Pomazánky, nátierky

Avokádová pomazánka

Suroviny: 1 zrelé avokádo, majonéza, cesnak, citrónová šťava, chili korenie, soľ, rastlinné maslo. Postup: Avokádo rozotrieme najemno a pridáme ostatné suroviny podľa chuti.

Baklažánová nátierka

Suroviny: 2 baklažány, 40 g oleja (najlepšie olivového), soľ, 2 cibule, 5 strúčikov cesnaku, 1 PL (polievková lyžica) citrónovej šťavy, 4 paradajky, petržlenová vňať, 2 vajcia Postup: Baklažány opečieme v rúre. Počas pečenia ich obraciame. Vychladnuté olúpeme, rozotrieme, pridáme olej, cesnak rozotretý so soľou, pokrájanú cibuľu, vajcia a paradajky. Všetko pokvapkáme citrónovou šťavou a nakoniec primiešame nadrobno pokrájanú zelenú petržlenovú vňať.

Blesková tvarohová nátierka

Suroviny: tvaroh, 5 dkg rastlinného masla (Rama, Perla...), štipka soli, štipka koreniacej bylinkovej zmesi Postup: Do misky vložíme kocku tvarohu, pridáme 5 dkg rastlinného masla (Rama, Perla...), štipku soli, štipku koreniacej bylinkovej zmesi podľa vlastného vkusu. Vymiešame. Podávame s rohlíkom.

Bôčiková nátierka

Suroviny: 300 g upečeného bravčového bôčika, 50 g bravčovej šunky, 4 lyžice nastrúhaného tvrdého syra, 1 veľká nastrúhaná cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, drvená rasca, nadrobno nasekaná pažítka (alebo 6 reďkoviek), soľ. Postup: Upečený bravčový bôčik necháme vychladnúť a spolu s bravčovou šunkou ho pomelieme na mäsovom mlynčeku. Dáme do misky na vymiešanie nátierky a pridáme syr, cibuľu, rozotretý cesnak, podľa chuti rascu a soľ. Všetko dôkladne premiešame na hladkú nátierku. Ak je hustá,...

Brokolicová nátierka

Suroviny: 500 g brokolice, 3 lyžice tuku, 50 g masla, 0,5 dl hustej smotany, 50 g tvrdého syra, mleté biele korenie, soľ, petržlenovú vňať alebo pažítku. Postup: Brokolicu očistíme, nadrobno pokrájame a dáme do horúceho tuku. Za stáleho miešania ju udusíme do mäkka, podlejeme smotanou, pridáme soľ, korenie a necháme prevrieť. Nakoniec primiešame najemno pokrájanú petržlenovú vňať alebo pažítku. Zmes natierame na pečivo, posypeme strúhaným syrom, pokvapkáme maslom a vo vyhriatej rúre...

Brokolicová nátierka II

Suroviny: 100 g brokolice, 100 g masla, 100 g tvrdého syra, 1 lyžicu bieleho jogurtu, soľ, mleté biele korenie. Postup: Brokolicu uvaríme nad parou. Potom ju spolu s jogurtom a maslom vymiešame do peny. Ochutíme soľou, mletým bielym korením. Natrieme na chlieb a posypeme syrom.

Bryndzová nátierka

Suroviny: 250 g bryndze, 100 g masla, 1 cibuľa, mletá rasca, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky. Postup: Bryndzu vymiešame so zmäknutým maslom, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, rascu, červenú papriku a všetko dobre premiešame. Podávame ku čerstvému pečivu.

Bryndzová nátierka s majonézou

Suroviny: 200 g bryndze, 4 lyžice ochutenej majonézy, 4 paradajky, 3 malé cibuľky s vňaťou, 100 g rastlinného nátierkového masla, mletá sladká červená paprika, drvená rasca, soľ. Postup: Do misky dáme vidličkou rozotretú bryndzu, nadrobno nasekané cibuľky aj s vňaťou, maslo, majonézu, podľa chuti soľ, mletú papriku a rascu. Z takto pripravených surovín vymiešame nátierku. Nátierku natierame na čerstvé pečivo alebo nasucho opražený sendvič. Pred podávaním ozdobíme kolieskami čerstvých...

Bryndzová nátierka s mladou cibuľkou

Suroviny: 250 g bryndze, 3 malé cibuľky s vňaťou, 150 g rastlinného masla, mletá rasca, mletá červená paprika, soľ. Postup: Z bryndze, nadrobno nasekanej mladej cibuľky s vňaťou a z rastlinného masla vymiešame hladkú zmes, do ktorej vmiešame soľ, rascu a červenú papriku. Takto pripravenou nátierkou natierame chlieb alebo pečivo.

Bryndzová nátierka s parikou

Suroviny: 150 g bryndze, jedna zelená paprika (nie hrubá), mletá červená paprika Postup: Papriku nakrájame na maličké kocky, vmiešame bryndzu a mletú červenú papriku. Je to obyčajný, jednoduchý recept, ale nátierka je ozaj skvelá.

Bryndzová nátierka s reďkovkou a vajíčkami

Suroviny: 250 g bryndze, 1 zväzok reďkoviek, 2 natvrdo uvarené vajcia, 2 lyžice jogurtu, 100 g rastlinného nátierkového masla, nadrobno nasekaná pažítka, soľ. Postup: Do nádoby na prípravu nátierky dáme vidličkou rozotretú bryndzu, umyté a na hrubom strúhadle nastrúhané reďkovky, maslo, jogurt, postrúhané uvarené vajcia a podľa chuti soľ. Všetko dobre premiešame na hladkú nátierku. Nátierku natierame na chlieb, pečivo alebo sendvič. Pred podávaním posypeme pažítkou.

Bryndzová nátierka so sardinkami

Suroviny: 150 g bryndze, 60 g masla, 1 lyžica horčice, 4 sardinky s olejom, trošku mlieka alebo smotany, 20 g cibule, 1 vajce uvar. natvrdo Postup: Do mixéra vložíme bryndzu, maslo, horčicu, sardinky aj s olejom, trošku mlieka (smotany) a zmixujeme. Potom pridáme nadrobno posekanú cibuľu a nadrobno posekané vajce a premiešame.

Bryndzová nátierka vhodná na plnenie paradajok

Suroviny: 200 g bryndze, 50 g taveného syra, 100 g masla, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, soľ. Postup: Bryndzu rozmiešame s mletou červenou paprikou, pridáme rozotreté maslo a tavený syr. Podľa chuti osolíme, prípadne aj okoreníme. Dobre vymiešame. Takto pripravenou nátierkou môžeme plniť paradajky a ozdobiť kúskami jablka a zelenou petržlenovou vňaťou.

Budapeštiansky krém

Suroviny: 400 g tvarohu, 80 g masla, 100 g kapie, 50 g cibule, soľ, 0,5 dl mlieka Postup: Pretretý tvaroh, maslo, madrobno pokrájanú kapiu, kúsok postrúhanej cibule a soľ dobre premiešame. Krém podľa potreby zriedime mliekom. Natierame na chlieb.

Cesnačka

Suroviny: 3 strúčiky cesnaku, 3 trojuholníky taveného syru,3 lyžice majolky Postup: Cesnak prelisujeme a pridáme syr + majolku. Všetko dôkladne vymiešame a pred podávaním necháme vychladnúť. Ako ozdoba na jednohubky môžu byť na kolieska nakrájané olivy.

Cesnaková nátierka s mrkvou

Suroviny: 1 syr bambino, 2-3 strúčiky cesnaku /podľa chuti i viac/,1 polievk. lyžicu masla, 1 stredne veľká surová mrkva – nastrúhaná Postup: Všetky komponenty zmiešame a necháme chvíľu odležať. Podávame s rohlíkom nakrájaným na ovály.

Cesnaková nátierka s tatarkou

Suroviny: 5 veľké strúčiky cesnaku, 2O dkg eidamu, 1/2 tatárskej omáčky Postup: Prelisovaný cesnak a postrúhaný syr zmiešame s tatárskou omáčkou a natierame na hrianky.

Cesnaková nátierka so smotanou

Suroviny: 10 - 15 dkg údeneho syra, 4 - 5 strúčikov cesnaku,štipka soli, 1 kyslá smotana, 2 - 3 polievkové lyžice majolky Postup: cesnak prelisujeme, syr nastrúhame na jemno a všetky suroviny spolu zmiešame. na pár hodin, alebo na noc dáme do chladnicky. môžeme to natrieť ako jednohubky na nakrájane pečivo, alebo na sendvič a podľa fantázie ozdobiť plátkom paradajky, alebo uhorky, kápie ...

Cesnaková nátierka so šunkou

Suroviny: 1 tatárska omáčka, 5-8 trojuholníkov mäkkého syra Karička, 10-15 dkg šunky alebo šunkovej salámy, cesnak podľa chuti Postup: V tatárskej omáčke rozmiešame syr do hladkej hmoty. Pridáme pretlačený cesnak a na rezanky (kocky) pokrájanú šunku. Necháme postáť v chladničke najlepšie cez noc. Podávame s bielym pečivom, prípadne použijeme na jednohubky.

Cesnaková pomazánka

Suroviny: Syr zlato, cesnak, kyslá smotana, čierne korenie Postup: Syr zlato postrúhame, pridáme pretlačený cesnak, kelímek kyslej smotany, mleté čierne korenie.

Chrenová nátierka

Suroviny: 3 poliekové lyžice postrúhaného chrenu, 3 natvrdo uvarené vajcia, 1 pohár majolky, 1  čajová lyžička vegety, 1 čajová lyžička horčice, podľa chuti soľ Postup: Do postrúhaného chrenu pridáme prelisované /na cesnakovom lise/ natvrdo uvarené vajcia majolku, horčicu, vegetu, soľ, všetko spolu pomiešame a natieráme na tousty,ako podkladovú nátierku k šunkovým alebo salámovým chlebíčkom

Chrenová nátierka

Suroviny: 50 g tatárskej omáčky, 3 lyžice nastrúhaného chrenu, 3 jablká, 1 čajová lyžička horčice, šťava z pol citróna, trocha cukru, nadrobno naosekaná zelená petržlenová vňať, soľ. Postup: Do misky dáme chren, jablká, tatársku omáčku, lyžičku horčice, citrónovú šťavu, podľa chuti soľ a cukor. Všetko spolu dobre vymiešame na hladkú nátierku. Natierame na chlieb alebo na sendvič. Natreté chlebíky posypeme petržlenovou vňaťou.

Cibuľová nátierka

Suroviny: 2 natvrdo uvarené žĺtka, 2 lyžice hustej smotany 150 g rastlinného nátierkového masla, 2 menšie uhorky, 3 väčšie cibule, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, soľ. Postup: Do pripravenej misky vložíme očistenú nastrúhanú cibuľu, rastlinné nátierkové maslo, rozotreté natvrdo uvarené žĺtky, kyslú uhorku nastrúhanú na hrubšom strúhadle a 2 lyžice kyslej smotany. Podľa chuti prisolíme. Z pripravených surovín vymiešame hladkú nátierku. Nátierku natierame na chlieb alebo pečivo...

Cibuľová nátierka s vajcami a šunkou

Suroviny: 50 g šunky, 50 g droždia, 4 vajcia, 2 veľké cibule, tuk, drvená rasca, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Nadrobno nasekanú cibuľu speníme na tuku spolu s nakrájanou šunkou. Pridáme droždie a pražíme. Potom pridáme vajcia, ochutíme mletým čiernym korením, drvenou rascou a soľou podľa chuti. Miešame až do zhustnutia. Podávame na chlebe a posypeme petržlenovou vňaťou.

Cícerová nátierka

Suroviny: 200 g cícera, 2 lyžice jogurtu, 1 strúčik cesnaku, 2 lyžice citrónovej šťavy, pol čajovej lyžičky oregana, pol čajovej lyžičky bazalky, štvrť čajovej lyžičky tymiánu, soľ. Postup: Cícer dáme na noc do chladnej vody. Potom ho uvaríme, pretlačíme, pridáme citrónovú šťavu, pretlačený cesnak, tymián, bazalku a oregano. Primiešame jogurt a dosolíme podľa chuti. Podávame s hriankami.

Desiatová nátierka z diétnej salámy

Suroviny: 400 g diétnej salámy, 1 čajová lyžička tatárskej omáčky, 50 g rastlinného nátierkového masla, 4 paradajky, 4 nastrúhané reďkovky, 1 nastrúhaná cibuľa, 1 čajová lyžička horčice, nadrobno nasekaná pažítka, soľ. Postup: Salámu pomelieme na mäsovom mlynčeku a dáme do misky na prípravu nátierky. Pridáme maslo, nastrúhanú cibuľu, umyté a na hrubom strúhadle nastrúhané reďkovky, horčicu, tatársku omáčku a soľ podľa chuti. Všetko dobre vymiešame. Natierame na chlieb alebo pečivo....

Dobrá nátierka

Suroviny: 3 varené zemiaky, 3 vajcia, 2 kocky taveného syra, horčica, 1 cibuľa, petržl.vňať, soľ, mleté čierne korenie, 120 gr rastl. masla, 150 ml majonézy, 100 ml bieleho jogurtu. Postup: Zemiaky uvaríme a roztlačíme. Na tvrdo uvarené vajíčka pokrájame nadrobno, pridáme k zemiakom, cibuľu nakrájame nadrobno a primiešame spolu s ostatnými prísadami do pomazánka a spolu dobre vymiešame.

Dobrá zemiaková nátierka

Suroviny: 5 väčších zemiakov, 2 sladké uhorky, 1 cibuľa, 160 g majonézy, trošku horčice, papriková pochúťka (konzerva), 40 g oleja alebo masla, soľ, mleté čierne korenie, pažítka alebo petržlenová vňať. Postup: Umyté zemiaky dáme variť v šupke. Po vychladnutí ich olúpeme, postrúhame a dáme do misky. Uhorky a cibuľu olúpeme a nadrobno posekáme, pridáme k postrúhaným zemiakom, potom majonézu, horčicu, paprikovú pochúťku, olej alebo maslo a dochutíme soľou a mletým čiernym korením....

Domáca sterilizovaná nátierka

Suroviny: 750 g škvarkov, 300 g leča, 2 nakladané kapie, 2 feferónky, 3 strúčiky cesnaku, 100 g cesnaku, 100 g orčice, 20 g vegety, 4 vajcia Postup: Škvarky zomelieme na mäsovom mlynčeku. Šťavu z leča zlejeme a spolu s kapiou, feferónkami a cesnakom zomelieme. Všetko spolu dobre premiešame, pridáme horčicu, vegetu, surové vajcia a dobre celé premiešame. Do umytých pohárov dáme pomazánku a sterilizujeme asi 20 minút.

Drožďová nátierka

Suroviny: 200 g droždia, 3 vajcia, 1 cibuľa, 40 g masti, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Cibuľu nasekanú nadrobno speníme na masti, pridáme rozdrobené droždie a opražíme do ružova. Potom osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, pridáme rozšľahané vajcia a miešame, až kým vajcia nestuhnú. Ochutíme zelenou petržlenovou vňaťou nasekanou nadrobno a ešte teplú nátierku natierame na chlebíčky.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>
Arteco.sk
Počítadlo návštev od 19.4.2013