Zemiaky

Chrumkavé zemiakové placky

Suroviny: 1000 g zemiakov, 4 cibule, 3 vajcia, 2 lyžice polohrubej múky, olej, soľ. Postup: Zemiaky a cibuľu očistíme, umyjeme. Zemiaky nastrúhame na hrubšom strúhadle, prípadne pomixujeme. Cibuľu nakrájame nadrobno. Pridáme ju k zemiakom, primiešame múku a vajíčka, posolíme. Na panvici rozohrejeme olej. Menšie kôpky cesta kladieme na panvicu, roztlačíme na placku a opečieme z oboch strán. Placku obraciame až vtedy, keď je okraj chrumkavý a spodná strana svetlohnedá. Placky posypeme...

Dusené zemiaky na cibuli

Suroviny: 750 g surových zemiakov, 100 g masla, 150 g cibule, 250 ml hovädzieho vývaru, petržlenová vňať, soľ. Postup: Zemiaky olúpeme, umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Osolíme,pomiešame s nasekanou petržlenovou vňaťou a cibuľou nakrájanou na rezance. Dáme do vymasteného pekáča, pridáme rozpustené maslo a necháme chvíľu opekať. Potom zemiaky podlejeme vývarom, pekáč prikryjeme a zemiaky dusíme domäkka. Podávame ako prílohu k šalátom alebo pečenému mäsu. Tip:  Namiesto...

Halušky zo zemiakov

Suroviny: 800 g zemiakov, 200 g múky, 50 g parmezánu, 2 vajcia, 50 g masla, soľ. Postup: Zemiaky uvaríme, vychladnuté olúpeme a prepasírujeme. Pridáme vajcia, maslo a múku, osolíme a zamiesime cesto. Z pripraveného cesta sformujeme tenký valec. Vykrajujeme z neho halušky dlhé asi 3 cm. Halušky uvaríme v osolenej vode. Keď vyplávajú na povrch, vyberieme ich, necháme odkvapkať a dáme na misu. Pred podávaním ich posypeme nastrúhaným parmezánom. Sú vhodné ako príloha k dusenému mäsu a k...

Kukuričné zemiakové placky

Suroviny: 600 g zemiakov, pol konzervy kukurice, 3 vajcia, 7 lyžíc polohrubej múky, petržlenová vňať alebo majoránka, mleté čierne korenie, 3 a pol čajovej lyžičky soli. Postup: Zemiaky nastrúhame nahrubo, pridáme odkvapkanú kukuricu, vajcia, soľ a korenie a nasekanú vňať. Lyžičkou naberáme kôpky a vyprážame ich na horúcom oleji z obidvoch strán. Podávame teplé.

Nadýchaná zemiaková kaša

Suroviny: 1500 g zemiakov, 2 cibule, 250 ml mlieka, štipka strúhaného muškátového orieška, 125 g masla, soľ. Postup: Zemiaky očistíme, nakrájame a varíme 20 minút v osolenej vode. Cibuľu očistíme a nakrájame na plátky. Zemiaky zlejeme, necháme v hrnci, kým sa neodparí zvyšná tekutina. Popučíme, pridáme maslo, zalejeme horúcim mliekom a dobre vymiešame. Ochutíme soľou a muškátovým orieškom. Cibuľové prstienky opražíme na zvyšnom masle a ozdobíme zemiakovú kašu. Môžeme podávať aj s...

Opekané zemiaky

Suroviny: 750 g zemiakov, tri lyžice oleja, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke v osolenej vode. Zlejeme a necháme vychladnúť. Olúpeme a nakrájame na tenké (asi polcentimetrové plátky) . Na panvici zohrejeme tri lyžice oleja a zemiaky za stáleho miešania opečieme. Nakoniec osolíme a okoreníme. Opekané zemiaky sa napríklad výborne hodia ku grilovanému rebierku.

Opekané zemiaky na slanine a cibuli

Suroviny: 1200 g zemiakov, 100 g prerastenej šunky, 2 cibule (asi 100 g), 5 lyžíc oleja, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a olúpeme. Nakrájame na plátky (alebo na kocky). Cibuľu olúpeme a nakrájame. Slaninu nakrájame na kocky a opečieme vo veľkej panvici. Pridáme cibuľu a opražíme dozlata. Dierkovanou varechou vyberieme slaninu a cibuľu z panvice a odložíme na teplé miesto. Na panvicu prilejeme olej a rozpálime ho. Vložíme nakrájané...

Opekané zemiaky s hríbmi

Suroviny: 750 g menších zemiakov, 350 g šampiňónov, 200 g suchohríbov, 2 póry, 2 strúčiky cesnaku, 5 lyžíc oleja, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Zemiaky olúpeme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky. Hríby očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska. Cesnak očistíme a nakrájame nadrobno. Na panvici rozpálime olej, pridáme pór a 5 minút dusíme. Vyberieme. Na panvicu dáme zemiaky a za stáleho miešania opekáme 10 minút do zlatista. Pridáme cesnak a hríby. Všetko spolu opekáme ďalších 10...

Opekané zemiaky so salámou a paprikou

Suroviny: 750 g menších zemiakov, 200 g salámy vcelku, 150 g mrazenej zelenej fazuľky, 1 červenú, 1 žltú papriku, 30 g oleja, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie. Postup: Zemiaky umyjeme a v šupke varíme 20 minút v osolenej vode. Precedíme, olúpeme a necháme vychladnúť. Fazuľku uvaríme v osolenej vode domäkka. Papriku očistíme, umyjeme a nakrájame na rezance. Salámu olúpeme a nakrájame na hrubšie kolieska. V panvici rozpálime olej, papriku krátko opečieme a vyberieme. Zemiaky...

Opekané zemiaky so šunkou a slaninou

Suroviny: 750 g menších zemiakov, 200 g šunky, 50 g prerastanej slaniny,  2 cibule, 2 bobkové listy, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Zemiaky umyjeme a v osolenej vode varíme 20 minút. Precedíme a olúpeme. Slaninu nakrájame na kocky, opečieme na panvici a vyberieme. Na panvicu dáme bobkový list. Zemiaky nakrájame na plátky a opečieme z oboch strán. Bobkový list vyberieme. Zemiaky okoreníme. Priemiešame slaninu, cibuľu, najemno nakrájanú šunku a krátko opečieme.

Rafinované zemiakové pyré

Suroviny: zemiaky, cesnak, olej, lieskové oriešky Postup: Lahodnou a na čas nenáročnou prílohou ku každému jedlu, ale i zelenine je rafinované zemiakové pyré. Do klasického pyré vmiešame 1 pretlačený strúčik cesnaku, ktorý sme krátko opražili v 4 lyžiciach oleja. Podávame posypané nasekanými a opraženými lieskovými orieškami.

Šunkové zemiaky

Suroviny: 1000 g zemiakov, 150 g varenej šunky (alebo mäkkej salámy), 2 vajcia, 100 ml kyslej smotany, 1 lyžica masla. Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme a nakrájame na kolieska. Šunku (salámu) pomelieme a pomiešame so žĺtkami, smotanou a roztopeným maslom. Do tejto hmoty primiešame zemiaky a tuhý sneh z dvoch bielkov. Vložíme do ohňovzdornej misy a upečieme dozlata.

Vyprážané zemiakové hranolky

Suroviny: šalátové zemiaky Postup: Surové šalátové zemiaky olúpeme a nakrájame na hranolky dlhé asi 4 cm a hrubé asi 1 cm, ktoré namočíme asi na 30 minút do chladnej vody. Potom ich precedíme, osušíme čistou utierkou a vypražíme v rozpálenom oleji za častého potriasania panvicou. Na vyprážanie je veľmi vhodný drôtený košík, ktorý vložíme do hrnca s olejom. Hranolky pripravujeme súčasne s hlavným jedlom, lebo čerstvo pripravené sú najchutnejšie. Solíme ich až tesne pred podávaním.

Vyprážané zemiaky na taliansky spôsob

Suroviny: 600 g zemiakov, olej, 1 strúčik cesnaku, 30 g polohrubej múky, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, soľ. Postup: Zemiaky očistíme, nakrájame na kolieska, umyjeme, osušíme a posolíme. Obalíme ich múkou a vypražíme vo väčšom množstve oleja, v ktorom sme opražili strúčik cesnaku. Vypražené zemiaky vyberieme, uložíme na zohriate taniere a ihneď posypeme väčším množstvom zelenej petržlenovej vňate.

Zapečené zemiaky

Suroviny: 750 g zemiakov, 150 g šunky, 100 g údeného syra, 50 g údenej slaniny, 100 ml smotany, 4 paradajky, 2 vajcia, 2 strúčiky cesnaku, tuk na vymastenie misy, 1 lyžička nadrobno nasekanej zelenej petržlenovej vňate, soľ. Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, precedíme, olúpeme a nakrájame na plátky (osminky). Šunku nakrájame na hrubšie rezance, paradajky sparíme vriacou vodou, olúpeme, očistíme a rozštvrtíme. Slaninu nakrájame na malé kocky a opražíme. Všetko spolu premiešame, posolíme...

Zapekané zemiaky

Suroviny: 1000 g zemiakov, 100 g šunky, 2 smotany na šľahanie (250 g), 1 zarovnaná lyžica majoránu, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Zemiaky olúpeme a umyjeme. Na strúhadle na uhorky ich nastrúhame na plátky, prípadne nakrájame nožom. Plátky starostlivo osušíme, napríklad v servítkach. Vložíme do vymastenej misy, okoreníme a posypeme nakrájanou šunkou. Do smotany na šľahanie vmiešame majorán, osolíme a okoreníme. Zemiaky rovnomerne zalejeme smotanovou omáčkou. Vo vyhriatej rúre...

Závin zo zemiakov

Suroviny: 250 g múky, 500 g zemiakov, 60 g nastrúhaného syra, 1 vajce, 4 lyžice oleja, 1 cibuľa, 3 lyžice strúhanky, soľ. Postup: Zemiaky uvaríme, vychladnuté olúpeme a prepasírujeme. Pridáme múku, vajce, 1 lyžicu oleja a štipku soli. Zamiesime cesto, ktoré natenko rozvaľkáme. Na zvyšnom oleji opražíme nakrájanú cibuľu a strúhanku. Opraženú cibuľu a strúhanku rozotrieme na cesto a posypeme syrom. Cesto zvinieme a omotáme vlhkým obrusom. Zabalené cesto varíme vo vriacej osolenej vode...

Zelené zemiakové knedlíky

Suroviny: 750 g zemiakov uvarených v šupke, 250 g surových zemiakov, 250 ml červeného vína, 150 g múky, 2 vajcia, 1 lyžica masla, 1 krajec toastového chleba, 500 g červenej cibule, 30 g tuku, 2 zväzky pažítky, 2 zväzky petržlenovej vňate, muškátový oriešok, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Zemiaky uvaríme v šupke a roztlačíme. Surové zemiaky očistíme, umyjeme a nastrúhame nadrobno. Surové a uvarené zemiaky, vajcia a múku zamiešame. Ochutíme 1 čajovou lyžičkou soli a muškátovým...

Zemiaková fašírka

Suroviny: 1000 g zemiakov, 2 vajcia, olej, hladká múka, strúhanka, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Očistené zemiaky uvaríme, po vychladnutí pretlačíme na strojčeku alebo na sitku, pridáme trocha hladkej múky, 1 vajce a rukami dobre vypracujeme. Podľa chuti okoreníme. Vyformujeme pagáčiky - ako z mäsa - obalíme do múky, vajíčka a strúhanky a v horúcom oleji vypražíme.

Zemiaková omeleta

Suroviny: 6 zemiakov, 4 vajcia, 100 g masla (môže byť aj margarín), 50 g syra, strúhanka, soľ. Postup: Žĺtka s maslom dobre vymiešame, pridáme uvarené a roztlačené zemiaky, osolíme a vmiešame sneh z bielkov. Dáme na vymastený a strúhankou posypaný pekáč a upečieme dozlata. Nakoniec posypeme strúhaným syrom.

Zemiaková roláda

Suroviny: 120 g pretretých zemiakov, 120 g masla, 120 g výberovej múky, pol lyžice karí korenia. Plnka: 150 g pomletej šunky, 1 vajce, 30 g masla, žĺtok na natieranie. Postup: Z pretretých zemiakov, masla, múky a korenia vypracujeme hladké cesto, vyvaľkáme na hrúbku 10 mm, potrieme plnkou (šunka, rozšľahané maslo a rozpustené maslo) a skrútime. Potrieme žĺtkom a upečieme na vymastenom plechu pri teplote 200 oC.

Zemiaková slama

Suroviny: zemiaky, tuk Postup: Zemiakovú slamu si pripravíme z väčších očistených zemiakov, ktoré sme nastrúhali na hrubšom strúhadle na rezance a prudko opečieme v rozpálenom tuku.

Zemiakové knedle

Suroviny: 1000 g zemiakov, 500 ml sladkého mlieka, 100 g krupice, 2 žemle, 50 g masla alebo masti, soľ. Postup: Zemiaky očistíme, nastrúhame, dáme do čistej utierky a prebytočnú vodu z nich vyžmýkame. Z mlieka a krupice uvaríme hustú kašu, pridáme pripravené zemiaky, vypracujeme, osolíme, prisypeme žemle nakrájané na kocky, ktoré sme podusili na tuku. Všetko spolu spojíme tak, aby sme dostali veľmi husté cesto. Z cesta povykrajujeme menšie okrúhle knedličky, ktoré varíme v horúcej...

Zemiakové knedličky podľa vojvodkyne

Suroviny: 1000 g uvarených zemiakov, 100 g nastrúhaného parmezánu, 2 vajcia, 200 g múky, olej na vyprážanie, na hrot noža nastrúhaného muškátového orieška, mleté čierne korenie, soľ. Ďalej: 150 g prerastenej údenej slaniny, 2 cibule, 400 ml zahustenej šťavy z pečeného mäsa, zväzok zelenej petržlenovej vňate. Postup: Uvarené zemiaky pretlačíme cez sito. Pridáme preosiatu múku a vajcia a vypracujeme cesto. Osolíme a okoreníme mletým čiernym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom....

Zemiakové knedličky s bazalkou

Suroviny: 1000 g uvarených zemiakov, 200 g múky, na hrot noža nastrúhaného muškátového orieška, soľ. Ďalej: 100 g nastrúhaného parmezánu, 2 lyžice masla, 500 ml paradajkovej omáčky, zväzok bazalky. Postup: Uvarené zemiaky pretlačíme cez sito do misy. Pridáme preosiatu múku, soľ, nastrúhaný muškátový oriešok a 100 ml vlažnej vody. Vypracujeme cesto. Na pomúčenej pracovnej doske sformujeme z cesta šúľok. Nakrájame ho na plátky hrubé asi 5 cm. Dáme do vriacej, osolenej vody na 5 minút....

Zemiakové koláčiky

Suroviny: 1 vajce, 250 g masla, 300 g zemiakov, 250 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, rasca, soľ. Postup: Zemiaky uvaríme v šupke a olúpeme. Nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme maslo, múku, soľ, prášok do pečiva a vymiesime cesto. Na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a formičkou vykrajujeme koláčiky, ktoré potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme rascou a upečieme na vymastenom plechu vo vyhriatej rúre.

Zemiakové placky

Suroviny: 300 g zemiakov, 1 žĺtok, 3 strúčiky cesnaku, 1 lyžica polohrubej múky, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, štipka tymianu, mleté čierne korenie, soľ.          Postup: 300 g zemiakov olúpeme, nahrubo nastrúhame a dobre vyžmýkame. Šťavu zlejeme do misky a necháme stáť, kým sa na dne neusadí škrob. Tekutinu zlejeme. Usadený škrob zmiešame s jedným vaječným žĺtkom, jednou lyžicou polohrubej múky, nakrájanou petržlenovou vňaťou...

Zemiakové taštičky

Suroviny: 2 vajcia, 400 g múky, 2 až 3 lyžice oleja, soľ. Postup: Múku preosejeme na dosku a v prostriedku urobíme jamku. Vložíme do nej vajcia, olej a soľ. Podľa potreby pridáme vodu a zamiesime cesto. Vypracované cesto rozvaľkáme na hrúbku pol cm. Vykrajujeme z neho štvorce veľké 3 x 3 cm. Štvorce preložíme naprieč a v strede stlačíme. Varíme ich vo vriacej vode asi 10 minút. Pred podávaním ich posypeme nastrúhaným parmezánom. Sú vhodnou prílohou k dusenému mäsu.

Zemiakový prívarok s korením

Suroviny: Zemiaky, olej, hladká múka, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Zemiaky olúpeme a nakrájame na malé kocky (ako do polievky) a v poriadne osolenej vode uvaríme domäkka. Vodu precedíme do jednej nádoby a ešte teplé zemiaky vidličkou dobre roztlačíme. Z oleja a múky urobíme riedku zápražku, pridáme do nej mleté korenie a rozmiešame so suchými zemiakmi a pomaly, za stáleho miešania, prilievame vodu, ktorú sme odložili v nádobe. Dávame pozor aby sa nevytvárali hrčky. Zapražené...

Zemiaky na paprike

Suroviny: 6 zemiakov, 150 až 200 g údeného mäsa (prípadne mäkkej salámy), 3 lyžice kyslej smotanny, 30 g masla, olej,  soľ. Postup: Očistené zemiaky spolovice uvaríme, vrch odrežeme a vnútro každého zemiaka opatrne vydlabeme. Údeninu pomelieme, rozmiešame so smotanou a maslom, osolíme a hmotou naplníme zemiaky. Pekáč vymastíme olejom, zemiaky poukladáme vedľa seba, polejeme smotanou a upečieme.
1 | 2 >>
Arteco.sk
Počítadlo návštev od 19.4.2013