Polievky
Brokolicovo-karfiolová polievka
Suroviny:
1 karfiol, zeleninovú koreniacu zmes, 400 g zemiakov, 1 brokolica, 1 vajce.
Postup:
Do osolenej vody dáme variť na malé ružičky rozobraný karfiol. Pridáme zeleninovú koreniacu zmes. Osobitne si dáme variť zemiaky nakrájané na malé kocky. Ku karfiolu pridáme na ružičky rozobranú brokolicu. Varíme ešte asi 10 - 15 minút. Zmiešame s uvarenými zemiakmi. Nakoniec pridáme rozšľahané vajce.
Cesnačka po prepitej noci
Suroviny:
2 hlávky cesnaku, 2 veľké zemiaky, 1 cibuľu, ¼ zeleru, 1 mrkvu, vývar, 100 g Nivy, 100 g klobásy, soľ, majorán, mleté čierne korenie, 2 vajcia, 1 lyžicu masti, 1 kyslú smotanu
Postup:
Postrúhanú mrkvu, zeler, na kolieska pokrájanú cibuľu, na kolieska pokrájanú klobásu osmažíme na masti. Pridáme prelisovaný cesnak, na malé kocky pokrájané zemiaky a zalejeme vývarom. Varíme asi 15 minút. Polievku ochutíme soľou a korením a za stáleho miešanie pridáme smotanu zmiešanú s vajciami....
Exotická mrkvová polievka
Suroviny:
maslo, 4 väčšie nastrúhané mrkvy, kari, hrozienka, liter vody, zeleninový vývar, soľ, biele korenie, citrón, koňak, kyslá smotana
Postup:
Rozpustíme maslo, pridáme mrkvu, karí, hrozienka. Keď sa chute spoja, pridáme bujón a zeleninu varíme do zmäknutia. Pridáme koňak a dochutíme. Podávame so smotanou a kvapkou citrónovej šťavy.
Fazuľovica babky Poláčky
Suroviny:
pol kila údeného mäsa, (môže byť krkovička, rebro alebo plecko), 7 guličiek celého čierneho korenia, 5 guličiek nového korenia, 4 bobkové listy, dve celé hlavičky cesnaku, 1 celá cibuľa, fazuľa (najlepšie veľkú "bobicu"), 5 mrkiev, 2-3 petržleny, soľ, 1-2 celé klobásy, hrubé vaječné rezance, 1 kyslá smotana, lyžica hladkej múky, lyžica solamylu, ocot.
Postup:
Asi pol kila údeného mäsa, môže byť krkovička, rebro alebo plecko, vložíme do väčšieho hrnca, zalejeme studenou vodou...
Fazuľovica bez mäsa
Suroviny:
1 dávka (250 g) prebratej a prepláchnutej fazule, 1a1/2 PL masti, 2 PL hladkej múky, soľ, korenie, mletá paprika, 2 strúčky cesnaku, domáce rezance. Na začarovanie: 1 kyslá smotana, 1 PL hladkej múky, ocot, cukor, vegeta
Postup:
Fazuľu preberieme, opláchneme a deň vopred namočíme vo vode. Na druhý deň fazuľu uvaríme v osolenej vode domäkka. Na masti upražíme z múky zlatistú zápražku, do opraženej zápražky pridáme 1/2 Pl mletej papriky, krátko presmahneme a zápražku zriedime...
Fazuľovica s lečom
Suroviny:
tmavá fazuľa, lečo alebo paprika a paradajka, údené rebrá alebo menšie údené koleno, domáca klobása 3ks, mletá červená paprika, čierne mleté korenie, cesnak min.4 mesiačiky inak podľa chuti, majoránka, soľ, kocka bujónu, vegeta, kyslá smotana, olej, zemiaky
Postup:
Na rozohriaty olej pridáme dve lyžice červenej mletej papriky, premiešame 3-4 sekundy zalejeme vodou a pridáme fazuľu,údeninu,lečo,soľ,korenie,bujón. Varíme pokiaľ fazuľa nie je skoro uvarená, vyberieme údeninu a...
Fazuľovica s párkami a rezancami
Suroviny:
200g suchej bielej fazule, 50g cibule, 50g párkov, 1PL Maggi, 1PL majoránu, 3 str. cesnaku, 1dl kyslej smotany, ml.paprika a soľ, 1KL masti, 1KL hl. múky, 100g domácich rezancov.
Postup:
Na masti opražíme pokrájanú cibuľu, párky, pretlačený cesnak, pridáme papriku, majorán, zalejeme vodou a s fazuľou aspoň 12 hod. namočenou a uvaríme domäkka. Dochutíme korením, zaprášime múkou a za stáleho miešania ešte necháme prevrieť.
Fazuľovica s párkom
Suroviny:
200 g suchej bielej fazule, 50 g cibule, 50 g párkov, 1 PL polievkového korenia, 1 PL majoránky, 3 strúčiky cesnaku, 1 dl kyslej smotany, mletá paprika, soľ, 1 ČL masti, 1 ČL hladkej múky, 100 g domácich rezancov
Postup:
Na masti opražte pokrájanú cibuľu, párky, pretlačený cesnak, pridajte papriku, majoránku zalejte vodou a s fazuľou aspoň 12 hod. namočenou a uvarte domäkka. Dochuťte korením, zaprášte múkou a za stáleho miešania ešte nechajte prevrieť. Ak chcete,spravte...
Fazuľovica s údeným kolenom a klobásou
Suroviny:
1/2 kg fazuľa (farebná), 3 ks mrkva, 2 ks cibuľa, 5 ks cesnak (strúčiky), čierne korenie celé (príp. aj zelené a biele), 2 ks klobása, 1 ks bravčové koleno zadné (údené), paprika mletá červená, 2 PL múka polohrubá, 2 PL olej, soľ, 3-5 ks bobkový list
Postup:
Deň pred varením: Choď na trh a poobzeraj sa po nejakej babke z Podunajskej nížiny. Keď bude predávať fazuľu neváhaj a kúp ju. Ja mám najradšej veľkú a strakatú. Na noc daj fazuľu do vody vo veľkom hrnci a počkaj do rána....
Fazuľovica s údenými rebierkami
Suroviny:
600 g údených rebierok, 300 g suchej fazule, 2 mrkvy, 1 petržlen, kúsok zeleru, 150 ml veľkozrnných krúp, 1 cibuľa, 3 až 4 lyžice múky, olej, petržlenová vňať, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
Fazuľu namočíme na 6 hodín do chladnej vody, vodu potom vymeníme, pridáme údené mäso a krúpy a varíme domäkka. Potom pridáme na kocky nakrájanú zeleninu a varíme, kým nie je mäkká. Z oleja, múky, cibule a mletej papriky urobíme zápražku. Vlejeme ju do polievky,...
Francúzska pórová polievka
Suroviny:
1 pór, 1 lyžicu masla, 150 g taveného syra (napr. Bambino), zeleninovú koreniacu zmes, mleté biele korenie, biele pečivo
Postup:
Pór pokrájame, krátko podusíme na masle, podlejeme vodou, pridáme tavený syr, krátko povaríme. Všetko rozmixujeme na hladkú krémovú polievku. Vrátime späť do hrnca, zriedime podľa potreby, dochutíme zeleninovou koreniacou zmesou, bielym korením. Podávame s opečenými kockami pečiva.
Guláš 1
Suroviny:
cibuľa, cesnak, sladká paprika, štipľavá paprika, bravčové mäso (pliecko), soľ, čierne korenie, majoránka, hríby (šampióny), zemiaky
Postup:
Cibulku a cesnak popražíme, dáme z ohňa dole a pridáme papriku (aj ostrú aj sladkú), na to dáme trochu mäsa nakrájaného na štvorčeky, opečieme na bielo, osolíme, okoreníme, majoránka, hríby. Zalejeme to vodou (aby bolo mäso skoro zakryté), podusíme, keď je mäso skoro mäkké, pridáme na štvorčeky pokrájané zemiaky, pridáme vodu (aby...
Guláš 2
Suroviny:
1 cibuľa, cesnak, sladká paprika, trošku štipľavá paprika, bravčové mäso (pliecko), soľ, čierne korenie, vegeta, majoránka, paprika, paradajka alebo kečup, šampióny, zemiaky, olej
Postup:
Speníme cibuľu, pridáme mäso na kocky, opaprikujeme, opečieme. Potom pridáme zvyšok okrem zemiakov, podlejeme vodou a dusíme. Keď je udusené pridáme nakrájané zemiaky a dovaríme. Voda podľa potreby.
Hrachová polievka lahôdková
Suroviny:
400 až 500 g uvareného sušeného hrachu, 1,5 l zeleninového vývaru (z kocky), 1 cibuľa, 1 lyžica oleja, 75 g masla, 2 lyžice posekanej petržlenovej vňate (môže byť aj pažitka a bazalka), šťavu a kôru z 1 citróna, 1 óna, 1 červená paprika, 1 čili paprička, 2 strúčky cesnaku, 1 lyžička mletého koriandra, 1 lyžička mletej rasce
Postup:
Maslo vymiešame s posekanou petržlenovou vňaťou (ak máme, aj s pažitkou či bazalkou), postrúhanou citrónovou kôrou, ochutíme soľou a korením, dáme...
Hustá fazuľovica
Suroviny:
miešaná farebná fazuľa, cibuľa, údená klobása, olej, 2 vajcia, hrubá múka, zemiaky, petržlenová vňať, mletá sladká červená paprika, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
Vopred namočenú fazuľu dajte variť do osolenej vody do polomäkka. Očistenú a nadrobno pokrájanú cibuľu orestujte na oleji. Pridajte na kocky pokrájané zemiaky a kolieska údenej klobásy. Spolu opečte, poprášte mletou paprikou, pridajte do polievky a povarte. Celé vajcia rozšľahajte, posoľte a pridajte do nich hrubú...
Hustá fazuľovica s údeným kolenom a rebierkami
Suroviny:
1/2 kg fazuľa (farebná), 2 ks klobása, 1 ks bravčové koleno zadné (údené), 2 PL múka polohrubá, 2 PL olej, 1 dl kyslej smotany, údených rebierok, 1KL masti, 100g domácich rezancov, čierne korenie celé (príp. aj zelené a biele), paprika mletá červená, soľ, 3-5 ks bobkový list, 1 1PL Maggi, 1PL majoránu, 3 ks mrkva, 2 ks cibuľa, 5 ks cesnak (strúčiky), petržlen, kúsok zeleru, petržlenová vňať
Postup:
Asi pol kila údeného mäsa, môže byť krkovička, rebro alebo plecko,...
Kapustnica a la Monika
Suroviny:
kyslá kapusta, bračové mäso (krkovička), trochu údeného mäsa, klobása, sušené hríby, cibuľa, 2-3 celé zemiaky, kmín, olej, múka, sladká paprika, kyslá smotana
Postup:
Uvaríme kyslú kapustu, zalejeme vodou, pridáme trochu krkovičky nakrájanej na kocky, údené mäso ka kocky, klobásu, sušené hríby, celú cibuľu, zemiaky, rasca, varíme 2-3 hodiny.
Zahustenie: Nezahusťujem klasickou zápražkou, ale ked sú zemiaky uvarené, roztlačíme ich a vrátime späť do kapustnice. Smotanu...
Kapustnica s klobásou
Suroviny:
kyslá kapusta, klobása, soľ, bobokový list, cibuľa, strúčik cesnaku, zemiaky, olej, 2 lyžice múky, sladká paprika, kyslá smotana
Postup:
Do hrnca dáme kapustu, klobásu, soľ, bobkový list, cibuľu, strúčik cesnaku. Keď začne vrieť, stíšime na najslabšie a prikryté varíme 1 1/2 hodiny. Potom pridáme zemiaky.
Zápražka: na pancivu dáme trochu oleja, 2 lyžice múky, chvíľu popražíme, vypneme, pridáme červenú papriku, vodu, rozmiešame, aby neboli hrudky, dáme do kapusty,...
Kapustnica špeciál
Suroviny:
1 1/2 litra vody, 300 g hovädzieho mäsa, 1/2 cibule, 1 bobkový list, 1 ČL soli, 4 zrnká bieleho korenia, 50 g prerastenej slaninky, 1 šálka cvikle z konzervy, 400 g bielej hlávkovej kapusty, 100 g póru, 1 PL masti, 1 PL rajčiakového pretlaku, 2-3 PL vínneho octu, štipka cukru, soľ, biele korenie, 100 g kyslej smotany.
Postup:
Umytú hovädzinu varíme vo vode, pričom penu odstraňujeme. Neobielenú polovičku cibule na reznej strane opečieme do hneda a spolu so soľou, bobkovým...
Karfiolová polievka
Suroviny:
1 karfiol, 4 mladé mrkvy, 150 g hrášku, 1 kaleráb, 1 až 2 petržleny, prípadne inú mladú zeleninu, soľ, 1 lyžičku hladkej múky, trhance.
Postup:
Karfiol rozobraný na ružičky povaríme s mladou mrkvou, hráškom, nadrobno pokrájaným kalerábom, petržlenom, prípadne inou mladou zeleninou. Dochutíme soľou. Zahustíme hladkou múkou, ktorú sme rozmiešali v studenej vode a ešte krátko povaríme. Pridáme trhance.
Karfiolová polievka II
Suroviny:
250 g karfiolu, 40 g masla, 40 g hladkej múky, 1 dl mlieka, muškátový oriešok, soľ, vodu, petržlenovú vňať.
Postup:
Rozobratý karfiol dáme variť do vriacej vody, z masla a múky pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme mliekom a vodou. Prilejeme ju do uvareného karfiolu a spolu povaríme. Nakoniec pridáme soľ, postrúhaný muškátový oriešok a posekanú petržlenovú vňať.
Ostrokyslá polievka - jednoduchá
Suroviny:
Mäso – aspoň 150 gramov. Môžete použiť ľubovoľné – kuracie, hovädzie, bravčové. Bambusové výhonky – 50 gramov. Mrkva – 50 gramov. Judášove uši – 50 gramov. Pred použitím treba nechať postáť vo vode. 1 vajce, ale skôr sú lepšie dve a možno aj tri. Sójovú omáčku (dáku kvalitnejšiu, veď to varíte pre seba). Čili, soľ, ocot a samozrejme Solamyl, lebo v ňom spočíva tajomstvo jedinečnej chrchľovej konzistencie.
Postup:
Samotná varba spočíva v tom, že dáte variť asi tak liter vody....
Ostrokyslá polievka - Originál
Suroviny:
30 dkg kuracie mäso - ktoré v polievke prevažuje, 1/2 hrste nadrobno nasekaného mäsa po 6 druhov, 1 konzerva hríbov, 2 hrste ázijských čiernych hríbov (u nás známe ako "Jeremiášovo ucho"), 2 stredne veľké mrkvy, 1/2 konzervy bambusových výhonkov, 1 malá konzerva bambusových klíčkov, 6 ks zaváranej kápie, 1 balenie tofu syr - biely, 2 ks vajcia, 5 koniec slepačích bujónov, 1/2 ČL chilli- mleté, 6 PL octu, 3 litre vody, 6 PL maizeta, 1 KL paprika - mletá,...
Ostrokyslá polievka - Originál 2
Suroviny:
2 PL solamylu, 4 PL vody, 3 PL svetlej sójovej omáčky, 3 PL ryžového octu, 1 PL rybacej omáčky (z ančovičiek), 1/2 ČL čierneho mletého korenia, 1 vajce, 1 malá chilli paprička, alebo ČL sambal oelek, 3-4 PL rastlinného oleja, 1 l kuracieho vývaru, hovädzieho vývaru (consomné), ja používam 2 kocky masoxu, 1 nadrobno pokrájaná cibuľa, huby pokrájané na plátky (ja používam judášove ucho, asi 5 kuskov pokrájaných na rezance, ale možno použiť aj 1 veľký šampión na plátky), 1 biele tofu...
Ostrokyslá polievka pikantná
Suroviny:
hotová ostro-kyslá pikantná omáčka, bambusové výhonky, svetlá sójová omáčka, shitake huby, čierne huby, kuraci bujón/Shitake bujón, čili pasta Sambal Olek, destilovaný ocot, koriander, voda, cukor, tapioka škrob, kuracia prsia 200 g, kuracie chrbty, mrkva, 3 vajíčka
Postup:
Vodu (cca 880ml) nalejeme do hrnca a pridáme kuracia chrbty a varíme 20 minút (vývar). Potom hotové kuracie chrbty dáme do inej misky a pridáme kurací bujón alebo shitake bujón a pridáme ostro-kyslú omáčku...
Ostrokyslá polievka s kačacím mäsom
Suroviny:
Suroviny: (10 porcií) 300 g kačacích pŕs nakrájaných na kúsky, 100 g surových bambusových výhonkov, 100 g mrkvy, 3 vajíčka, 2 PL sójovej omáčky, 1,5 PL octu, 3 PL solamylu, štipka sušenej štipľavej papriky, soľ podľa chuti, na dekoráciu pór
Postup:
Asi v pol litri vriacej vody uvaríme kačacie prsia spolu s mrkvou nastrúhanou na prúžky, bambusovými výhonkami, dochutíme sójovou omáčkou, octom, soľou a zahustíme solamylom. Dolejeme 1,5 l vody a varíme ešte 15 minút. Žĺtky...
Pekingská ostrokyslá polievka
Suroviny:
100 g kuracieho mäsa (kuracie prsia), soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžičku solamylu, 1 liter slepačieho vývaru, 1 mrkvu, 10 g čiernych alebo iných sušených húb, 100 g hlávkovej kapusty, 2 lyžičky sójovej omáčky, 2 lyžice octu, 5 lyžičiek vody, glutasol, 2 žĺtky, štvrť lyžičky štipľavej mletej červenej papriky
Postup:
Mäso nakrájame na rezance, osolíme, okoreníme a zmiešame so solamylom. Slepačí vývar privedieme do varu, pridáme mäso, mrkvu pokrájanú na kolieska, vopred...
Polievka zo pštrosieho krku
Suroviny:
300 g pštrosieho krku, 180 g koreňovej zeleniny, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 100 ml červeného vína, 250 ml vody, 100 ml oleja, 40 g múky, 1000 ml mäsového vývaru (bujón), 50 ml madeiry, mletá sladká paprika, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Pštrosí krk opečieme na polovici oleja a koreňovej zeleniny. Zalejeme červeným vínom, pridáme paradajkový pretlak a vodu. Krk dusíme domäkka. Vyberieme krk, mäso vykostíme a nakrájame. Zvyšnú polovicu oleja zohrejeme v inom hrnci,...
Rýchla fazuľovica
Suroviny:
2 konzervy červenej fazuľky, 1 kyslá smotana , soľ, korenie, bobkový list + čokoľvek, čo dávate vy do fazuľovice , 2-3 dcl vody , 2-3 lyžice hladkej múky
Postup:
Neviete co rychlo na obed? Zvycajne, ked idete robit fazulovu polievku, musite ju dat mocit aj pol dna a aj tak sa dlho vari a niekedy aj neuvari. tu vam baby napisem recept, s ktorym mate mnam veceru za 20minut.
Otvorite konzervy s fazulou a vylejete do stredne velkeho hrnca a date varit, ked zacne fazula...
Šampiňónová polievka
Suroviny:
300 g šampiňónov, 25 g hladkej múky, 100 g masla, vývar, cesnak, 0,5 dl bieleho vína, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať
Postup:
Pokrájané šampióny opražíme, zalejeme vývarom a povaríme. Z masla a múky si pripravíme zápražku, ktorú dáme do polievky a krátko povaríme. Do hotovej prilejeme víno a dochutíme.