Maslá

Bylinkové maslo

Suroviny: maslo, zelená petržlenová vňať, trochu citrónovej šťavy, tymian, estragón a trebuľka Postup: Toto silne korenené maslo sa podáva k niektorým pečeným mäsám. Pripravíme si ho tak, že do čerstvého masla zamiešame najprv zelenú petržlenovú vňať nasekanú nadrobno, pridáme trochu citrónovej šťavy a vymiešame. Potom pridáme na hrot noža tymianu, estrogénu a trebuľky. Hotové bylinkové maslo dáme zmraziť, aby sa dalo krájať na tenké plátky na ozdobenie.

Cesnakové maslo

Suroviny: maslo, cesnak, soľ, zelená petržlenová vňať, cibuľka Postup: Do čerstvého masla postupne zamiešame cesnak rozotretý so soľou, zelenú petržlenovú vňať nasekanú nadrobno a nastrúhanú malú cibuľku.

Sardelové maslo

Suroviny: 50 g sardel, 100 g masla. Postup: Sardely potlčieme, prelisujeme cez sito, premiešame s maslom a znova prelisujeme cez sito. Maslo dáme do šálky a skladujeme na chladnom mieste. Namiesto sardel môžeme použiť slede.

Šprotové maslo

Suroviny: 50 g sardiniek (alebo šprotov), 30 g jabĺk, 1 malá cibuľa, 200 g masla. Postup: Na masle opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pomaly pridávame horúcu vodu, aby sme pripravili mäkkú nezhnednutú cibuľu. Sardinky prelisujeme cez sito spolu s opečenou cibuľou, pridáme nastrúhané surové jablko a soľ. Zmes dôkladne premiešame so zmäknutým maslom. Takto pripravené maslo môžeme podávať k mnohým vaječným jedlám.

Zelené maslo

Suroviny: čerstvá petržlenová vňať, soľ, maslo, citrónová šťava Postup: Umytú čerstvú petržlenovú vňať bez stebiel vysušíme utierkou a nakrájame na drobné kúsky. Vňať roztrieme, pridáme trochu soli a dôkladne rozmiešame so zmäknutým maslom. Pomaly prilievame citrónovú šťavu.
Arteco.sk
Počítadlo návštev od 19.4.2013