Prívarky
Fazuľový prívarok
Suroviny:
fazuľa, 2 zemiaky, kúsok cibule (nenakrájanej), 2 strúčky cesnaku, soľ, celé korenie (2-3 ks), 2 bobkové listy.
Zápražka: olej, 3 lyžice hladkej alebo polohrubej múky, 1 kyslá smotana, voda
Postup:
Fazuľu, umyjeme a deň vopred dáme namočiť. Potom ju varíme vo vode (zakryté), pred koncom varenia pridáme pokrájané zemiaky, strúčik cesnaku (celý), soľ, korenie, bobkové listy a dovaríme, kým nie je fazuľa mäkká.
Zápražka: na panvicu dáme olej, múku, zapražíme, pred...
Fazuľový prívarok II
Suroviny:
300 g suchej fazule, 200 ml smotany, mlieko, 40 g hladkej múky, 40 g masti, citrónová šťava, 2 bobkové listy, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Fazuľu namočíme deň vopred do studenej vody. Uvaríme ju v tej istej vode, v ktorej bola namočená, spolu s bobkovým listom a mletým čiernym korením domäkka. Zahustíme ju bledou zápražkou, ktorú sme rozriedili mliekom a povaríme ešte asi 20 minút. Napokon zjemníme smotanou a ochutíme citrónovou šťavou a soľou. Podľa chuti môžeme...
Kalerábový prívarok
Suroviny:
4 väčšie kaleráby, 200 ml smotany, 30 g hladkej múky, 30 g masti, soľ.
Postup:
Kaleráby očistíme, umyjeme a nakrájame na malé kocky. Vložíme do vriacej osolenej vody a prikryté uvaríme. Z masti a hladkej múky pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme vodou z uvareného kalerábu. Povaríme, pridáme smotanu, uvarený kaleráb a podľa chuti môžeme dochutiť troškou cukru.
Kapustový prívarok
Suroviny:
600 g hlávkovej kapusty, 200 ml kyslej smotany, 40 g hladkej múky, 1 cibuľa, 30 g oleja, cukor, ocot, mletá červená paprika, drvená rasca, soľ.
Postup:
Očistenú a umytú kapustu nakrájame na rezance, vložíme do vriacej osolenej vody a varíme. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mletú červenú papriku a kyslú smotanu, v ktorej sme rozmiešali hladkú múku. Povaríme, prilejeme ku kapuste a ešte spolu povaríme. Nakoniec dochutíme cukrom, octom a rascou.
Kapustový prívarok s paradajkami
Suroviny:
800 g kapusty, 5 lyžíc paradajkového pretlaku, 1 cibuľa, 30 g hladkej múky, 40 g masti, ocot, cukor, rasca, soľ.
Postup:
Kapustu zbavíme hlúbovitých častí a nakrájame na rezance. Na masti dozlata opražíme nadrobno nasekanú cibuľu a pridáme kapustu. Osolíme, ochutíme rascou a udusíme takmer domäkka. Primiešame paradajkový pretlak, zaprášime hladkou múkou, podľa potreby podlejeme a udusíme domäkka. Podľa chuti pridáme ocot a cukor.
Karfiolový prívarok
Suroviny:
1 väčší karfiol, 250 ml smotany, 40 g hladkej múky, 40 g masti, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, soľ.
Postup:
Umytý a očistený karfiol rozoberieme na ružičky. Vložíme do vriacej osolenej vody a uvaríme. Z masti a hladkej múky pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme vychladnutou vodou z uvareného karfiolu. Povaríme, pridáme smotanu, uvarený karfiol a asi 30 sekúnd necháme variť. Nakoniec dochutíme petržlenovou vňaťou.
Karfiolový prívarok
Suroviny:
600g karfiolu, 40g masla, 60g hladkej múky, 1 dl mlieka, vodu, muškátový kvet, petržlenovú vňať.
Postup:
Očistený a umytý karfiol i s pokrájanými mladými listami dáme variť do vody. Z masla a múky urobíme zápražku, zalejeme ju vývarom z karfiolu a mliekom, vylejeme k uvarenému karfiolu, posolíme a povaríme. Nakoniec pridáme trochu muškátového kvetu a nadrobno posekanú petržlenovú vňať.
Kelový prívarok so zemiakmi
Suroviny:
500 g kelu, 250 ml smotany, 400 g zemiakov, 30 g hladkej múky, rasca, majorán, soľ.
Postup:
Z kelu odstránime hlúbovité časti a nakrájame ho na široké rezance. Podlejeme a dusíme asi 5 minút. Pridáme očistené a nakrájané zemiaky, soľ a rascu. Povaríme. Keď sú zemiaky takmer mäkké, pridáme bledú zápražku, ktorú sme pripravili z masti a múky. Povaríme asi 20 minút, pridáme majorán a zjemníme smotanou.
Mrkvový prívarok
Suroviny:
50 g mrkvy, 250 ml smotany, 40 g hladkej múky, 40 g oleja, cukor, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, soľ.
Postup:
Umytú očistenú mrkvu nakrájame na malé kocky. Vložíme do vriacej osolenej vody a uvaríme. Z oleja a hladkej múky pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme vychladnutou vodou z uvarenej mrkvy. Povaríme, pridáme smotanu, uvarenú mrkvu a necháme krátko prejsť varom. Podľa chuti pridáme cukor. Nakoniec dochutíme zelenou petržlenovou vňaťou.
Prívarok z kyslej kapusty
Suroviny:
600 g kyslej kapusty, 200 ml smotany, 1 cibuľa, 40 g hladkej múky, 40 g masti, mletá červená paprika, drvená rasca, soľ.
Postup:
Kyslú kapustu nakrájame na jemnejšie kúsky. Vložíme do vriacej osolenej vody a varíme. Na rozpálenej masti speníme nadrobno nasekanú cibuľu, pridáme hladkú múku, mletú červenú papriku, rascu a popražíme. Takto pripravenú zápražku zalejeme vychladnutou vodou z uvarenej kyslej kapusty a povaríme. Prilejeme ku kapuste, krátko necháme prejsť varom a...
Šalátový prívarok
Suroviny:
4 hlávky šalátu, 1000 ml mlieka, 1 lyžica masla, 1 cibuľa, 30 g hladkej múky, 40 g masti, čerstvý kôpor, ocot, cukor, soľ.
Postup:
Umyté hlávky šalátu rozoberieme a nakrájame na rezance. Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na masti, pridáme nakrájaný šalát a opražíme. Zaprášime múkou, opražíme a zalejeme mliekom. Povaríme, pridáme nadrobno nasekaný kôpor, ocot, cukor, soľ a napokon lyžicu masla.
Šošovicový prívarok
Suroviny:
šošovica, 2 zemiaky, kúsok cibule (v celku), 2 strúčky cesnaku, soľ, celé korenie (2-3 ks), 2 bobkové listy.
Zápražka: olej, 3 lyžice hladkej alebo polohrubej múky, 1 kyslá smotana, voda
Postup:
Šošovicu preberieme, umyjeme a dáme na chvíľu namočiť, potom ju varíme vo vode (aby bola zakrytá), pred koncom varenia (aby bola šošovica už mäkká) pridáme pokrájané zemiaky, strúčik cesnaku (celý), soľ, korenie, bobkové listy a dovaríme.
Zápražka: na panvicu dáme olej, múku,...
Šošovicový prívarok II
Suroviny:
200 g šošovice, 200 ml mlieka, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 40 g hladkej múky, 40 g masti, bobkový list, ocot, cukor.
Postup:
Prebratú šošovicu umyjeme a namočíme na 2 až 4 hodiny. Potom pridáme bobkový list, podľa potreby vodu a varíme. Z masti a múky pripravíme zápražku, pridáme k nej nastrúhanú cibuľu, popražíme, zalejeme trochou studenej vody a povaríme. Prilejeme k uvarenej šošovici, osolíme, pridáme mlieko, rozotretý cesnak a podľa chuti dochutíme octom a cukrom.
Špenátový prívarok
Suroviny:
750 g špenátových listov, 400 ml mlieka (alebo smotany), 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 30 g hladkej múky, 40 g masti, soľ.
Postup:
Umyté špenátové listy so stopkami uvaríme v osolenej vode. Precedíme a pomelieme. Z masti, nakrájanej cibule a múky pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme mliekom. Povaríme a pridáme pomletý špenát. Pomiešame a nakoniec pridáme rozotretý cesnak. Do hotového špenátu môžeme podľa chuti pridať rozšľahané vajcia.
Zemiakový prívarok
Suroviny:
600 g zemiakov, 250 ml smotany, 1 cibuľa, 40 g hladkej múky, 40 g masti, 2 bobkové listy, ocot, cukor, soľ.
Postup:
Zemiaky umyjeme, očistíme a nakrájame na kolieska. Vložíme do osolenej vriacej vody spolu s bobkovými listami. Prikryjeme a uvaríme. Z masti, hladkej múky a nastrúhanej cibule pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme vychladnutou vodou z uvarených zemiakov a chvílu povaríme. Takto pripravenú zápražku prilejeme k zemiakom a spolu ešte krátko povaríme. Nakoniec...