Pštrosie mäso
09.04.2012 13:46Mäso pštrosa už dlho považujú znalci za mäso gurmánov. Zatiaľ čo mäso iných zvierat (bravčové, hovädzie, hydinové, jahňacie), obsahuje viac ako 3 % tuku, neobsahuje jediný sval na kosti pštrosa viac ako 0.3 % tuku. Priemerné hodnoty tuku u filetu sú okolo 0.032 % a u stejku 0.155 %. U väčšiny druhov mäsa sa prejaví nízky obsah v zníženej jemnosti mäsa. Pštrosie mäso tvorí výnimku: pštrosí filet a stejk sú mimoriadne jemné. Ďalej je pštrosie mäso s obsahom 477 kJ/100 g veľmi chudobné na cholesterol.
| kalórie | proteín (g) | tuk (g) | cholesterol (mg) | |
| hydinové | 690 | 32 | 4 | 86 |
| morčacie | 665 | 29 | 4 | 69 |
| hovädzie | 1180 | 27 | 18 | 91 |
| bravčové | 1352 | 28 | 22 | 99 |
| jahňacie | 1008 | 26 | 15 | 92 |
| pštrosie | 477 | 26 | 2 | 68 |
údaje sa vzťahujú na 100 g mäsa
Pštrosie mäso sa delí na 5 kvalitatívne odlišných tried. Najkvalitnejší je tzv. filet, potom nasleduje superstejk, stejk, biltong a najmenej cenené odrezky. Samostatný celok tvoria ešte vnútornosti. Hlavný podiel mäsa zo pštrosa pochádza zo stehna. Toto je mäso porovnateľné svojou kvalitou s hovädzou sviečkovicou a na základe toho sa dá pripraviť v mnohých variantách.
