Pagáče
Lístkové pagáčiky
Suroviny:
mastné cesto: 300 g hladkej múky špeciál a 1 Smetol
štrúdľové cesto: 300 g hladkej múky, 3 žĺtky, soľ, štipka prášku do pečiva, trošku vlažného mlieka - spracujeme vláčne cesto.
Postup:
Do štrúdľového cesta vložíme kocku mastného cesta, 3-krát po 20 minútach preložíme. Rozvaľkáme a vykrajujeme pagáčiky alebo kolečkom rozrežeme na tyčinky. Potrieme vajcom a posypeme tvrdým syrom. Pečieme v predhriatej rúre.
Pagáčiky 1
Suroviny:
I. cesto: 600 g hladkej múky špeciál, 4 žĺtky, 40 g kvasníc, soľ
II. cesto: 200 g polohrubej múky výberovej, 2 ks Hery – zmiesiť
Postup:
Cesto rozvaľkať naň natrieť II. cesto, 3x zložiť, pregúľať po 15 minútach, vykrajovať pagáčiky, potrieť žĺtkom a piecť v horúcej rúre.
Pagáčiky 2
Suroviny:
300 g hladkej múky, 1 stužený tuk Cera, 2 dcl kyslej smotany, 1 kávová lyžička soli
Postup:
Materiál spolu zmiesime na hladké cesto, ktoré na noc uložíme do chladu. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme pagáčiky alebo tyčinky. Potrieme žĺtkom, ktorý sme rozmiešali s mliekom a posypeme údeným syrom. Pečieme v horúcej rúre. Pagáče sú lístkové.
Pagáčiky s bryndzou
Suroviny:
500 g polohrubej múky, 1 Smetol, 250 g bryndze, 2 žĺtky, 2 dcl kyslej smotany, 1 KL soli, 30 g droždia /1dcl vlažného mlieka a trošku soli/
Postup:
Droždie necháme vykysnúť. Smetol rozmiesime s múkou, bryndzou, pridáme droždie, žĺtky, soľ a smotanu. Potom hodinu necháme kysnúť na teplom mieste. Vyvaľkáme na hrúbku 2 cm, vykrajujeme pagáčiky, ktoré potrieme vajíčkom. Necháme ich kysnúť ešte 15 minút a potom pečieme v neveľmi horúcej rúre 10-15 minút. Tieto pagáče zostanú celé...
Škvarkové pagáče
Suroviny:
½ kg hladkej múky špeciál, 30 g kvasníc, 1,5 dcl mlieka, 2 žĺtky, soľ, 1 kyslá pochúťková smotana, 250 g mletých oškvarkov, 250 g varených postrúhaných zemiakov, soľ
Postup:
Spolu zmiesiť, nechať chvíľu vykysnúť rozdeliť a natrieť 1/3 škvarkovej a zemiakovej plnky. Zložiť a postup zopakovať 3 x po 15 – 20 minútach. Vrch potrieť vajcom rozmiešaným v mlieku. Piecť v horúcej rúre.
Škvarkové pagáče - klasické
Suroviny:
700 g polohrubej múky, 400 g škvarkov, 2 žĺtky, 40 g droždia /1 dcl vlažného mlieka, kocka cukru/, 2 1/2 dcl vlažného mlieka, 2 KL soli, 1 PL octu
Postup:
400 g mletých škvarkov zmiešame s 200 g múky a s octom a necháme stáť.500 g múky, 2 žĺtky a kvások zmiesime a spracujeme s mliekom na vláčne štrúdľové cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti a necháme vykysnúť. Potom medzi 2 cestá vložíme škvarkovú masu a rozotrieme ju. 3-krát preložíme po 20 minútach. Nakoniec vykrajujeme...
Šúpané pagáče
Suroviny:
½ kg hladkej múky špeciál, 200 g strúhaného syru eidam alebo údeného, 1 Palmarin (Heru), 1 šľahačková smotana, 2 vajcia, 1 dcl mlieka, soľ, 7dkg kvasníc
Postup:
Kvások zmiesiť okrem syru, po vykysnutí rozvaľkať a potrieť ½ masla, zložiť a ešte 2-3x pregúľať. Potrieť rozšľahaným žĺtkom v mlieku a posypať strúhaným syrom.
Syrové pagáčiky
Suroviny:
600 g hladkej múky, 500 g tvrdého syru postrúhať, 500 g Visa, Smetol t. j. 2 ks, 4 žĺtky, 2 prášky do pečiva, trošku smotany na spracovanie, 2 KL soli podľa chuti, trochu sódy aby boli vláčne
Postup:
Cesto spracovať, dať na chlad, rozvaľkať na hrúbku 5 mm,vykrajovať pagáčiky. 2-krát potrieť žĺtkom a posypať syrom. Na vymastený plech neukladať príliš blízko lebo sa môžu polepiť. 4 plechy asi 260 ks.
Tvarohové pagáčiky
Suroviny:
1 Palmarin, 250 g hladkej múky, 1 šľahačka, soľ, žĺtok
Postup:
Možno vykrajovať aj praclíky.
Zemiakové pagáče - lístkové
Suroviny:
3 hrnčeky polohrubej múky, 20 g kvasníc /dcl vlažného mlieka, l kocka cukru/, 1 KL soli, 1 dcl oleja, 3-4 uvarené a vychladnuté zemiaky, 1 Smetol (Heru)
Postup:
Z materiálu vypracovať cesto a nechať vykysnúť. Potom rozvaľkať na pomúčenej doske, nastrúhať zemiaky a Smetol. Cesto poskladať a nechať v teple vykysnúť 20 minút. Potom cesto znovu rozvaľkať a postup opakovať 3-krát Potom vykrajovať pagáče, ktoré potrieme žĺtkom ochuteným vegetou (rascou alebo slanými arašidmi). Na...
Zemiakové pagáčiky
Suroviny:
250 g uvarených prelisovaných zemiakov, 250 g Smetol, alebo iný tuk, 250 g polohrubej múky, 1 vajce a trošku soli
Postup:
Uvedený materiál spolu zmiesime, rozvaľkáme a 3-krát po krátkom čase prekladáme. Potom necháme na chladnom mieste stať 3-4 hod. Vyvaľkáme a vykrajujeme pagáčiky, potrieme žĺtkom a pečieme v horúcej rúre.
Zemiakové pagáčiky – kysnuté
Suroviny:
400 g polohrubej múky, 4 uvarené zemiaky postrúhať, 1 KL soli, kvások - 20 g droždia, 1 dcl vlažného mlieka, 1 kocka cukru,
Mastná kocka: 100 g polohrubej múky, 1 Smetol
Postup:
Na vykysnuté cesto natrieť mastnú kocku, 3-krát preložiť cesto po 20 minútach. Vykrajovať pagáčiky a piecť v horúcej rúre.
Zemiakové pagáčiky – kysnuté
Suroviny:
1 kg výberovej polohrubej múky, ½ kg varených postrúhaných zemiakov, 2 ½ dcl oleja, 100 g kvasníc aj menej, 1 prášok do pečiva, 1 PL kryštálového cukru, soľ, mlieko na kvások
Postup:
Zmiesiť nechať dobre vykysnúť, vykrajovať väčšou formičkou pagáče, ukladať na vymastený plech . Vrch potrieť rozšľahaným žĺtkom v mlieku. Piecť v horúcej rúre. Z dávky sú dva plechy. Možno piecť aj z polovice dávky.