Omáčky

Bešamelová omáčka

Suroviny: 30 g masla, 3 až 4 lyžice hladkej múky, 500 ml mlieka (smotany), mleté čierne korenie, soľ. Postup: 30 g masla (asi 3 až 4 lyžice) rozpustíme, pridáme 3 až 4 lyžice hladkej múky a miešaním vytvoríme hladkú hmotu. Keď začne ľahko červenieť, vlejeme do nej mlieko (smotanu), osolíme a okoreníme. Na miernom ohni miešame asi 10 minút, kým nezhustne. Podávame k zapekaným jedlám, jedlám z hydiny, vajec, zeleniny a bielych druhov mäsa. Omáčku môžeme prichutiť čerstvo nastrúhaným...

Biela omáčka

Suroviny: 2 poháre bujónu, lyžica masla (alebo slnečnicového oleja), lyžica múky, citrónová šťava. Postup: Maslo alebo slnečnicový olej rozpustíme na sporáku v malom hrnčeku. Kým začne vrieť, pridáme múku a ustavične miešame drevenou vareškou, aby nevznikli hrčky. Za stáleho miešania varíme asi 5 minút, neprestávame miešať a po troškách prilievame mäsový (hubový alebo rybací) bujón. Podľa chuti prisolíme. Hustota omáčky závisí od jedla, ku ktorému ju podávame (k mäsu, rybám, zelenine)....

Biela omáčka s čerstvými hubami

Suroviny: 2 poháre bujónu, lyžica masla (alebo slnečnicového oleja), lyžica múky, citrónová šťava, huby Postup: V slanej vode uvaríme čerstvé huby. Hotové huby vyberieme z vývaru, nakrájame na malé kúsky (malé huby nemusíme krájať) a dáme do pripravenej bielej omáčky. Omáčku môžeme poliať šťavou z polovičky citróna.

Biela omáčka s hľuzovkami

Suroviny: 5 až 6 hľuzoviek, pol lyžice masla, hotová biela omáčka Postup: 5 až 6 hľuzoviek nakrájame na tenké plátky, 2 až 3 minúty podusíme na pol lyžici masla. Pripravené huby preložíme do hotovej bielej omáčky a za stáleho miešania necháme zovrieť.

Biela omáčka s kaparmi

Suroviny: 5 až 6 uvarených hríbov, 2 malé uhorky, 10 olív, lyžica kapár, lyžica masla, lyžica múky. Postup: Do pripravenej bielej omáčky vložíme kapary, odkôstkované olivy, malé uhorky naložené v octe a po dĺžke rozkrojené na polovice a uvarené hríby nakrájané na prúžky. Všetky prísady rozmiešame a bez toho, aby sme prestali miešať, necháme prejsť varom.

Biela omáčka s rakmi

Suroviny: hotová biela omáčka, 1 až 2 lyžice rozdrobených rakov Postup: Do riedkej bielej omáčky vysypeme 1 až 2 lyžice rozdrobených rakov. Dôkladne miešame a necháme zovrieť. Táto omáčka má ružovú farbu a podávame ju predovšetkým k rybacím a vaječným jedlám.

Biela omáčka s vajcami

Suroviny: 3 lyžice šampiňónov, 2 poháre bujónu, lyžica masla, lyžica múky, pol citróna. Postup: Do pripravenej bielej omáčky pridáme šampiňóny, ktoré pripravíme nasledovne: Stiahneme kožu, vykrojíme všetky čierne miesta, očistíme pevné korienky. Huby nakrájame na tenké plátky, uložíme do malého hrnca s rozpusteným maslom, pridáme šťavu z pol citróna a necháme 2 razy zovrieť. Takto upravené šampiňóny preložíme do hotovej bielej omáčky. Omáčku opatrne miešame vareškou a opäť necháme...

Brnenská omáčka

Suroviny: 200 g masla, 3 žĺtky, 6 lyžíc suchého vína, 2 cibule, 1 čajová lyžička sušeného estragónu, 1 lyžica octu, 6 lyžíc mäsového vývaru (alebo vody), nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, štipka cukru, kajenské korenie, 3 zrnká bieleho korenia, soľ. Postup: Zo surovín pripravíme holandskú omáčku. Sušený estragón primiešame do omáčky a ozdobíme petržlenovou vňaťou. Podávame k stejkom, rybám či zelenine.

Červená omáčka

Suroviny: 100 g masla, múka, 15 g petržlenovej vňate, podľa chuti citrónová šťava. Postup: Za červenú omáčku sa v gastronómii pokladá múka opražená na masle alebo na olivovom oleji. Z takto pripravenej múky sa zvyčajne robia omáčky a šťavy k najrozmanitejším jedlám, okrem iného aj k mnohým vaječným jedlám. Červenú omáčku môžeme pripraviť svetlú alebo tmavú. Červenú omáčku pripravujeme z masla, ktoré rozpustíme na panvici. Na dobre prehriate maslo pridáme také množstvo múky, aby vznikla...

Cesnaková omáčka

Suroviny: 200 ml smotany, 250 ml mlieka, cesnak, 50 g hladkej múky, 40 g oleja, soľ. Postup: Z oleja, hladkej múky a soli podľa potreby pripravíme bledú záprašku, ktorú zalejeme studenou vodou a studeným mliekom. Povaríme za občasného miešania, aby sa omáčka nepripálila. Nakoniec pridáme smotanu a rozotretý cesnak.

Chilli omáčka

Suroviny: 250 ml červeného alebo bieleho octu, 25 g sušených červených chilli papričiek (nadrobno pomletých), 50 g sušených marhúľ (nakrájaných na kúsky), 1 lyžička kukuričného škrobu, 1 lyžička cukru, 1 čajová lyžička soli. Postup: Všetky prísady zmiešame na panvici a uvedieme do varu. Zvoľna varíme asi 5 minút, až kým omáčka nezhustne. Vychladíme a podávame. Vo fľašiach vydrží niekoľko týždňov.

Chrenová biela omáčka

Suroviny: 3 poháre bujónu, pol pohára nastrúhaného chrenu, lyžica masla, lyžica múky. Postup: Do riedkej bielej omáčky pridáme nastrúhaný chren a za stáleho miešania necháme 2 razy zovrieť.

Chrenová omáčka

Suroviny: 200 ml smotany, 250 ml mlieka, 40 g hladkej múky, 40 g masti, ocot, cukor, nastrúhaný čerstvý chren, soľ. Postup: Z masti a hladkej múky si pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme trochou studenej vody a mliekom. Osolíme a povaríme. Potom pridáme smotanu a podľa chuti ocot, cukor a chren.

Chrenová omáčka s uvarenými vajcami

Suroviny: 2 lyžice nastrúhaného chrenu, 4 natvrdo uvarené vajcia, 200 ml kyslej smotany, 200 ml mlieka, 50 g masla, 50 g hladkej múky,  ocot (citrónová šťava), cukor, soľ. Postup: Z masla, múky a mlieka pripravíme bešamel, ktorý rozriedime trochou vody, osolíme, pridáme kyslú smotanu, nastrúhaný chren, ocot, cukor a dobre premiešame. Uvarené vajcia olúpeme, nakrájame na štvrťky a vložíme do omáčky. Podávame spolu s varenými zemiakmi alebo zemiakovou kašou.

Chrenová omáčka so smotanou a žĺtkami

Suroviny: 2 žĺtky, 250 ml kyslej smotany, 40 g masla, 100 g chrenu, 250 ml bujónu (alebo zeleninového vývaru), 40 g múky, cukor, ocot, soľ. Postup: Maslo rozpustíme, pridáme múku, opražíme, rozriedime vývarom alebo bujónom a necháme zovrieť. Chren umyjeme, očistíme, nastrúhame na jemnom strúhadle a zmiešame s rozriedenou zápražkou. Do masy vlejeme kyslú smotanu, podľa chuti pridáme soľ, cukor, ocot, žĺtky a omáčku za stáleho miešania zohrejeme. Chrenovú omáčku môžeme pripraviť aj bez...

Čínska cesnaková omáčka

Suroviny: 1 lyžica sójovej omáčky, 2 cesnaky, 2 lyžice tuku pozberaného z hydinového vývaru, soľ. Postup: Cesnak nasekáme najemno, pridáme do tuku z hydinového vývaru a varíme, až kým sa tuk nezmení na hustú omáčku. Nakoniec podľa chuti osolíme a primiešame sójovú omáčku.

Čínska sladkokyslá omáčka

Suroviny: 2 lyžice sójovej omáčky, pol lyžice paradajkového pretlaku, 2 lyžice cibule nasekanej nadrobno, 1 lyžica nasekaného cesnaku, 1 lyžica kukuričnej múky alebo maizeny, 2 lyžice oleja, 2 lyžice octu, 2 lyžice práškového cukru. Postup: Sójovú omáčku, ocot, cukor, paradajkový pretlak a kukuričnú múku rozmiešame v primeranom množstve vody, zmes vlejeme do hlbšej panvice a varíme, až kým nezhustne. Potom prilejeme olej a ešte trocha povaríme. Nakoniec ochutíme nasekanou cibuľou a...

Citrónová omáčka

Suroviny: 1000 ml mlieka, 30 g hladkej múky, cukor, šťava z 1 citróna, soľ. Postup: V mlieku rozmiešame hladkú múku a povaríme asi 20 minút. Potom osolíme, osladíme a primiešame šťavu z citróna.

Holandská omáčka

Suroviny: Nálev: 1 nadrobno nakrájaná cibuľa, 1 lyžica octu, 3 zrnká bieleho korenia, 6 lyžíc vody, štipka soli. Omáčka: 3 žĺtky, 200 g masla, 1 čajová lyžička citrónovej šťavy, 2 lyžice vody, kajenské korenie, soľ. Postup: Do hrnca dáme všetky prísady, tekutinu necháme vyvariť na jednu tretinu a precedíme. Pripravíme omáčku. Do hrnca pridáme maslo a na miernom plameni ho necháme rozpustiť. Maslo ochladíme tak, že spodok hrnca ponoríme do chladnej vody s ľadom. Pripravíme si väčší...

Horčicová omáčka

Suroviny: 3 natvrdo uvarené žĺtky, 1 lyžica horčicového prášku, 2 čajové lyžičky kapár, pol pohára octu, lyžica slnečnicového oleja, cukor, soľ. Postup: Na horčicový prášok vlejeme vriacu vodu, pridáme uvarené žĺtky prelisované cez sito, trochu kryštálového cukru, soli, olej, ocot a nadrobno nakrájané kapary. Horčicový prášok môžeme nahradiť horčicou, vtedy ale nepridávame vodu.

Horčicová omáčka s vajcami

Suroviny: 8 vajec, 250 ml smotany na šľahanie, 40 g masla (alebo margarínu), 1 cibuľa, 3 lyžice horčice, 30 g hladkej múky, 5 kvapiek citrónovej šťavy, 250 ml mäsového vývaru (prípadne vody), nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, cukor, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Nadrobno nasekanú cibuľu upražíme na masle. Pridáme múku, mäsový vývar a smotanu. Do hotovej omáčky primiešame horčicu a dobre vymiešame. Podľa chuti pridáme mleté korenie, soľ a citrónovú šťavu. Natvrdo uvarené...

Jogurtová omáčka

Suroviny: jogurt, kôpor, pažítka, petržlenová vňať, soľ Postup: Do jogurtu zamiešame jemne nakrájaný kôpor, pažítku, zelenú petržlenovú vňať a všetko trocha osolíme. Podávame k studenej šunke a k fondue Bourguignonne.

Kaparová omáčka

Suroviny: 100 ml sladkého mlieka, 1 lyžica kapár, 50 g masla, 100 ml silného slepačieho vývaru, ocot, 50 g hladkej múky, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Mlieko postavíme na oheň a keď začne vrieť, prilejeme slepačí vývar. Na panvici roztopíme maslo, prisypeme hladkú múku a dobre premiešame. Potom prilejeme vývar s mliekom a za stáleho miešania povaríme asi 3 minúty. Nakoniec omáčku podľa chuti osolíme, okoreníme a prípadne aj okyslíme. Tesne pred podávaním primiešame nasekané...

Kľukvová omáčka

Suroviny: 200 g kľukvy (alebo brusníc), niekoľko lyžíc dezertného vína, 50 g hrozienok, 50 g práškového cukru. Postup: Cukor roztopíme v 100 ml vody, pridáme kľukvu s hrozienkami a varíme za stáleho miešania až do rozvarenia kľukvy. Omáčku ochutíme dezertným vínom (najlepšie portským) a prípadne ešte rozmixujeme. Podávame k hydine, najmä k pečenému moriakovi.

Kôprová omáčka

Suroviny: 200 ml smotany, 500 ml mlieka, 40 g hladkej múky, 40 g masti, nadrobno nasekaný zelený kôpor, ocot, cukor, soľ. Postup: Z masti a hladkej múky si pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme studeným mliekom. Podľa potreby môžeme zaliať aj trochou studenej vody. Osolíme a povaríme. Pridáme smotanu a podľa chuti ocot, cukor a kôpor.

Korenená omáčka

Suroviny: majonéza, čierne korenie, paradajkový pretlak, feferónky Postup: Do majonézy zamiešame mleté čierne korenie, paradajkový pretlak a jemne nasekané feferónky (už po jednej feferónke dostane omáčka výrazne pálivú chuť). Podávame napríklad k šunke alebo k fondue Bourguignonne.

Madeirová omáčka

Suroviny: 5 žĺtkov, pol pohára madeiry, 4 lyžičky kryštálového cukru. Postup: 5 žĺtkov vymiešame so 4 lyžicami kryštálového cukru na bielu masu. Vzniknutú masu ďalej šľaháme metličkou alebo drevenou vareškou a prilievame k nej madeiru. Preložíme na sporák a nad plameňom metličkou šľaháme dovtedy, kým nevznikne pena. Masa nesmie vrieť!  Omáčku podávame ihneď po spenení, preto ju pripravujeme tesne pred podávaním.

Mliečna omáčka

Suroviny: 1 pohár mlieka, lyžica masla, lyžica múky. Postup: Múku mierne opražíme na masle a rozriedime horúcim mliekom, ktoré postupne prilievame. Omáčku za stáleho miešania varíme asi 10 minút. Posolíme podľa chuti.

Omáčka Béarnaise

Suroviny: 3 žĺtky, 250 g masla, 200 ml bieleho vína, 1 malá cibuľa, 1 lyžica octu, estragón, kajenské korenie, lístky trebuľky, soľ. Postup: Do hrnca postupne dáme víno, ocot, nakrájanú cibuľu, estragón, kajenské korenie, soľ a varíme, až kým sa polovica obsahu nevyvarí. Do vychladnutého vývaru pridáme za stáleho miešania žĺtky, postavíme na mierny oheň a za stáleho šľahania pridáme po kúskoch maslo. Správne pripravená omáčka musí byť hustá. Hotovú precedíme, dáme znova na oheň,...

Omáčka Chateaubriand

Suroviny: 200 ml bieleho vína, niekoľko šampiňónov, 1 malá cibuľa, 125 g bylinkového masla, 500 ml teľacieho vývaru, tymian, polovica bobkového listu. Postup: Na panvicu dáme nasekanú cibuľu, tymian, bobkový list, očistené šampiňóny, biele víno a zmes rozvaríme. Pridáme vývar z teľacieho mäsa a varíme, až kým sa polovica tekutiny nevyvarí. Potom omáčku precedíme a zamiešame do nej bylinkové maslo.
1 | 2 >>
Arteco.sk
Počítadlo návštev od 19.4.2013