Ryža

Čínsky spôsob prípravy ryže

Suroviny: ryža Postup: Na jeden hrnček ryže použijeme necelé 2 hrnčeky vody. Dobre prepratú a odkvapkanú ryžu dáme do väčšieho hrnca (musíme rátať s tým, že sa objem ryže varením zdvojnásobí), zalejeme chladnou vodou, uvedieme do varu, prikryjeme a dusíme na miernom ohni asi 20 minút. Počas dusenia ryžu nemiešame, nesolíme ani nekoreníme. Ryža má ostať biela a prijať chuť pokrmu, ku ktorému sa podáva.

Dusená ryža s fazuľou

Suroviny: 250 g ryže, 250 g suchej bielej fazule, 50 g nastrúhaného údeného syra, 50 g údenej slaniny, 1 cibuľa, 2 strúčiky casnaku, 4 lyžice paradajkového pretlaku, 1 lyžica oleja, mäsový vývar, 1 lyžica nadrobno nasekanej zelenej petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Sparenú ryžu opražíme v rozpálenom oleji. Zalejeme mäsovým vývarom, osolíme a udusíme domäkka. Deň vopred namočenú fazuľu uvaríme domäkka. Údenú slaninu nakrájame na malé kocky a rozpražíme. Pridáme...

Dusená ryža s hráškom

Suroviny: 250 g ryže, 250 g vylúpaného zeleného hrášku, 50 g údenej slaniny, 70 g eidamu, 1 lyžica oleja, slabý hydinový vývar, 1 cibuľa, 1 lyžica nadrobno nasekanej zelenej petržlenovej vňate. Postup: Sparenú ryžu opražíme v rozpálenom oleji, zalejeme horúcim vývarom a pridáme nadrobno nasekanú cibuľu. Prikryjeme a udusíme domäkka. Údenú slaninu nakrájame na malé kocky, rozpražíme, pridáme vylúpaný hrášok, podlejeme trochou vody a udusíme domäkka. Udusenú ryžu premiešame s uduseným...

Mexická ryža

Suroviny: 250 g ryže, 200 g mäkkej klobásy, 4 lyžice paradajkového pretlaku, 100 g sterilizovaného hrášku, 2 cibule, 2 lyžice oleja, mäsový vývar, soľ. Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme v rozpálenom oleji, pridáme sparenú ryžu, opražíme, primiešame paradajkový pretlak a sterilizovaný hrášok. Zalejeme vývarom, osolíme, primiešame olúpanú a nakrájanú klobásu a prikryté dusíme domäkka.

Ovocná ryža

Suroviny: 200 ml ryže, ananásový alebo mandarínkový kompót, 20 g hrozienok, 1 čajová lyžička masti, 400 ml mäsového vývaru (alebo vody), soľ. Postup: Ryžu opražíme na masti, zelejeme horúcim mäsovým vývarom, pridáme umyté hrozienka, osolíme a zakryjeme. Udusíme domäkka. Potom primiešame precedený kompót.

Pilav

Suroviny: ryža, maslo, cibuľa, soľ, korenie Postup: Ryžu sparíme teplou vodou, studenou prepláchneme a necháme odkvapkať. V hrnčeku na masle trocha opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme ryžu a pri miernej teplote za stáleho miešania podusíme. Potom prilejeme trocha horúcej vody, osolíme, okoreníme a za občasného ľahkého premiešania uvaríme. Hrniec prikryjeme a necháme stáť na miernom ohni tak dlho, až kým sa všetka voda nevyparí. Potom ryžu presunieme na zohriatu misu, zalejeme...

Pražená ryža

Suroviny: 450 g dlhozrnnej ryže (alebo ryže Patna), štvrť čajovej lyžičky Glutasolu, 2 lyžice oleja, soľ. Postup: Ryžu umyjeme v 5 dávkach chladnej vody. Necháme ju odkvapkať a nasypeme na veľkú panvicu. Pridáme toľko studenej vody, aby siahala 2.5 cm nad povrch ryže. Uvedieme ju do varu, raz zamiešame a znížime teplotu tak, aby sa pomaly varila na miernom plameni. Prikryjeme a zvoľna varíme asi 7 minút, až sa voda úplne vsiakne a ryža je sypká, nadýchaná a len natoľko priľnavá, aby...

Ryža so zelerom

Suroviny: 2 šálky ryže, 200 g zeleru s vňaťou, lyžica oleja, lyžica masla, soľ. Postup: Ryžu prepláchneme horúcou vodou a necháme odkvapkať. Zeler očistíme. V hrnci rozpustíme olej a maslo, pridáme ryžu, nakrájaný zeler a za stáleho miešania opražíme. Podlejeme osolenou vodou a varíme domäkka asi 20 minút. Počas varenia nemiešame! Do hotovej ryže zamiešame nakrájanú petržlenovú vňať. Podávame ku grilovanému mäsu.

Ryža uvarená v mlieku

Suroviny: 1000 ml mlieka, 250 g ryže, 1 chemicky neošetrený citrón, 1 až 2 čajové lyžičky pomletej škorice, 120 g cukru, soľ. Postup: Citrón starostlivo umyjeme, osušíme a zrežeme kôru. Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme 20 g cukru, citrónovú kôru, štipku soli a dáme zovrieť. Ryžu naraz vysypeme do vriaceho mlieka a zamiešame, aby neprihorela. Prikryjeme a na minime varíme asi 30 minút. Potom vyberieme citrónovú kôrku, pridáme zvyšný cukor a škoricu.

Spievajúca ryža

Suroviny: 100 g ryže s krátkym zrnom Postup: Príprava ryžovej kôrky: Ryžu 5 krát prepláchneme v studenej vode, až je odtekajúca voda čistá. Ryžu necháme odkvapkať, dáme ju do hrnca s 300 ml vody a uvedieme do varu. Znížime teplotu na mierny stupeň a ryžu pozvoľna varíme asi 20 minút. Odstavíme ju z plameňa a necháme prikrytú stáť asi 30 minút. Preložíme ju na panvicu s takou povrchovou úpravou, ktorá zabraňuje pripáleniu. Rovnomerne ju rozložíme vo vrstve hrubej asi 1 cm. Na veľmi...

Varená ryža I.

Suroviny: 250 g ryže s dlhým zrnom, 30 g masla, 500 ml vody, pol čajovej lyžičky soli. Postup: Vodu a soľ dáme do hrnca a necháme zovrieť. Potom naraz vysypeme umytú ryžu, zamiešame vareškou a zakryjeme. Varíme na minime asi 20 minút. Do uvarenej ryže vmiešame vlažné maslo. Podávame ako prílohu k rôznym jedlám alebo využívame na prípravu rizota alebo šalátov.

Varená ryža II.

Suroviny: 450 g ryže, 2 lyžice oleja, štipka soli. Postup: Zoberieme ktorýkoľvek druh ryže s dlhými alebo strednými zrnkami. Prepláchneme ju 5 krát vo vode a potom prilejeme toľko studenej vody, aby siahala 2.5 cm nad povrch ryže. Pridáme soľ a olej a uvedieme do varu. Raz ju zamiešame, prikryjeme a zvoľna varíme asi 7 minút, až sa voda celkom vsiakne. Odstavíme ju z plameňa a podávame. Varená ryža by mala byť nadýchaná, ale mala by mať dosť vlahy okolo zrniek, aby sa dala ľahko...
Arteco.sk
Počítadlo návštev od 19.4.2013