. Nakoniec zľahka primiešame múku, tuhý sneh ušľahaný z bielkov a polovičky kandizovaných čerešní, ktoré sme predtým obalili hladkou múkou. Podlhovastú vyššiu formu...

Broskyňovo - čokoládový koláč

Suroviny: 600 g broskýň, neplnené oblátky, 140 g hladkej múky, 200 g mletých mandlí alebo orechov, 200 g čokolády na varenie, 130 g kryštálového a 110 g práškového cukru, 200 g masla, 1 balíček vanilkového cukru, 6 vajec, mletá škorica, soľ. Postup: Formu na pečenie vymažeme maslom a vysypeme kryštálovým cukrom. Rúru predhrejeme na 160 oC. Broskyne umyjeme, očistíme a nakrájame nadrobno. Múku zmiešame s mletými mandľami a nastrúhanou čokoládou. Mäkké maslo vymiešame s práškovým a...

Brusnicový koláč

Suroviny: 1 lyžica kyslej smotany, žĺtok na potretie, 100 g margarínu, 1 lyžica rumu, 500 g čerstvých brusníc, 50 g práškového cukru, 250 g hladkej múky, 250 g práškového cukru, múka na posypanie dosky, šľahačka na ozdobenie. Postup: Múku preosejeme do misy a v strede spravíme jamku, do ktorej dáme kyslú smotanu, rum, soľ a práškový cukor. Všetko posypeme margarínom nakrájaným na tenké plátky a zamiesime hladké cesto. Z cesta urobíme guľu, ktorú necháme odpočívať v chladničke asi 1...

Bublanina

Suroviny: 4 vajcia, 400 g cukru, 2 dcl oleja, 3 dcl mlieka, 500 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva a štipka sóda bicarbóny, ovocie Postup: Do misky robijeme 4 celé vajcia pridáme 400g cukru, 2 dcl oleja, 3 dcl mlieka a zmixujeme. Potom tam vsypeme 500g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva a štipku sóda bicarbóny a premixujeme. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný väčší plech a dáme ovocie. Pečie sa to na strednom stupni a je to dosť rýchlo hotové. Ak dáte kyslšie ovocie (ríbezle,...

Bublanina od Valérie

Suroviny: 5 vajec, 200 g cukru, 1 dcl oleja, 1 dcl vody, 250 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, škorica, ovocie Postup: 5 žĺtok vymiešať s 200 g (odhad) cukrom, pridať 1 dcl oleja, 1 dcl vody, 200 g (odhad) polohrubej múky + ½ prášku do pečiva, trochu škorice, vyšľahané bielka. Ovocie obalíme v múke. Pečieme asi na 200 cca 30-35 min

Čerešňový koláč s posýpkou

Suroviny: Maslové cesto: 150 g hladkej múky, 100 g masla, 50 g práškového cukru, 1 žĺtok. Posýpka: 60 g studeného masla, 80 g kryštálového cukru, 40 g strúhaných orechov (mandlí). Plnka: 300 g čerešní, 300 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 40 g masla, mletá škorica, soľ. Postup: Na pripravenie maslového cesta si do múky v nádobe rozmrvíme maslo. Pridáme cukor, kúsok soli, žĺtok a rýchlo spracujeme hladké cesto. Podľa potreby pridáme 1 až 2...

Citrónový koláč

Suroviny: 3 citróny, 17,5 dkg krupicového cukru, 4 celé vajcia, 17,5 dkg mletých mandlí alebo orechov, ½ lyžičky prášku do pečiva, karamelová drť, marhule, maslo. Postup: 3 umyté citróny varíme zaliate vodou 1 hodinu, vyberieme a zachytíme vodu. Rozkrojíme na menšie kúsky, dôkladne povyberáme jadrá, dáme do mixéra, zalejeme 1 dl vody, v ktorej sa varili. Rozmixujeme na kašičku a dôkladne prepasírujeme cez sito. Trené cesto: 17,5 dkg krupicového cukru a 4 celé vajcia vyšľaháme v...

Čučoriedkový koláč

Suroviny: 1 vajce, 3 lyžice mlieka, 300 g čučoriedok, 250 g hladkej múky, 80 g tuku, 80 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, pol balíčka prášku do pečiva. Posýpka: 40 g tuku, 60 g hrubej múky, 40 g práškového cukru, vanilkový cukor. Postup: Múku preosejeme spolu s práškom do pečiva, pridáme rozdrobený tuk, vajce, práškový a vanilkový cukor, mlieko a rýchlo vypracujeme cesto. Cesto potom necháme odležať na chladnom mieste. Rozvaľkáme ho, uložíme na vymastený plech a krátko zapečieme...

Dánsky jablkový koláč

Suroviny: 750 g jabĺk, 4 vajcia, 250 g staršieho čierneho chleba, 50 g lieskových orieškov, 2 lyžice hrozienok, šťava z 2 citrónov, 100 g práškového cukru, 1 prášok do pečiva, tuk na vymastenie formy. Postup: Jablká olúpeme, prekrojíme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na plátky, ktoré hneď pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Pridáme hrozienka a premiešame. Chlieb rozdrobíme prstami, opražíme na panvici bez tuku dohneda a v mise ešte rozdrobíme. Do žĺtkov zamiešame cukor, mleté...

Datľový koláč I

Suroviny: 200 g sušených datlí, 125 g krupice, 125 g hladkej múky, 125 g masla, 50 g lieskových orieškov, 200 g sušených mandlí, strúhanka na vysypanie formy, 1 lyžica prášku do pečiva, 100 g práškového cukru, mletá vanilka, 2 lyžice medu, 1 lyžica citrónovej šťavy, škorica. Postup: Krupicu zmiešame s múkou, práškom do pečiva, cukrom a mletou vanilkou. Primiešame maslo a vypracujeme tuhé cesto. Datle odkôstkujeme, nakrájame na kúsky a v 100 ml vody povaríme za stáleho miešania asi 5...

Datľový koláč II

Suroviny: 200 g datlí, 4 vajcia, 100 g masla, 100 ml pomarančového likéru, 100 g olúpaných mandlí, 150 g práškového cukru, vanilka. Postup: Odkôstkované datle nakrájame nadrobno a mandle s polovicou cukru roztlčieme v mažiari. Žĺtky vymiešame s druhou polovicou cukru a potlčenou vanilkou na penu, primiešame datle, mandle, roztopené maslo a pomarančový likér. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho zamiešame do datľovej zmesi. Tortovú formu vymastíme maslom, naplníme datľovou zmesou a...

Domáca vianočka

Suroviny: 1 kg hladkej múky (špeciál), štipka soli, 150 g kryštálového cukru, 70 g droždia, 200 g masla, 1 vanilkový cukor, citrónová kôra, 2-3 vajcia, 0,40 l mlieka, 150 g hrozienok, hrsť posekaných mandlí na posypanie Postup: Z droždia, mlieka, trochu cukru a múky urobíme kvások. Pridáme ho do múky a s ďalšími surovinami dobre vymiešame cesto. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť v teplej miestnosti asi jednu až jeden a pol hodiny. Potom vytvarujeme vianočku, potrieme rozšľahaným...

Drobený tvarohový koláč

Suroviny: 30 dkg hladkej alebo polohrubej múky, 15 dkg masla, 8 dkg cukru, 1 vajce, trošku soli. Drobenka: 20 dkg masla, 30 dkg polohrubej múky, 20 dkg cukru, ½ KL škorice. Plnka: 75 dkg tvarohu, 1 citron, 10 dkg masla, 20 dkg cukru, 4 vajcia, 8 dkg solamylu - Zlatý klas Postup: Pripravíme hladké cesto a dáme do chladu aspoň na 1 hodinu. Potom rozvalkáme a dáme na vymastený pomúčený plech a pečieme v predhriatej rúre asi 10 minút. Potom vyberieme a necháme vychladnúť. Plnku...

Falošný kysnutý koláč

Suroviny: 1 pohár hr. múky, 1 pohár pr. cukru, 1 pohár polohr. múky, 1 pohár vody, ½ pohára oleja, ½ pr. do pečiva, ovocie a upečieme. Postup: Suroviny zmiešame, vylejeme na vymastený a strúhankou vysypaný plech, pokladieme ovocie a upečieme.

Fánky pečené v trúbe

Suroviny: 400 g hl. múka, 1 Hera (môže byť aj maslo), 1 kyslá smotana 250 g, 1 žĺtok, štipka soli Postup: Cesto na fánky si pripravíme deň vopred. Dáme do fólie a odložíme na chladné miesto. Na druhý deň vyvalkáme na tenúčko. Koliečkom nakrájame na štvorce. V strede 2x nakrojíme. Obalíme v kryštálovom cukre s vanilkovým cukrom. Poukladáme na papier a pečieme na 200 asi 10 minút. ... ja som piekla na 200 cca 22 min – ak sú hrubšie, nedopečú sa vnútri ked je len na 10 min. Sú...

Jahodový smotanový koláč

Suroviny: 4 vajcia, 100 g hladkej (alebo polohrubej múky), 100 g práškového cukru, kôra z polovice citróna, šťava z 1 citróna. Plnka: 250 ml šľahačky, 500 g čerstvých jahôd, 25 g práškového cukru. Postup: Vajcia, cukor a nastrúhanú citrónovú kôru vymiešame do peny. Za stáleho šľahania postupne primiešame múku a citrónovú šťavu. Z takto vypracovaného cesta si pripravíme tri tenšie tortové korpusy, ktoré upečieme v mierne vyhriatej rúre (asi pol hodiny). Po vychladnutí na prvý korpus...

Kanadský sladký koláč

Suroviny: Cesto:  150 g masla, 1 žĺtok, 300 g hladkej múky, na hrot noža soli. Orechová plnka: 100 g nasekaných orechových jadier, 2 lyžice masla, 2 vajcia, 150 g javorového sirupu (môžeme použiť cukrový sirup), 100 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru. Marhuľová plnka: 50 g mandlí, 500 g marhúľ, 2 lyžice nastrúhaných orechov, 2 lyžice strúhanky. Postup: Múku preosejeme na dosku, pridáme maslo nakrájané na lístky, osolíme a spracujeme na hrudkovitú hmotu. Potom...

Kokosový smotanový koláč

Suroviny: 100 g masla, 50 g margarínu, 200 g hladkej múky, soľ. Plnka: 250 ml sladkého mlieka, 3 žĺtky, hrsť pomletých orieškov, 100 g kokosovej múčky, 1 čajová lyžička vanilkovej esencie, 50 g práškového cukru, soľ. Krém: 1 čajová lyžička tatárskej omáčky, 3 bielky, pol čajovej lyžičky vanilkovej esencie, 100 g práškového cukru. Na ozdobenie: Kandizované čerešne. Postup: Do osolenej múky rozsekáme nožom maslo spolu s margarínom a s vodou vypracujeme hladké cesto, ktoré na doske...

Koláč Ivko – Kamko

Suroviny: 19 dkg pr. cukru, 5 žĺtkov, 19 dkg masla, 28 dkg hrubej múky, 1 pr. do pečiva Plnka: marhuľový lekvár, 9 bielkov vyšľaháme sneh, pridáme 28 dkg cukru, 17 dkg kokosu a trochu orechov Postup: Cukor, maslo, žĺtky vymiešame, pridáme múku a prášok do pečiva, dáme na vymastený a vysypaný plech a na polovicu upečieme. Po vychladnutí potrieme marhuľovým lekvárom. Z 9 bielkov vyšľaháme sneh, pridáme 28 dkg cukru, 17 dkg kokosu a trochu orechov. Túto masu dáme na lekvár a dáme...

Koláč s kyslým mliekom

Suroviny: 3 poháre krupicovej múky, 1 lyžička sódy bikarbóny, 1 prášok do pečiva, 100 g sekaných orechov, 100 g hrozienok, 3 poháre práškového cukru, 2 lyžice kakaa, pohár oleja, 3 poháre kyslého mlieka, orechy na posypanie Postup: Všetko spolu zmiešame, nakoniec pridáme olej a kyslé mlieko. Spolu dobre vymiešame a vylejeme na vymastený plech, posypeme orechami a pri teplote 200°C asi 35-40.

Koláč s rebarborou a hrozienkami

Suroviny:  30 dkg pr. cukru, 30 dkg polohrubej múky, 6 vajec, 2 lyžice oleja, 30 dkg rebarbory, 10 dkg hrozienok, 6 lyžíc mlieka, 1 pr. do pečiva, pikantný džem. čokoládová poleva, tuk a múka na plech. Postup: Postup: Žĺtky, práškový cukor a olej vymiešame do peny. Striedavo pridávame múku, mlieko a tuhý sneh z bielkov. Nakoniec prášok do pečiva. Do pripraveného cesta vmiešame hrozienka a na malé kúsky pokrájanú rebarboru. Upečieme na vymastenom a vysypanom plechu. Po vychladnutí...

Koláč z kysnutého cesta s rebarborou

Suroviny: 30 dkg hl. alebo polohr. múky, 2 dkg droždia, 3 dkg pr. cukru, asi 1,5 dcl mlieka, 1 vajce (kúsok si odložíme), 4 dkg roztopeného tuku, tuk na plech, 40 dkg rebarbory. Drobenka: 10 dkg polohr. múky, 8 dkg tuku, 8 dkg pr. cukru, 1 lyžička škorice. Postup: Z uvedených surovín pripravíme kysnuté cesto, dáme do tukom vymastenej formy, pokladieme rebarborou a necháme ešte 15 min. kysnúť. Okraje koláča potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme drobenkou a v dobre vyhriatej rúre...

Kysnutý koláč – teta Berta

Suroviny: 40 dkg polohr. múky, 1 bal. kvasníc, 2 dcl mlieka, 1 lyžicu pr. cukru, ½ kávovej lyžičky soli, 1 žĺtok, 1 kopcovitá lyžica masla rozpustiť.

Kysnutý slivkový koláč

Suroviny: 2 krabice mrazených sliviek, 2 žĺtky, mlieko, 500 g hladkej múky, 20 g droždia, 80 g margarínu, 60 g cukru, soľ. Posýpka: 40 g masla, 50 g hrubej múky, 50 g práškového cukru. Postup: Do preosiatej múky pridáme cukor, soľ, rozpustené maslo, žĺtky, vykysnutý kvások a podľa potreby vlažné mlieko. Zo zmesi vypracujeme vláčne cesto a necháme ho vykysnúť. Vykysnuté rozvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka ho prenesieme na veľký pomastený plech. Na cesto poukladáme...

Makový koláč

Suroviny:  30 dkg maku, 30 dkg hrubej múky, 30 dkg pr. cukru, 2 vajcia, ½ pr. do pečiva, 3 dcl mlieka, 10 dkg masti, tuk a múka na plech. Poleva: 20 dkg pr. cukru, 1 bielok, šťava z 1 citróna. Postup: Postup: Masť, vajcia a cukor vymiešame do peny. Pridáme múku, prášok do pečiva a mlieko. Zľahka zmiešame s pomletým makom. Cesto vylejeme na vymastený a vysypaný plech a upečieme. Z práškového cukru, bielka a citróna vymiešame polevu a potrieme ňou vychladnutý koláč.

Makový koláč s masťou

Suroviny:  30 dkg maku, 30 dkg hrubej múky, 30 dkg pr. cukru, 2 vajcia, ½ prášku do pečiva, 3 dcl mlieka, 10 dkg masti, tuk a múka na plech. Poleva: 20 dkg pr. cukru, 1 bielok, šťava z 1 citróna. Postup: Postup: Masť, vajcia a cukor vymiešame, pridáme múku, prášok do pečiva a mlieko. Zľahka zmiešame s pomletým makom. Vylejeme na pripravený plech a upečieme. Vychladnuté potrieme citrónovou polevou.

Mamina bábovka

Suroviny: 350 g práškový cukor, 350 g polohrubá múka, 6 vajec, 1,5 dcl olej, 1,5 dcl vody, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, 50 g hrozienok, 2 lyžice kakaa Postup: Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, olej a vodu. Vymiešame sneh z bielkov. Striedavo do žĺtkov primiešavame bielky a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Jednu tretinu hmoty odoberieme a vymiešame ju s kakaom. Formu vymastíme olejom a vysypeme múkou. Vlejeme časť bielej hmoty. Rozsypeme na ňu polovicu...

Marhuľová bublanina

Suroviny: 5 vajec, 6 marhúľ, 80 g mandlí, 80 g polohrubej múky, 150 g práškového cukru, citrónová kôra. Postup: Žĺtky vymiešame s cukrom do peny a striedavo primiešame po troche múku, nastrúhané mandle a nastrúhanú citrónovú kôru. Cesto vylejeme do vymastenej a hrubou múkou vysypanej menšej formy, navrch poukladáme vykôstkované, nakrájané marhule a pomaly upečieme vo vyhriatej rúre. Necháme vychladnúť a podľa chuti môžeme posypať práškovým cukrom.

Marhuľový koláč

Suroviny: 750 g marhúľ, 250 g masla, 90 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 7 vaječných žĺtkov, 5 vaječných bielkov, 170 g kryštálového cukru, 300 g hladkej múky, soľ. Postup: Marhule umyjeme, očistíme, prerežeme napoly a vykôstkujeme. Plech na pečenie s vyšším okrajom vymastíme maslom a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 160 oC. Mäkké maslo vymiešame s praškovým cukrom, vanilkovým cukrom a štipkou soli elektrickým šľahačom do peny. Po jednom vmiešame žĺtky. Bielky...

MARLENKA – starodávny recept ruských žien

Suroviny: Cesto: 70 g masla, 1,5 PL medu, 160 g cukru, 3/4 KL octu, 2 ČL jedlej sódy, 2 vajcia, 420 g hladkej múky Krém: 200g masla, 1 Salko, mleté vlašské orechy, koňak trošku Postup: Sódu s octom zmiešajte, do hrnca dajte maslo, med, cukor a vymiešajte. Potom pridajte ocot zo sódou a znovu vymiešajte. Zmes dajte na oheň a za stáleho miešania pridajte vajce. Stále miešajte, až sa na povrchu objaví pena a zmes zhnedne, potom ihneď odstavte. Po čiastočnom vychladnutí pridajte preosiatu...
1 | 2 >>
Arteco.sk
Počítadlo návštev od 19.4.2013