Teľacie mäso

09.04.2012 13:23

Teľacina je mimoriadnou pochúťkou. Pochádza zo zvierat, ktoré nie sú staršie ako 6 mesiacov. Mäso je jemné, s hladkými vláknami, ružové až svetločervené, obsahuje málo tuku a má veľmi jemnú chuť.

Najdôležitejšie časti teľaciny:

Bôčik sa upravuje ako roláda alebo sa plní a pečie.

Karé sa skladá z krku a obličky. Upečené vcelku je znamenitou pochúťkou.

Krk sa predáva väčšinou s kosťou. Dá sa z neho narezať mäso na guláš alebo na kotlety, vhodný je aj na varenie.

Oblička je v tej časti chrbta, kde sú krátke rebrá, na ktorých je v tukovej vrstve uložená sviečkovica s obličkami. Z karé sa robia aj výborné stejky.

Hruď sa dá spracovať na frikassée alebo na pečenie. Chudé a zdravé mäso zo špičky hrude je vhodné na varenie a dusenie.

Kolená sú veľmi chutné grilované, pečené ale aj dusené.

Plece je výborným mäsom na pečenie. Z vysokého i nízkeho pleca je výborné ragú. Mäso z pleca je však vhodné aj na mletie a frikassée (zaprávané mäso).

Stehno je najmäsitejšou časťou teľaťa. Skladá sa z horného a dolného šálu a z veľkého a malého orecha. Zo stehna je šťavnaté mäso na pečenie, rolády alebo na klasický viedenský rezeň.

Sviečkovica sa náchádza pod obličkami. Dá sa upiecť vcelku alebo ako medailóniky. Hodí sa na fondue a mletie.

Arteco.sk
Počítadlo návštev od 19.4.2013