Maslá
Bylinkové maslo
Suroviny:
maslo, zelená petržlenová vňať, trochu citrónovej šťavy, tymian, estragón a trebuľka
Postup:
Toto silne korenené maslo sa podáva k niektorým pečeným mäsám. Pripravíme si ho tak, že do čerstvého masla zamiešame najprv zelenú petržlenovú vňať nasekanú nadrobno, pridáme trochu citrónovej šťavy a vymiešame. Potom pridáme na hrot noža tymianu, estrogénu a trebuľky. Hotové bylinkové maslo dáme zmraziť, aby sa dalo krájať na tenké plátky na ozdobenie.
Cesnakové maslo
Suroviny:
maslo, cesnak, soľ, zelená petržlenová vňať, cibuľka
Postup:
Do čerstvého masla postupne zamiešame cesnak rozotretý so soľou, zelenú petržlenovú vňať nasekanú nadrobno a nastrúhanú malú cibuľku.
Sardelové maslo
Suroviny:
50 g sardel, 100 g masla.
Postup:
Sardely potlčieme, prelisujeme cez sito, premiešame s maslom a znova prelisujeme cez sito. Maslo dáme do šálky a skladujeme na chladnom mieste. Namiesto sardel môžeme použiť slede.
Šprotové maslo
Suroviny:
50 g sardiniek (alebo šprotov), 30 g jabĺk, 1 malá cibuľa, 200 g masla.
Postup:
Na masle opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pomaly pridávame horúcu vodu, aby sme pripravili mäkkú nezhnednutú cibuľu. Sardinky prelisujeme cez sito spolu s opečenou cibuľou, pridáme nastrúhané surové jablko a soľ. Zmes dôkladne premiešame so zmäknutým maslom. Takto pripravené maslo môžeme podávať k mnohým vaječným jedlám.
Zelené maslo
Suroviny:
čerstvá petržlenová vňať, soľ, maslo, citrónová šťava
Postup:
Umytú čerstvú petržlenovú vňať bez stebiel vysušíme utierkou a nakrájame na drobné kúsky. Vňať roztrieme, pridáme trochu soli a dôkladne rozmiešame so zmäknutým maslom. Pomaly prilievame citrónovú šťavu.