Zelenina
Bambusové výhonky s listovou zeleninou
Suroviny:
220 g špenátu (alebo nakrájanej brokolice), 2 lyžice oleja na opraženie. Koreniny a pochutiny: 100 g bambusových výhonkov nakrájaných na plátky, 120 ml kuracieho vývaru, štvrť čajovej lyžičky Glutasolu (môžeme vynechať), štvrť čajovej lyžičky cukru, štvrť čajovej lyžičky soli. Omáčka: 1 čajová lyžička sójovej omáčky, 1 čajová lyžička kukuričného škrobu, 1 lyžica horúceho oleja, 2 čajové lyžičky vody, štipka Glutasolu.
Postup:
Vo woku rozpálime 2 lyžice oleja. Špenát v ňom...
Brokolica na víne
Suroviny:
1000 g brokolice (špargľový kel), 400 ml bieleho vína, 1 strúčik cesnaku, 100 ml oleja, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Brokolicu opláchneme pod tečúcou studenou vodou, jednotlivé listy oddelíme, tvrdé rebrá odrežeme a tvrdšie kúsky nakrájame. Cesnak nakrájame nadrobno a opečieme na oleji vo veľkom hrnci. Pridáme brokolicu, osolíme, okoreníme mletým bielym korením a opekáme za častého obracania a prilievania vína niekoľko minút. Potom hrniec prikryjeme a dusíme na miernom...
Chilli cibuľky s ananásom
Suroviny:
1000 g malých cibúľ, 2 lyžice oleja, 1 lyžica práškového chilli korenia, 4 plátky z ananásového kompótu, 250 ml ananásovej šťavy, 1 až 2 lyžice octu, 1 čajová lyžička kajenského korenia, soľ.
Postup:
Na panvici rozohrejeme olej, pridáme olúpané celé cibule a opečieme ich. V miske zmiešame chilli prášok, kajenské korenie, ananásovú šťavu a ocot. Polovicu prilejeme k cibuliam a prikryté na minime dusíme 15 minút. Panvicu odkryjeme, prilejeme zvyšnú šťavu a odkryté varíme 10 až...
Cukety v slaninovom župane
Suroviny:
8 tenkých plátkov prerastenej údenej slaniny, 100 g údeného syra nakrájaného na kocky, 2 lyžice masla (alebo tuku), 4 stredne veľké cukety, 1 malá konzerva paradajkového pretlaku, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry, zväzok tymianu, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Cukety umyjeme a blanšírujeme vo vriacej, osolenej vode asi 5 minút. Vyberieme, rozpolíme a rozložíme na pracovnú dosku. Paradajkový pretlak rozmiešame s nasekaným cesnakom, nastrúhanou...
Dusená tekvica s paradajkami
Suroviny:
600 g tekvice, 100 ml kyslej smotany, 4 paradajky, 1 cibuľa, 2 lyžice oleja, drvená rasca, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať , štvrť čajovej lyžičky štipľavej mletej červenej papriky, soľ.
Postup:
Olúpanú tekvicu zbavíme jadrovníka a nakrájame na malé kocky. Nadrobno nasekanú cibuľu speníme v rozpálenom oleji, pridáme tekvicu a opražíme. Osolíme, posypeme rascou, pridáme petržlenovú vňať, olúpané a nakrájané paradajky. Podlejeme, prikryjeme a dusíme. Počas...
Dusený hrášok
Suroviny:
750 g zeleného hrášku, 200 ml smotany, 1 lyžica masla, 30 g hladkej múky, 4 lyžice oleja, 1 lyžica cukru, soľ.
Postup:
Vylúpaný hrášok opražíme na oleji. Osolíme, osladíme, podlejeme a udusíme. Zaprášime múkou, opražíme, pridáme lyžicu masla a zalejeme smotanou.
Fazuľka na smotane
Suroviny:
600 g zelenej fazulky, 250 ml smotany, 30 g hladkej múky, cukor, ocot, nadrobno nasekaný zelený kôpor, soľ.
Postup:
Zelenú fazuľku očistíme a nakrájame na asi 2 cm dlhé kúsky. Uvaríme v osolenej vode, zahustíme hladkou múkou, povaríme, ochutíme cukrom, octom a kôprom. Nakoniec pridáme smotanu.
Fazuľovo slaninové rolky
Suroviny:
750 g fazuľových strukov, 12 plátkov slaniny, lyžica masla, lyžica oleja.
Postup:
Fazuľové struky uvaríme v osolenej vode, zlejeme a necháme odkvapkať. Ak použijeme konzervovanú fazuľu, zlejeme, prepláchneme studenou vodou a dáme odkvapkať. Slaninu nakrájame na 12 plátkov. Vždy po 10 strukov previažeme slaninou. Na panvici zohrejeme maslo a olej a opečieme na minime z každej strany. Počas pečenia polievame výpekom. Podávame napríklad ku grilovaným rebierkam.
Lahôdkové cukety
Suroviny:
200 ml smotany, 4 lyžice masla (alebo tuku), 4 stredne veľké cukety, 200 ml bieleho vína, 4 paradajky, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice octu, zväzok oregana, trocha cukru, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Cukety umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké plátky. Maslo roztopíme v hrnci a opražíme v ňom nadrobno nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak. Pridáme plátky cukiet a krátko opražíme. Zalejeme octom, bielym vínom a smotanou. Prikryjeme a varíme na miernom ohni asi 5...
Miešaná zelenina
Suroviny:
750 g zeleniny, 200 ml smotany, 30 g hladkej múky, 40 g tuku, 1 lyžica cukru, soľ.
Postup:
Očistenú zeleninu (mrkvu, petržlen, kaleráb a zeler) nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode do polomäkka. Karfiol, ružičkový kel a zelený hrášok uvaríme v osolenej vode osobitne. Precedíme a necháme odkvapkať. Predvarenú zeleninu opražíme na tuku, zaprášime hladkou múkou, podlejeme a udusíme domäkka. Mäkkú zeleninu osladíme a zjemníme smotanou.
Mrazený zelený hrášok s hlávkovým šalátom
Suroviny:
1 krabica mrazeného zeleného hrášku, 200 ml mlieka, 40 g masla, 2 hlávky šalátu, 30 g hladkej múky, citrónová šťava, zelená petržlenová vňať, cukor, soľ.
Postup:
Mrazený hrášok trochu podlejeme vriacou vodou a udusíme. Z masla a múky upražíme svetlejšiu zápražku, zalejeme ju mliekom, vlejeme do mäkkého hrášku, pridáme na hrubšie rezance nakrájaný sparený šalát, osolíme a osladíme. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu a nadrobno nasekanú zelenú petržlenovú vňať.
Repový nákyp
Suroviny:
100 ml sladkej smotany, 2 vajcia, 1000 g repy, 1 hrnček strúhanky, na hrot noža nastrúhaného muškátového orieška, maslo na potretie a vymastenie formy, 1 čajová lyžička soli.
Postup:
Repu dôkladne umyjeme, olúpeme, nakrájame na malé kocky a v osolenej vode uvaríme domäkka. Vodu zlejeme a repu pretlačíme cez riedke sito. Strúhanku dáme do panvice, zalejeme smotanou a necháme na ohni zmäknúť. Vajcia rozmiešame a spolu s uvarenou repou zamiešame do zmäknutej strúhanky. Nakoniec...
Sladkokyslá kapusta
Suroviny:
450 g nakrájanej bielej kapusty, 1 lyžica oleja, pol čajovej lyžičky jedlej sódy, 2 čajové lyžičky cukru, 1 čajová lyžička soli. Omáčka: 2 lyžice vínneho octu, 1 čajová lyžička paradajkového pretlaku, 1 lyžica kukuričnej múky, 250 ml kuracieho vývaru alebo vody, 2 lyžice cukru, niekoľko kvapiek červeného potravinárskeho farbiva, štipka soli.
Postup:
Kapustu povaríme asi 3 minúty vo veľkej nádobe s vodou, do ktorej sme pridali jedlú sódu, soľ a cukor. Necháme ju odkvapkať a...
Tekvica na smotane
Suroviny:
600 g tekvice, 250 ml smotany, 30 g hladkej múky, 1 lyžica nasekaného zeleného kôpru, 1 lyžica cukru, ocot (alebo citrónová šťava), soľ.
Postup:
Tekvicu olúpeme, zbavíme jadrovníka, nastrúhame na hrubom strúhadle, zalejeme vodou a uvaríme domäkka. Potom tekvicu osolíme, zahustíme múkou opraženou nasucho a povaríme. Nakoniec pridáme smotanu a ochutíme nasekaným čerstvým kôprom, cukrom a octom alebo citrónovou šťavou. Podávame s volskými okami alebo s údeným mäsom.
Varené fazuľové struky
Suroviny:
1 krabica mrazených fazuľových strukov, 40 g masla, strúhanka, zelená petržlenová vňať, soľ.
Postup:
Nerozmrazené fazuľové struky dáme variť do vriacej osolenej vody. Uvarené precedíme, posypeme na masle opraženou strúhankou, nadrobno nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou a pokvapkáme rozpusteným maslom alebo smotanou. Podávame k varenému alebo dusenému hovädziemu mäsu.