Zaváraniny
08.04.2012 12:54Čím začať
Kúpte si alebo oberte len toľko ovocia, koľko ho stihnete za jeden deň spracovať, pretože plody treba konzervovať čo najrýchlejšie, aby sa nezačali kaziť. Ovocie by malo byť čerstvé, zrelé, zdravé a nepoškodené. Nahnité či dokonca plesnivé nekompromisne vyhoďte. Ovocie najskôr preberte, očistite a umyte. Stopky, kôstky, prípadne aj trochu otlačené miesta vykrajujte až po umytí ovocia, aby z nich šťava zbytočne nevytiekla.
Marmelády a džemy
Ovocie zomeľte na mlynčeku (na marmelády), alebo ho nakrájajte na menšie kúsky (na džemy). Zmes vložte do hrnca, ale nie až po jeho okraj, lebo varením vzniká pena. Primiešajte želírovací cukor a za stáleho miešania varte podľa návodu. Penu priebežne z ovocia odstraňujte. Marmeládu, džem nalievajte do umytých a suchých pohárov. Ak sa vám podarilo okraj pohára zababrať, vyutierajte ho servítkou. Pohár dobre uzatvorte viečkom a na päť minút obráťte hore dnom. Skladujte v tmavom a chladom mieste.