Majonézy
Francúzska majonéza
Suroviny:
3 žĺtky, 50 ml oleja, lyžička jemnej horčice, lyžica citrónovej šťavy, čajová lyžička octu, soľ
Postup:
Väčšina studených predkrmov sa podáva s majonézou. Pripravíme si ju tak, že do 3 žĺtkov postupne za stáleho miešania pridáme po kvapkách 50 ml oleja a dobre vymiešame, aby majonéza bola hladká a pevná. Potom pridáme lyžičku jemnej horčice, lyžicu citrónovej šťavy, čajovú lyžičku octu a podľa chuti soľ. Ak je majonéza veľmi hustá, pridáme trocha citrónovej šťavy. Majonéza...
Klausova úsporná majonéza
Suroviny:
vajíčko, KL práškového cukru, soli a čierneho korenia, olej, 2,5 dcl vody, 1 kocka bujónu, hrubá múka, horčica
Postup:
Celé vajíčko, s lyžičkou práš. cukru, soli a čierneho korenia, po kvapkách pridávame olej do šľahača a miešame do zhustnutia. Z 2,5 dcl vody, 1 kocky bujónu a hrubej múky uvaríme hustú kašu a po vychladnutí spolu s horčicou vyšlaháme s pripravenou masou.
Majolka I.
Suroviny:
1 väčší uvarený zemiak, 1 veľká kyslá smotana, 1 cibuľa pomletá, horčica + čierne korenie
Postup:
Dobra rozmixovať.
Majonéza
Suroviny:
2 žĺtky, lyžica octu alebo citrónovej šťavy, štipka cukru, soli a mletého čierneho korenia, pohár rastlinného oleja
Postup:
2 žĺtky v mixéri zľahka vymiešame a lyžicou octu alebo citrónovej šťavy, so štipkou cukru, soli a mletého čierneho korenia. Ďalej šľaháme a po kvapkách prilejeme pohár rastlinného oleja. Kedy sa majonéza vydarí? Dôležité je, aby mali všetky prísady rovnakú teplotu - okolo 15 oC. Olej pridávame po lyžičkách a čakáme, kým sa zmieša s vajcom. Tempo miešania...
Majonéza
Suroviny:
4 celé vajcia, 5 KL vody, 5 KL octu alebo citron. šťavy, 1 KL soli a horčice + čierne korenie, maslo veľkosti orecha
Postup:
Všetko variť nad parou do zhustnutia a potom pridať kelímok kyslej smotany.
Smotanová majonéza
Suroviny:
100 g hotovej majonézy, 2 vajcia uvarené natvrdo, 500 ml kyslej smotany, 1 jablko, 1 kyslá uhorka, šťava z 1 citróna, zelená petržlenová vňať, pažítka, cibuľová vňať, práškový cukor, soľ.
Postup:
Majonézu ušľaháme v mixéri so smotanou a s citrónovou šťavou, pridáme nasekanú zelenú petržlenovú vňať, pažítku a cibuľovú vňať, nasekané vajcia uvarené natvrdo, olúpané jablko nakrájané na kúsky a nakrájanú kyslú uhorku. Všetko spolu dôkladne premiešame a ochutíme soľou a cukrom.
Švédska majonéza
Suroviny:
Na 100 ml majonézy pridáme rovnaké množstvo rozmixovanej jablkovej dužiny a nastrúhaného chrenu, práškový cukor podľa chuti a soľ.
Postup:
Do majonézy zamiešame jablkovú dužinu a nastrúhaný chren, podľa chuti osolíme alebo osladíme a uložíme do chladničky na asi 3 až 6 hodín. Pred použitím majonézu ešte raz premiešame. Podávame k studeným i teplým rybám a k studeným pečeným mäsám.