Ryby a plody mora

Amazonský rybí kebab

Suroviny: Morská ryba (napr. morský ďas) marináda: 1/2 lyžičky čili oleja zamiešať s krevetovou pastou, 1 lyžicu octu, 2 lyžice sójovej omáčky, 1/2 lyžičky rybej omáčky, 1 lyžicu medu, lyžica pažítky alebo koriandru, 2 lyžice paradajkového pretlaku a šťava z 1/2 limety (citróna), všetko dobre premiešať. Postup: Morskú rybu nakrájame na kúsky, napichneme na grilovaciu ihlu (cca 5 kúskov na jednu), potrieme zo všetkých strán marinádou a dáme na rošt. Opekáme asi 8 minút, nakoniec...

Amur po námornícky

Suroviny: 600 g vyčisteného a vypitvaného amura, 80 ml bieleho vína, 100 ml kečupu, sardelová pasta, cesnak, olej, sušená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Do pekáča dáme olej, na ktorom speníme na plátky nakrájaný cesnak. Porciu amura osolíme, potrieme sardelovou pastou, posypeme petržlenovou vňaťou, dáme do pekáča a zalejeme kečupom a vínom. Na miernom ohni dusíme domäkka. Podávame s varenými zemiakmi a so zeleným šalátom.

Čert po amerikánsky

Suroviny: 1400 g mäsa z čerta s kosťou, 500 ml vody, 30 g múky, 2 stredné cibule, 125 ml bieleho vína (alebo šťava z pol citróna), 1 čajová lyžička zrniek čierneho korenia, 3 až 5 stoniek petržlenovej vňate, 2 lyžice olivého oleja, 125 g masla, mleté čierne korenie, soľ. Amerikánska omáčka: 4 lyžice šľahačky, 3 lyžice koňaku, 10 lyžíc bieleho vína, 750 g paradajok, 1 karotka, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 2 strúčiky cesnaku, 3 vetvičky čerstvého estragónu, 1 viazanička voňavých...

Chobotnica na červenom víne

Suroviny: 1 kg nakrájanej chobotnice, olivový olej, 2 dl červeného vína, celé čierne korenie, bobkový list, 2 cibule, 10 ks šampiňónov, 1-2 mrkvy, citrón, celá škorica, zeler, soľ Postup: Chobotnicu dáme na panvicu s troškou oleja. Keď pustí šťavu, zlejeme ju, pretože je horká, pridáme ešte olivový olej a chvľku restujeme. Pridáme červené víno, korenie, škoricu, bobkový list, nadrobno nakrájanú cibuľu, premiešame a podusíme 30 minút. Potom pridáme na tenké plátky nakrájané šampiňóny,...

Chrumkavý losos s koriandrovou omáčkou

Suroviny: 4 kúsky lososieho filé s kožou, 3 lyžice rastlinného oleja, 1 citrón, koriandrové lístky, 2 čajové lyzičky hrubozrnnej morskej soli. Koriandrová omáčka: 40 g nastrúhaného parmezánu, 1 zväzok čerstvého koriandra, 2 až 3 strúčiky cesnaku, 2 lyžice píniových semienok, 75 ml olivového oleja, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Lístky z koriandra natrháme do mixéra, pridáme cesnak, píniové semienka, 30 ml olivového oleja, nastrúhaný syr. Spracovávame až dovtedy, kým sa prísady...

Dusená pikantná ryba

Suroviny: Ryby (filé) polené po dĺžke, údená slanina pokrájaná na tenké plátky, feferónky 2-3 ks, cesnak 2-3 strúčiky, vegeta, ml. č. korenie, soľ, tymián. rasca drvená, olej, voda, červ. ml. paprika. Postup: Dno nádoby vyložíme slaninou, pokrájanou feferónkou, cesnakom, feferónkou, rascou 2 malé lyž., poprášime paprikou, korením, posypeme tymiánom. Rybu osolíme, uložíme na pripravenú zmes, posypeme lyž vegety, cesnakom, rascou, korením, ml. paprikou, pokvapkáme olejom, podlejeme vodou...

Dusená ryba na čínsky spôsob

Suroviny: 800 g rýb, 200 g šunky, 100 g čerstvých húb, 1 mladý kaleráb, 1 lyžička Solamylu, mäsový vývar, 1 lyžica masti, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 čajová lyžička cukru, soľ. Postup: Očistenú cibuľu nadrobno nakrájame. Čerstvé huby očistíme, nakrájame na plátky, osolíme a necháme chvíľu postáť. V rozpálenej masti opražíme cukor, pridáme pripravenú cibuľu, huby a na rezance nakrájanú šunku. Opražíme a premiešame s nastrúhaným kalerábom. Vyčistené a vykostené ryby nakrájame na...

Dusená ryba na hrozienkach

Suroviny: 4 plátky tuniaka po 200 g, 4 lyžice masla (alebo tuku), 200 ml bieleho vína, 1 konzerva olúpaných paradajok, 4 paradajky, 50 g pistácií, 50 g píniových semiačok, 1 balenie kapár, 100 g hrozienok, 50 g plnených olív, 100 g zeleru, 1 cibuľa, šťava z 1 citróna, pár kvapiek worcestrovej omáčky, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Ohňovzdornú nádobu vymastíme a dáme do nej umyté plátky ryby. Pokvapkáme citrónovou šťavou a worcestrovou omáčkou. Cibuľu a zeler očistíme, nakrájame na...

Dusené ryby na istrijský spôsob

Suroviny: 500 g čerta morského, 500 g morského úhora, 250 g sépie, 100 ml olivového oleja, 100 ml bieleho vína, 300 g paradajok (alebo 1 lyžica paradajkového pretlaku), 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, petržlenová vňať, 2 lyžice múky, 2 bobkové listy, majorán, 5 zrniek celého čierneho korenia, soľ. Postup: Ryby očistíme, nakrájame na väčšie kusy, obalíme v múke a opečieme na oleji z oboch strán. Cibuľu, cesnak a petržlenovú vňať nasekáme nadrobno a opražíme na oleji po opekaní. Sépiu...

Exotické filé s karí omáčkou

Suroviny: 600 g rybieho filé (asi 8 kusov), 120 ml smotany na šľahanie, 2 paradajky, 1 čajová lyžička mletého karí korenia, 250 ml mäsového vývaru (instant), citrónová šťava, maslo, olej, soľ. Postup: Paradajky na 10 sekúnd vložíme do vriacej vody, prepláchneme studenou vodou a olúpeme. Prerežeme na štyri časti a vyberieme jadrovník. Filé posolíme a potrieme citrónovou šťavou. Na panvici zohrejeme po lyžici oleja a masla. Filé na miernom plameni opečieme z oboch strán, pridáme paradajky...

Filé z mečovca v zeleninovo - šafranovej omáčke

Suroviny: 4 filé z mečovca po 200 g, 6 lyžíc masla (alebo tuku), múka, šťava z 2 citrónov, mleté čierne korenie, soľ. Omáčka: 200 ml smotany, 200 ml bieleho vína, 2 mrkvy, 1 malý kúsok zeleru, pol póru, 1 cibuľa, 2 lyžice múky, zväzok pažítky, na hrot noža šafranu, vegeta, trocha cukru. Postup: Rybie filé umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a marinujeme citrónovou šťavou. Filé obalíme múkou, opečieme na masle, vyberieme a odložíme na teplé...

Filé z morského jazyka na palermský spôsob

Suroviny: 4 filé z morského jazyka po 250 g, pár kvapiek worcestrovej omáčky, 1 malý zeler, 50 g hrozienok, 50 g píniových semiačok, 2 cibule, múka, olivový olej na pečenie, ocot, šťava z 2 citrónov, 250 ml mäsového vývaru, zväzok zelenej petržlenovej vňate, na hrot noža nastrúhaného muškátového orieška, trochu cukru, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Filé z morského jazyka umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a marinujeme citrónovou šťavou a...

Filé z morského jazyka v paradajkovej omáčke

Suroviny: 4 filé z morského jazyka po 250 g, 4 lyžice masla (alebo tuku), 250 ml bieleho vína, 40 ml Sherry dry, pár kvapiek worcestrovej omáčky, 100 g čiernych a zelených olív, 1 konzerva olúpaných paradajok, 2 paradajky, 1 cibuľa, 1 zväzok jarnej cibuľky, šťava z 1 citróna, bobkový list, pol zväzku estragónu, trochu vegety, trocha cukru, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Filé umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a marinujeme citrónovou šťavou...

Filé z morskej šťuky v sardelovej omáčke

Suroviny: 4 filé z morskej šťuky po 200 g, 80 g sardelových rezov, 200 ml smotany, 1 až 2 lyžice maizeny, 200 ml bieleho vína, 2 mrkvy, 1 malý pór, 50 g olív, 1 cibuľa, 2 lyžice masla (alebo tuku), 250 ml mäsového vývaru, 2 bobkové listy, vegeta, zväzok kôpru, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Maslo rozpálime na panvici a opražíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Mrkvu a pór očistíme, umyjeme a nakrájame na malé kocky. Pridáme ich k cibuli a krátko opražíme. Zalejeme vínom a mäsovým...

Filé zo pstruha v citrónovej omáčke

Suroviny: 4 kuchynsky upravené pstruhy po 300 g, 200 ml sladkej pochúťkovej smotany, 4 žĺtky, maslo (alebo tuk), 1 cibuľa, 4 borievky, 4 klinčeky, 3 lyžice ovocného octu, 30 g múky, 100 ml citrónovej šťavy, zväzok kôpru, bobkový list, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Maslo rozpálime v hrnci a krátko v ňom opražíme nakrájanú cibuľu a koreniny. Zalejeme mäsovým vývarom a zľahka okyslíme ovocným octom. Privedieme do varu a pridáme pstruhy prekrojené po dĺžke napoly. Oheň zmiernime a...

Filety na masle

Suroviny: 750 g mrazeného morského filé, 65 g masla na varenie, 20 g pokrmového tuku, 40 g hladkej múky, rasca, soľ. Postup: Nerozmrazené rybie filé nakrájame na porcie, posolíme a zľahka obalíme v múke. Tuk s maslom rozpustíme na pekáči, necháme rozpáliť, položíme naň obalené filé, posypeme rascou a za občasného obracania opečieme doružova. Podávame so zemiakovou kašou alebo s dusenou zeleninou, pričom zvyšok masla so šťavou použijeme na preliatie prílohy.

Gratinovaný úhor

Suroviny: 600 g úhora, 60 g prerastanej údenej slaniny, 100 g údeného syra, 4 paradajky, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, hydinový vývar, 2 zeleninové papriky, 1 lyžica nadrobno nasekanej zelenej petržlenovej vňate, soľ. Postup: Úhory stiahneme z kože, umyjeme, osolíme a nakrájame na menšie kúsky. Slaninu nakrájame na menšie kocky, rozpražíme, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, zeleninové papriky bez jadrovníkov nakrájané na rezance a opražíme. Potom pridáme nakrájaného úhora a rozotretý...

Grilovaná marinovaná mrena

Suroviny: 2 mreny po 1000 g, 200 ml bieleho vína, 6 lyžíc masla (alebo tuku), worcestrová omáčka, 2 strúčiky cesnaku, 200 ml olivového oleja, šťava z 2 citrónov, zväzok zelenej petržlenovej vňate, zväzok kôpru, 2 bobkové listy, lyžica tymianu, 1 čajová lyžička majoránu, 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Kuchynsky upravené ryby umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a marinujeme citrónovu šťavou a worcestrovou...

Grilovaný pstruh s pomarančovou a horčicovou polevou

Suroviny: 6 pstruhov, 250 g šampiňónov, 3 zrelé stredne veľké paradajky, 3 veľké sladké cibule, 6 až 8 stoniek čerstvého estragónu, 3 až  4 lyžice rastlinného oleja na grilovací rošt. Pomarančová a horčicová poleva: pomarančová šťava z 2 pomarančov, 4 lyžice rastlinného oleja, 4 lyžice dijonskej horčice, 2 čajové lyžičky medu, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Vykosťovacím nožom narežeme rybu priečne na každom boku 3 až 4 razy. Zárezy hlboké asi 1 cm umožnia lepší prienik tepla....

Grilovaný tuniak so šalátom

Suroviny: 4 rezne z tuniaka, každý po 250 g, 4 paradajky, 250 g mrazenej sladkej kukurice, 1 cibuľa, 1 zväzok čerstvého koriandru, 2 citróny, 3 až 4 lyžice rastlinného oleja, mleté čierne korenie, soľ. Na marinádu: 2 až 3 vetvičky čerstvého tymianu, 2 lyžice rastlinného oleja, pol citróna Postup: Do plytkej misky natrháme lístky z tymianu a pridáme olej. Z polovice citróna vytlačíme šťavu a prilejeme ju do misky k tymianu a oleju. Osolené a okorenené rezy dáme do marinády. Misku...

Grilovaný úhor

Suroviny: 600 g úhora, 200 ml dezertného bieleho vína, 1 cibuľa, 2 klinčeky, 2 lyžice nasekanej zelenej petržlenovej a 1 lyžica zelenej zelerovej vňate, olej, soľ. Postup: Úhora stiahneme z kože, nakrájame na väčšie kúsky a osolíme. Z vína, trochy vody, nasekanej cibule, klinčekov, petržlenovej a zelerovej vňate pripravíme nálev, ktorým úhora zalejeme a necháme na chladnom mieste 24 hodín. Pred prípravou úhora vyberieme, osušíme, potrieme olejom a ugrilujeme. Podávame so smaženými...

Hrachové struky s krevetami

Suroviny: 450 g olúpaných kreviet, 100 g mladých strukov hrášku, 75 g vodných gaštanov (nakrájaných na plátky), 1 malá cibuľa (olúpaná a nakrájaná na malé kúsky), 1 listová stopka zeleru (nakrájaná na kúsky dlhé 5 mm), 1 čajová lyžička tmavej sójovej omáčky, 1 čajová lyžička kukuričného škrobu, 3 lyžice oleja, 180 ml kuracieho vývaru, 1 čajová lyžička cukru, 1 lyžica vody, pol čajovej lyžičky soli. Postup: Kukuričný škrob, cukor, sójovú omáčku a vodu zmiešame dohromady. Vo woku...

Kambala s jarnou cibuľkou

Suroviny: 4 rezy kambaly po 250 g, 100 g surovej šunky, 150 g nastrúhaného syra, 150 ml smotany, 50 g masla (alebo tuku), 150 ml bieleho vína, 2 zväzky jarnej cibuľky, šťava z 2 citrónov, 1 čajová lyžička tymianu, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Rezy kambaly opláchnene pod tečúcou vodou, osušíme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a pokvapkáme citrónovou šťavou. Maslo rozpálime v hrnci, pridáme jarnú cibuľku nakrájanú na tenké plátky a krátko opražíme. Posypeme tymianom,...

Kambala vo vajciach

Suroviny: 2 ryby,  múka, vajcia, strúhanka, maslo, petržlenová vňať, citrónová šťava Popis: 2 ryby zbavíme kože, osolíme, obalíme v múke, v rozšľahaných vajciach a v strúhanke. Uložíme na panvicu vymastenú maslom, polejeme rozpusteným maslom a asi 15 až 18 minút pečieme z oboch strán. Kambaly poukladáme na zohriatu misu, k maslu pridáme nakrájanú petržlenovú vňať, citrónovú šťavu a rybu polejeme.

Kantonské krevety

Suroviny: 100 g nadrobno nakrájaného surového bravčového mäsa (alebo slaniny), 450 g olúpaných kreviet, 2 rozotreté strúčiky cesnaku, 3 lyžice oleja, 5 cm čerstvého koreňa zázvoru (olúpaného a nakrájaného na plátky). Omáčka: 2 zľahka ušľahané vajcia, 1 lyžica ryžového vína (alebo suchého sherry), lyžica svetlej sójovej omáčky, 3 nasekané jarné cibuľky, 1 lyžica kukuričného škrobu (zmiešaného s 2 lyžicami vývaru alebo vody), 250 ml vývaru (alebo vody), 1 čajová lyžička cukru. Popis: Vo...

Kapor na bielom víne

Suroviny: 1 kapor (asi 1500 g), 250 ml mlieka, 30 g masla (margarínu), 3 čajové lyžičky nastrúhaného chrenu, 40 g múky, citrónová šťava, 250 ml mäsového vývaru (instant), nastrúhaný muškátový oriešok, soľ. Nálev: 250 ml vínneho octu, 120 ml bieleho vína, 2 cibule, 1 viazanička zeleniny do polievky, 1 bobkový list, 6 zrniek čierneho korenie, cukor. Postup: Kapra jemne umyjeme, vypitveme a očistíme. Nesmieme pritom poškodiť kožu. Do väčšieho hrnca nalejeme 250 ml vody, ocot a biele...

Kapor na červenom víne

Suroviny: 4 porcie kapra, 3 lyžice oleja, 1 lyžica hladkej múky, 100 ml červeného vína, 2 lyžice kečupu, polovica citróna, citrónová šťava, 2 bobkové listy, mäsový vývar, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Porcie kapra osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou, poprášime múkou a prudko opečieme na rozpálenom oleji. Podlejeme vínom, pridáme kečup a bobkové listy, prikryjeme a udusíme domäkka. Počas dusenia podľa potreby podlievame horúcim mäsovým vývarom. Tesne pred dodusením...

Kapor na cibuli

Suroviny: 4 porcie kapra, 4 lyžice oleja, 4 cibule, mletá rasca, citrónová šťava, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, 1 lyžica nadrobno nasekanej zelenej petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Očistené porcie kapra osolíme, okoreníme, prudko opečieme v rozpálenom oleji, vyberieme a odložíme na teplé miesto. V oleji po opekaní speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme rascu a mletú červenú papriku, vložíme porcie kapra, podlejeme vodou a prikryté udusíme domäkka....

Kapor na cigánsky spôsob

Suroviny: 4 porcie kapra, 1 lyžica masti na vymastenie misy, 1 citrón, 1000 g zemiakov, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 4 lyžice oleja, mletá červená paprika, rasca, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Umyté zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme a nakrájame na kolieska, ktoré poukladáme do vymastenej ohňovzdornej misy. Kolieska zemiakov pri ukladaní postupne solíme a posýpame mletou červenou paprikou, mletým korením a rascou. Porcie kapra osolíme, okoreníme, potrieme rozotretým cesnakom a...

Kapor na ilokský spôsob

Suroviny: 1 kapor (asi 1200 g), 100 ml bieleho vína, 300 g zelenej papriky, 300 g paradajok, 100 g cibule, 250 ml oleja, 1 viazanička petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Kapra očistíme, sparíme a osušíme. Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji. Pridáme najemno nasekanú petržlenovú vňať, papriku nakrájanú na pásiky, olúpané a nakrájané paradajky, ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Zeleninu udusíme domäkka. Zároveň šťavu vydusíme tak, aby vznikla hustá...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>
Arteco.sk
Počítadlo návštev od 19.4.2013