Šaláty
Bavorský syrový šalát
Suroviny:
300 g pivného syra alebo blaťáckého zlata (na type syra nezaleží), 150 g mäkkého salámu /mortadella, diétna saláma alebo šunková saláma/, 10 ks reďkoviek, 100 g cibule, 1 lyžička nasekanej pažítky, klasická zálievka, čierne korenie
Postup:
Syr a salám nakrájame na plátky a tie potom na väčšie štvorčeky, pridáme tenké kolieska nakrájanej reďkovky a cibule, nasekanú pažítku, všetko premiešame a zalejeme klasickou zálievkou.
Čerstvý ovocný šalát
Suroviny:
200 ml bieleho vína, 100 ml originálneho likéru Maraschino, 2 kiwi, 1 malý žltý melón, 1 broskyňa, 1 hruška, 2 marhule, 100 g čerstvých čerešní, 100 g nasekaných vlašských orechov, šťava z 2 citrónov, 4 lyžice práškového cukru.
Postup:
Melón rozpolíme a lyžičkou vyberieme jadrá. Potom polovičky melóna ešte rozštvrtíme, dužinu oddelíme ostrým nožom od kôry a nakrájame na malé kúsky. Marhule a broskyňu umyjeme pod tečúcou vodou, rozpolíme, odkôstkujeme a takisto nakrájame na...
Cestovinový šalát
Suroviny:
200 g motýlikových rezancov, 200 g tenkých viedenských párkov, 150 g sladkokyslých uhoriek, 100 g tvrdého syra, 150 g kompótového ananásu, 1/2 hlávky šalátu, 150 g mrazeného hrášku, 100 g majonézy, 100 g kyslej smotany, lyžicu horčice, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
Cestoviny uvaríme v slanej vode, prepláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať a vložíme do misy. Pridáme na tenké kolieska nakrájané viedenské párky a sladkokyslé uhorky, na jemné kocky nakrájaný alebo na...
Cestovinový šalát s morčacím mäsom
Suroviny:
300 g morčacích alebo kuracích pŕs nakrájaných na tenké slížiky, 250 g cestovín farfalle (mašličky), 100 g hrášku, 4 paradajky olúpané a nakrájané na plátky, 3 lyžice olivového oleja, 3 lyžice majonézy, 4 lyžice šľahačky, 3 lyžice kečupu, 2 lyžice sherry alebo portského vína, 1/2 lyžičky cukru, čerstvo zomleté čierne korenie, soľ
Postup:
Cestoviny uvaríme vo veľkom hrnci (varíme ich asi 11 minút). Do vody pridáme asi lyžicu oleja a trochu soli. Potom vodu zlejeme a cestoviny...
Cestovinový šalát s píniovými semienkami
Suroviny:
500 g cestovín, soľ, biele korenie, zväzok reďkoviek, 1/2 hlávky šalátu frisée, 4 PL píniových semienok, 1-2 strúčky cesnaku, 300 g kyslej smotany, 2 PL oleja, 30 g parmezánu
Postup:
Cestoviny uvaríme podľa návodu, necháme odkvapkať a vychladnúť. Reďkovku nakrájame na kolieska, šalát natrháme na kúsky. Píniové semienka nasucho orestujeme a nasekáme, cesnak prelisujeme. Na zálev zmiešame smotanu s olejom, pridáme cesnak, píniové semienka a syr. Posolíme a pokoreníme....
Cestovinový šalát so salámou
Suroviny:
150 g cestovín, soľ, 150 g póru, lyžicu oleja, 100 g mrkvy, 200 g mäkkej salámy, 2 lyžice majonézy, mleté čierne korenie, lyžičku citrónovej šťavy, lyžicu bieleho jogurtu, 1/2 lyžičky práškového cukru, lyžičku worcesterskej omáčky, petržlenovú vňať
Postup:
Cestoviny vložíme do vriacej vody, uvaríme, scedíme, prepláchneme vodou a necháme odkvapkať. Pór pokrájame na kolieska a jemne opražíme na oleji. Pridáme na tenké plátky pokrájanú mrkvu, jemne osolíme a spolu krátko...
Cestovinový šalát so šampiňónmi
Suroviny:
250 g cestovinových mušličiek, 200 g čerstvých šampiňónov (alebo sterilizovaných), 30 g rastlinného tuku, 100 g póru, 100 g paradajok
Zálievka:, 100 g majonézy, 100 g bieleho jogurtu, lyžičku citrónovej šťavy, lyžicu vínneho octu, štipku oregana, sekanú petržlenovú vňať, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Cestoviny uvaríme v osolenej vode, scedíme a necháme vychladnúť. Čerstvé šampiňóny nakrájame na plátky a mierne ich urestujeme na tuku a vychladnuté pridáme k cestovinám,...
Cestovinový šalát so zeleninou
Suroviny:
250 g cestovín- kolienka, 200 g šalátových uhoriek, 150 g žltej papriky, 200 g rajčín, 50 g cibule, 100 g ochutenej majonézy (kyslá smotana), 100 g bieleho jogurtu, čierne korenie mleté, soľ
Postup:
Cestoviny uvaríme v slanej vode, necháme odkvapkať, vložíme do misy, pridáme na kocky nakrájané šalátové uhorky, papriku a rajčiny, jemne nakrájanú cibuľu, ochutenú majonézu, biely jogurt, čierne korenie ,soľ ,všetko premiešame a vychladíme.
Cviklový šalát surový
Suroviny:
Čínska kapusta, cibula, soľ, cvikla, mrkva, môže byť aj zeler, olej
nálev: 1/2 l vody, 3/4 dcl octu, 1 KL soli a 3 dkg cukru
Postup:
Čínsku kapustu pokrájať na kocky, pridať cibulu a posoliť. Nechať stáť aspoň 2 hod. Potom vytlačiť vodu pridať surovú postrúhanú cviklu a mrkvu, môže byť aj zeler . Chladným nálevom zaliať zeleninu a na vrch možno pridať 1-2 PL oleja. Šalát konzumujeme čerstvý.
Fazuľový šalát s cesnakom
Suroviny:
200 g farebnej fazule, 100g bielej fazule, kyslá smotana, 150 g anglickej slaniny, 5 lyžíc oleja, 1 lyžica vinného octu, 5-7 mesiačikov cesnaku, soľ, čierne korenie mleté, 1 lyžička majoránu, 1 lyžička oregana, 1 lyžičky tymianu, 1 lyžičky rozmarínu
Postup:
Fazuľu prepláchneme a namočíme cez noc do väčšieho množstva vody. Neosolené varíme asi 2 hodiny, pred varom ich trochu osolíme, scedíme, pridáme orestovanú nakrájanú anglickú slaninu a ešte do teplého základu vmiešame...
Fazuľový šalát s chrenom
Suroviny:
125 g farebných alebo bielych fazúľ, 100 g tenkých párkov, 75 g sterilizovaného zeleru (vareného stopkového zeleru), 75 g sterilizovanej mrkvy, 50 g cibule, 100 g majonézy (odporúčame nahradiť smotanou), 50 g krémovej smotany, 2- 3 plné lyžice strúhaného chrenu, soľ, čierne korenie mleté, cukor ,ocot
Postup:
Namočenú fazuľu uvaríme do mäkka a necháme vychladnúť /môžeme použiť 300 g sterilizovaných fazúľ/, pridáme nakrájané párky na tenké kolieska, sterilizovaný (krátko varený...
Fazuľový šalát s kečupom
Suroviny:
250 g bielej fazule, 1 bobkový list, 3 guľky nového korenia, 200 g mäkkej salámy, 200 g sladkokyslých uhoriek, 100 g cibule, 10 g kečupu, ocot, soľ, čierne korenie mleté
Postup:
Bielu fazuľu namočíme cez noc do vody, druhý deň pridáme bobkový list, nové korenie a varíme domäkka. Z varených fazúľ zlejeme vodu, vychladíme, pridáme na pásiky nakrájanú salámu a uhorky, na jemno nakrájanú cibuľu, kečup, ocot, soľ, čierne korenie a premiešame.
Fazuľový šalát s klobásou
Suroviny:
300 g varenej fazule //125 g surových/, 50 g klobásy, kysla smotana, 50 g kyslých uhoriek, 25 g cibule, 25 g kečupu, horčice, ocot, soľ, čierne korenie mleté
Postup:
Dopredu namočenú fazuľu uvaríme vo vode, scedíme a necháme vychladnúť /môžu byť aj sterilizované fazule/. Nakrájanú klobásu orestujeme (trochu posmažíme) na panvici. Uhorky nakrájame na pásiky, cibuľu nadrobno. Všetky suroviny premiešame s kečupom, horčicou, octom, čiernym korením a soľou.
Feniklovo - paradajkový šalát
Suroviny:
250 g nakrájaných paradajok, 25 g orieškov (kešu, lieskové alebo mandle), 250 g feniklových cibuliek, 4 veľké jarné cibule.
Nálev: 1 čajová lyžička francúzskej horčice, 1 lyžica octu, pol čajovej lyžičky jablčnej šťavy, 60 ml olivového oleja, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Fenikel nakrájame na rezance a dáme do vhodnej nádoby. Pridáme nakrájané paradajky, cibuľu a oriešky. V mixéri rozmixujeme prísady na nálev. Zmes nalejeme na šalát a starostlivo premiešame. Necháme...
Grécky salámový šalát
Suroviny:
30 dkg dietnej salámy, 2 PL worčestrovej omáčky, 1 PL octu, 3 PL kečupu, 1 konzerva sterilizovanej kukurice, 2 uvarené vajcia, 2 PL oleja, 3-4 kyslé uhorky, 2 menšie cibule, 25 ml. tatarskej omáčky
Postup:
Salámu pokrájame na rezančeky, ostatné na kocky. Zmiešame a necháme v chlade aspoň cez noc.
Grilovaný kurací šalát
Suroviny:
2 kuracie prsia bez kosti, grilovacie korenie, rajčiny, olivy, paprika, 2 vajcia uvarené na tvrdo, biely jogurt, cesnak, soľ, olivový olej
Postup:
Kuracie prsia posypeme grilovacím korením a jemne grilujeme, tak aby neboli príliš suché. Necháme jemne vychladnúť a pokrájame na kocky. Do misky nakrájame na kocky rajčiny, papriky, primiešame olivy, navrch položíme mäso a rozštvrtené vajcia. Zalejeme dressingom z jogurtu, roztlačeného cesnaku, soli a olivového oleja.
Holandský syrový šalát
Suroviny:
150 g syra- eidam (môže byť aj iný druh syra), 150 g šunkovej salámy ,150 g jabĺk, 150 g sladkokyslých uhoriek, 1 lyžička sekanej pažítky, 100 g majonézy (kyslej smotany), 50 g bieleho jogurtu, 1 lyžica citrónovej šťavy, 1 lyžička horčice, soľ, na ozdobu hlávkový šalát
Postup:
Syr, salámu, olúpané jablká a uhorky nakrájame na jemné pásiky, pridáme sekanú pažítku, majonézu, biely jogurt, citrónovú šťavu, horčicu, trochu soli, premiešame a dáme vychladiť. Podávame na listoch...
Jarný vretenový šalát
Suroviny:
250 g cestovinových vretien, 200 g šalátových uhoriek, 200 g rajčín, 100 g póru, 10 ks reďkoviek, 250 g kyslej smotany, 1 mesiačik cesnaku, 1 lyžička paprikovej vegety, 1 lyžica citrónovej šťavy, čierne korenie mleté
Postup:
V slanej vode uvarené cestoviny necháme odkvapkať, vložíme do misy, pridáme na pol- kolieska nakrájanú čerstvú uhorku, na tenšie časti nakrájané rajčiny, na kolieska nakrájaný a sparený pór, na plátky nakrájané reďkovky, zalejeme rozšľahanou kyslou...
Kapustový šalát
Suroviny:
1 stredne veľkú bielu a červenú kapustu, 3 menšie mrkvy, pór, cibuľu, 2 uvarené vajcia, 20 dkg údeného syra, 1 kyslú smotanu, 1 majolku, sterilizovaný hrášok, soľ, olej a ocot
Postup:
Kapusty pokrájame, posolíme, pridáme cibuľu, olej a necháme odstáť. Potom prídáme hrášok, pór, postrúhanú mrkvu a na kocky pokrájané vajcia a sýr. Všetko spolu zmiešame polejeme s majolkou, smotanou a ochutíme octom.
Kurací šalát
Suroviny:
60 dkg pečeného, vykosteného a vychladnutého kuracieho mäsa, 30 dkg rajčinového pretlaku, 20 dkg cibule + 4 strúčiky cesnaku, 1 kápia, 10 dkg olív bez kôstok, 1 nahrubo postrúhané jablko, soľ, mleté čierne korenie, olej, cukor
Postup:
Všetky prísady pokrájame na kocky, uložíme do misy zmiešame a dáme do chladničky. Nakoniec zdobíme petržlenovou vňaťou.
Labužnícky šalát
Suroviny:
150 g ovčieho syra, 1 hlávkový šalát, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 1 žltá paprika, 4 paradajky, 100 g hrozna, 2 cibule.
Dresing: 150 ml olivového oleja, 150 ml ovocného octu, 1 zväzok petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, 1 čajová lyžička soli.
Postup:
Hlávkový šalát preberieme, umyjeme a natrháme na kúsky. Cibuľu očistíme a nakrájame na malé kocky. Papriky očistíme, umyjeme a nakrájame na prúžky. Paradajky olúpeme, zbavíme jadierok a rozštvrtíme. Olivy...
Ľadový šalát s paradajkami a hroznom
Suroviny:
1 väčšia hlávka ľadového šalátu, 200 g bobúľ bieleho hrozna, 4 paradajky.
Nálev: 250 g sladkej smotany, šťava z citróna, 2 lyžice čerstvej smotany, cukor, mleté biele a ružové korenie, soľ.
Postup:
Sladkú smotanu a citrónovú šťavu vyšľaháme, pridáme smotanu, osolíme, osladíme, okoreníme a premiešame. Ľadový šalát očistíme a nakrájame na tenké prúžky, ktoré umyjeme studenou vodou a osušíme. Bobule hrozna umyjeme, olúpeme, rozpolíme a jadrá vyberieme. Paradajky umyjeme,...
Lososový šalát
Suroviny:
1 fl majonézy, 1 konzerva čeveného lososu alebo 15 dkg vymeraného /môže byť aj tuniak/, 1 sáčok predvarenej ryže, 6-7 uhoriek pokrájať na kocky, 5 vajec uvariť natvardo, kôpor, 1 citrón
Postup:
Sáčkovú ryžu uvariť v slanej vode dochutenej s vegetou, nechať vychladnúť. Na kocočky pokrájame uhorky, varené vajcia a lososa, pomiešame s vychladnutou ryžou a nakoniec pridáme majonézu. Podľa chuti pridáme posekaný kôpor a citronovú šťavu. Pred podávaním necháme aspoň 6 hodín v...
Majonézový zemiakový šalát
Suroviny:
zemiaky, cibula, kyslá uhorka, kukurica, hrášok, mrkva, soľ, majonéza
Postup:
V šupe uvaríme zemiaky (umyté), nakrájame cibulku, kyslú uhorku, uvaríme hrášok, nadrobno nakrájanú mrkvu, pridáme soľ, premiešame, pridáme majonézu a trochu (!) uhorkovej šťavy. Necháme odstáť.
Majonézový zemiakový šalát a la Monika
Suroviny:
4-5 zemiakov, cibula, 3-4 kyslá uhorka, veľká plechovka kukurice, malá plechovka hrášku, soľ, trochu majonézy, trochu tatarky, kyslá smotana
Postup:
V šupe uvaríme zemiaky, nakrájame cibulku, kyslé uhorky, prídáme hrášok, kukuricu, pridáme soľ, premiešame, pridáme majonézy a tatarky a jednu kyslú smotanu, a trochu uhorkovej šťavy podľa chuti. Necháme odstáť.
Marinovaný rybí šalát
Suroviny:
600 g rybieho filé, 200 ml sladkého mlieka, nastrúhaný kokos, 4 paradajky, hlávkový šalát, 1 zväzok mladej cibuľky, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, šťava z 2 citrónov, zázvor, na hrot noža kurkumy, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Podusené filé nakrájame na malé kocky, urovnáme do misy, osolíme a hodne pokvapkáme citrónovou šťavou. Očistenú cibuľu nakrájame na kolieska, rozložíme na filé, posypeme zázvorom a mletým čiernym korením, misu zakryjeme a necháme cez noc odležať v...
Mäsový šalát s fazuľou
Suroviny:
60 dkg chudé varené hovädzie mäso
Pridáme a pokrájame: 10 dkg cibule, 1 zelenú papriku, 3 kyslé uhorky a nálev, 20 dkg uvarenej fazule, majonézu a 2 dcl kyslej smotany, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Varené hovädzie mäso pokrájame na kocky. Všetko spolu zmiešame a dáme na niekoľko hodín do chladničky.
Miešaný šalát
Suroviny:
200 g uhoriek, 300 g paradajok, 150 g zelenej papriky, 100 g bielej kapusty, 100 g červenej kapusty, 50 g mrkvy, 1 cibuľa, 3 lyžice oleja, 3 lyžice octu, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Uhorky a mrkvu nakrájame na dlhé pásiky. Paradajky nakrájame na tenké plátky. Papriky zbavíme semien a nakrájame nadrobno. Bielu a červenú kapustu nastrúhame a necháme stáť. Vo veľkej šalátovej mise poukladáme na seba jednotlivé druhy zeleniny. Osobitne pomiešame olej, ocot, soľ a mleté...
Miešaný šalát namodro
Suroviny:
200 g nastrúhaného syra Niva, pol bielej kapusty, 2 jablká, 1 hlávka zeleného kučeravého šalátu, 1 hlávka karfiolu, 4 okrušteky sendviča, 1 viazanička pažítky, 1 lyžica oleja.
Nálev: 1 lyžica kyslej smotany, 1 čajová lyžička francúzskej horčice, 3 lyžice oleja, 1 lyžica vínneho octu, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Umyjeme a osušíme listy šalátu. Kapustu opláchneme, vyrežeme hrubé časti a nastrúhame čo najjemnejšie na dlhé rezančeky. Karfiol rozoberieme na ružice a dáme...
Miešaný šalát z grilovanej zeleniny
Suroviny:
400 g zelenej papriky, 600 g paradajok, 200 g baklažánov, 50 ml oleja, 6 strúčikov cesnaku, 2 feferónky, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Zelenú papriku, paradajky a baklažán ugrilujeme a pomelieme. Zeleninu vložíme do hlbokej misy a ochutíme najemno nakrájanými feferónkami, cesnakom, soľou a mletým čiernym korením. Všetko spolu dobre premiešame, pridáme olej a opäť zamiešame. Podávame ku grilovanému alebo pečenému mäsu.