Pomazánky, nátierky
Avokádová pomazánka
Suroviny:
1 zrelé avokádo, majonéza, cesnak, citrónová šťava, chili korenie, soľ, rastlinné maslo.
Postup:
Avokádo rozotrieme najemno a pridáme ostatné suroviny podľa chuti.
Baklažánová nátierka
Suroviny:
2 baklažány, 40 g oleja (najlepšie olivového), soľ, 2 cibule, 5 strúčikov cesnaku, 1 PL (polievková lyžica) citrónovej šťavy, 4 paradajky, petržlenová vňať, 2 vajcia
Postup:
Baklažány opečieme v rúre. Počas pečenia ich obraciame. Vychladnuté olúpeme, rozotrieme, pridáme olej, cesnak rozotretý so soľou, pokrájanú cibuľu, vajcia a paradajky. Všetko pokvapkáme citrónovou šťavou a nakoniec primiešame nadrobno pokrájanú zelenú petržlenovú vňať.
Blesková tvarohová nátierka
Suroviny:
tvaroh, 5 dkg rastlinného masla (Rama, Perla...), štipka soli, štipka koreniacej bylinkovej zmesi
Postup:
Do misky vložíme kocku tvarohu, pridáme 5 dkg rastlinného masla (Rama, Perla...), štipku soli, štipku koreniacej bylinkovej zmesi podľa vlastného vkusu. Vymiešame. Podávame s rohlíkom.
Bôčiková nátierka
Suroviny:
300 g upečeného bravčového bôčika, 50 g bravčovej šunky, 4 lyžice nastrúhaného tvrdého syra, 1 veľká nastrúhaná cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, drvená rasca, nadrobno nasekaná pažítka (alebo 6 reďkoviek), soľ.
Postup:
Upečený bravčový bôčik necháme vychladnúť a spolu s bravčovou šunkou ho pomelieme na mäsovom mlynčeku. Dáme do misky na vymiešanie nátierky a pridáme syr, cibuľu, rozotretý cesnak, podľa chuti rascu a soľ. Všetko dôkladne premiešame na hladkú nátierku. Ak je hustá,...
Brokolicová nátierka
Suroviny:
500 g brokolice, 3 lyžice tuku, 50 g masla, 0,5 dl hustej smotany, 50 g tvrdého syra, mleté biele korenie, soľ, petržlenovú vňať alebo pažítku.
Postup:
Brokolicu očistíme, nadrobno pokrájame a dáme do horúceho tuku. Za stáleho miešania ju udusíme do mäkka, podlejeme smotanou, pridáme soľ, korenie a necháme prevrieť. Nakoniec primiešame najemno pokrájanú petržlenovú vňať alebo pažítku. Zmes natierame na pečivo, posypeme strúhaným syrom, pokvapkáme maslom a vo vyhriatej rúre...
Brokolicová nátierka II
Suroviny:
100 g brokolice, 100 g masla, 100 g tvrdého syra, 1 lyžicu bieleho jogurtu, soľ, mleté biele korenie.
Postup:
Brokolicu uvaríme nad parou. Potom ju spolu s jogurtom a maslom vymiešame do peny. Ochutíme soľou, mletým bielym korením. Natrieme na chlieb a posypeme syrom.
Bryndzová nátierka
Suroviny:
250 g bryndze, 100 g masla, 1 cibuľa, mletá rasca, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky.
Postup:
Bryndzu vymiešame so zmäknutým maslom, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, rascu, červenú papriku a všetko dobre premiešame. Podávame ku čerstvému pečivu.
Bryndzová nátierka s majonézou
Suroviny:
200 g bryndze, 4 lyžice ochutenej majonézy, 4 paradajky, 3 malé cibuľky s vňaťou, 100 g rastlinného nátierkového masla, mletá sladká červená paprika, drvená rasca, soľ.
Postup:
Do misky dáme vidličkou rozotretú bryndzu, nadrobno nasekané cibuľky aj s vňaťou, maslo, majonézu, podľa chuti soľ, mletú papriku a rascu. Z takto pripravených surovín vymiešame nátierku. Nátierku natierame na čerstvé pečivo alebo nasucho opražený sendvič. Pred podávaním ozdobíme kolieskami čerstvých...
Bryndzová nátierka s mladou cibuľkou
Suroviny:
250 g bryndze, 3 malé cibuľky s vňaťou, 150 g rastlinného masla, mletá rasca, mletá červená paprika, soľ.
Postup:
Z bryndze, nadrobno nasekanej mladej cibuľky s vňaťou a z rastlinného masla vymiešame hladkú zmes, do ktorej vmiešame soľ, rascu a červenú papriku. Takto pripravenou nátierkou natierame chlieb alebo pečivo.
Bryndzová nátierka s parikou
Suroviny:
150 g bryndze, jedna zelená paprika (nie hrubá), mletá červená paprika
Postup:
Papriku nakrájame na maličké kocky, vmiešame bryndzu a mletú červenú papriku. Je to obyčajný, jednoduchý recept, ale nátierka je ozaj skvelá.
Bryndzová nátierka s reďkovkou a vajíčkami
Suroviny:
250 g bryndze, 1 zväzok reďkoviek, 2 natvrdo uvarené vajcia, 2 lyžice jogurtu, 100 g rastlinného nátierkového masla, nadrobno nasekaná pažítka, soľ.
Postup:
Do nádoby na prípravu nátierky dáme vidličkou rozotretú bryndzu, umyté a na hrubom strúhadle nastrúhané reďkovky, maslo, jogurt, postrúhané uvarené vajcia a podľa chuti soľ. Všetko dobre premiešame na hladkú nátierku. Nátierku natierame na chlieb, pečivo alebo sendvič. Pred podávaním posypeme pažítkou.
Bryndzová nátierka so sardinkami
Suroviny:
150 g bryndze, 60 g masla, 1 lyžica horčice, 4 sardinky s olejom, trošku mlieka alebo smotany, 20 g cibule, 1 vajce uvar. natvrdo
Postup:
Do mixéra vložíme bryndzu, maslo, horčicu, sardinky aj s olejom, trošku mlieka (smotany) a zmixujeme. Potom pridáme nadrobno posekanú cibuľu a nadrobno posekané vajce a premiešame.
Bryndzová nátierka vhodná na plnenie paradajok
Suroviny:
200 g bryndze, 50 g taveného syra, 100 g masla, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, soľ.
Postup:
Bryndzu rozmiešame s mletou červenou paprikou, pridáme rozotreté maslo a tavený syr. Podľa chuti osolíme, prípadne aj okoreníme. Dobre vymiešame. Takto pripravenou nátierkou môžeme plniť paradajky a ozdobiť kúskami jablka a zelenou petržlenovou vňaťou.
Budapeštiansky krém
Suroviny:
400 g tvarohu, 80 g masla, 100 g kapie, 50 g cibule, soľ, 0,5 dl mlieka
Postup:
Pretretý tvaroh, maslo, madrobno pokrájanú kapiu, kúsok postrúhanej cibule a soľ dobre premiešame. Krém podľa potreby zriedime mliekom. Natierame na chlieb.
Cesnačka
Suroviny:
3 strúčiky cesnaku, 3 trojuholníky taveného syru,3 lyžice majolky
Postup:
Cesnak prelisujeme a pridáme syr + majolku. Všetko dôkladne vymiešame a pred podávaním necháme vychladnúť. Ako ozdoba na jednohubky môžu byť na kolieska nakrájané olivy.
Cesnaková nátierka s mrkvou
Suroviny:
1 syr bambino, 2-3 strúčiky cesnaku /podľa chuti i viac/,1 polievk. lyžicu masla, 1 stredne veľká surová mrkva – nastrúhaná
Postup:
Všetky komponenty zmiešame a necháme chvíľu odležať. Podávame s rohlíkom nakrájaným na ovály.
Cesnaková nátierka s tatarkou
Suroviny:
5 veľké strúčiky cesnaku, 2O dkg eidamu, 1/2 tatárskej omáčky
Postup:
Prelisovaný cesnak a postrúhaný syr zmiešame s tatárskou omáčkou a natierame na hrianky.
Cesnaková nátierka so smotanou
Suroviny:
10 - 15 dkg údeneho syra, 4 - 5 strúčikov cesnaku,štipka soli, 1 kyslá smotana, 2 - 3 polievkové lyžice majolky
Postup:
cesnak prelisujeme, syr nastrúhame na jemno a všetky suroviny spolu zmiešame. na pár hodin, alebo na noc dáme do chladnicky. môžeme to natrieť ako jednohubky na nakrájane pečivo, alebo na sendvič a podľa fantázie ozdobiť plátkom paradajky, alebo uhorky, kápie ...
Cesnaková nátierka so šunkou
Suroviny:
1 tatárska omáčka, 5-8 trojuholníkov mäkkého syra Karička, 10-15 dkg šunky alebo šunkovej salámy, cesnak podľa chuti
Postup:
V tatárskej omáčke rozmiešame syr do hladkej hmoty. Pridáme pretlačený cesnak a na rezanky (kocky) pokrájanú šunku. Necháme postáť v chladničke najlepšie cez noc. Podávame s bielym pečivom, prípadne použijeme na jednohubky.
Cesnaková pomazánka
Suroviny:
Syr zlato, cesnak, kyslá smotana, čierne korenie
Postup:
Syr zlato postrúhame, pridáme pretlačený cesnak, kelímek kyslej smotany, mleté čierne korenie.
Chrenová nátierka
Suroviny:
3 poliekové lyžice postrúhaného chrenu, 3 natvrdo uvarené vajcia, 1 pohár majolky, 1 čajová lyžička vegety, 1 čajová lyžička horčice, podľa chuti soľ
Postup:
Do postrúhaného chrenu pridáme prelisované /na cesnakovom lise/ natvrdo uvarené vajcia majolku, horčicu, vegetu, soľ, všetko spolu pomiešame a natieráme na tousty,ako podkladovú nátierku k šunkovým alebo salámovým chlebíčkom
Chrenová nátierka
Suroviny:
50 g tatárskej omáčky, 3 lyžice nastrúhaného chrenu, 3 jablká, 1 čajová lyžička horčice, šťava z pol citróna, trocha cukru, nadrobno naosekaná zelená petržlenová vňať, soľ.
Postup:
Do misky dáme chren, jablká, tatársku omáčku, lyžičku horčice, citrónovú šťavu, podľa chuti soľ a cukor. Všetko spolu dobre vymiešame na hladkú nátierku. Natierame na chlieb alebo na sendvič. Natreté chlebíky posypeme petržlenovou vňaťou.
Cibuľová nátierka
Suroviny:
2 natvrdo uvarené žĺtka, 2 lyžice hustej smotany 150 g rastlinného nátierkového masla, 2 menšie uhorky, 3 väčšie cibule, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, soľ.
Postup:
Do pripravenej misky vložíme očistenú nastrúhanú cibuľu, rastlinné nátierkové maslo, rozotreté natvrdo uvarené žĺtky, kyslú uhorku nastrúhanú na hrubšom strúhadle a 2 lyžice kyslej smotany. Podľa chuti prisolíme. Z pripravených surovín vymiešame hladkú nátierku. Nátierku natierame na chlieb alebo pečivo...
Cibuľová nátierka s vajcami a šunkou
Suroviny:
50 g šunky, 50 g droždia, 4 vajcia, 2 veľké cibule, tuk, drvená rasca, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Nadrobno nasekanú cibuľu speníme na tuku spolu s nakrájanou šunkou. Pridáme droždie a pražíme. Potom pridáme vajcia, ochutíme mletým čiernym korením, drvenou rascou a soľou podľa chuti. Miešame až do zhustnutia. Podávame na chlebe a posypeme petržlenovou vňaťou.
Cícerová nátierka
Suroviny:
200 g cícera, 2 lyžice jogurtu, 1 strúčik cesnaku, 2 lyžice citrónovej šťavy, pol čajovej lyžičky oregana, pol čajovej lyžičky bazalky, štvrť čajovej lyžičky tymiánu, soľ.
Postup:
Cícer dáme na noc do chladnej vody. Potom ho uvaríme, pretlačíme, pridáme citrónovú šťavu, pretlačený cesnak, tymián, bazalku a oregano. Primiešame jogurt a dosolíme podľa chuti. Podávame s hriankami.
Desiatová nátierka z diétnej salámy
Suroviny:
400 g diétnej salámy, 1 čajová lyžička tatárskej omáčky, 50 g rastlinného nátierkového masla, 4 paradajky, 4 nastrúhané reďkovky, 1 nastrúhaná cibuľa, 1 čajová lyžička horčice, nadrobno nasekaná pažítka, soľ.
Postup:
Salámu pomelieme na mäsovom mlynčeku a dáme do misky na prípravu nátierky. Pridáme maslo, nastrúhanú cibuľu, umyté a na hrubom strúhadle nastrúhané reďkovky, horčicu, tatársku omáčku a soľ podľa chuti. Všetko dobre vymiešame. Natierame na chlieb alebo pečivo....
Dobrá nátierka
Suroviny:
3 varené zemiaky, 3 vajcia, 2 kocky taveného syra, horčica, 1 cibuľa, petržl.vňať, soľ, mleté čierne korenie, 120 gr rastl. masla, 150 ml majonézy, 100 ml bieleho jogurtu.
Postup:
Zemiaky uvaríme a roztlačíme. Na tvrdo uvarené vajíčka pokrájame nadrobno, pridáme k zemiakom, cibuľu nakrájame nadrobno a primiešame spolu s ostatnými prísadami do pomazánka a spolu dobre vymiešame.
Dobrá zemiaková nátierka
Suroviny:
5 väčších zemiakov, 2 sladké uhorky, 1 cibuľa, 160 g majonézy, trošku horčice, papriková pochúťka (konzerva), 40 g oleja alebo masla, soľ, mleté čierne korenie, pažítka alebo petržlenová vňať.
Postup:
Umyté zemiaky dáme variť v šupke. Po vychladnutí ich olúpeme, postrúhame a dáme do misky. Uhorky a cibuľu olúpeme a nadrobno posekáme, pridáme k postrúhaným zemiakom, potom majonézu, horčicu, paprikovú pochúťku, olej alebo maslo a dochutíme soľou a mletým čiernym korením....
Domáca sterilizovaná nátierka
Suroviny:
750 g škvarkov, 300 g leča, 2 nakladané kapie, 2 feferónky, 3 strúčiky cesnaku, 100 g cesnaku, 100 g orčice, 20 g vegety, 4 vajcia
Postup:
Škvarky zomelieme na mäsovom mlynčeku. Šťavu z leča zlejeme a spolu s kapiou, feferónkami a cesnakom zomelieme. Všetko spolu dobre premiešame, pridáme horčicu, vegetu, surové vajcia a dobre celé premiešame. Do umytých pohárov dáme pomazánku a sterilizujeme asi 20 minút.
Drožďová nátierka
Suroviny:
200 g droždia, 3 vajcia, 1 cibuľa, 40 g masti, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Cibuľu nasekanú nadrobno speníme na masti, pridáme rozdrobené droždie a opražíme do ružova. Potom osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, pridáme rozšľahané vajcia a miešame, až kým vajcia nestuhnú. Ochutíme zelenou petržlenovou vňaťou nasekanou nadrobno a ešte teplú nátierku natierame na chlebíčky.