Pštrosie mäso

09.04.2012 13:46

Mäso pštrosa už dlho považujú znalci za mäso gurmánov. Zatiaľ čo mäso iných zvierat (bravčové, hovädzie, hydinové, jahňacie), obsahuje viac ako 3 % tuku, neobsahuje jediný sval na kosti pštrosa viac ako 0.3 % tuku. Priemerné hodnoty tuku u filetu sú okolo 0.032 % a u stejku 0.155 %. U väčšiny druhov mäsa sa prejaví nízky obsah v zníženej jemnosti mäsa. Pštrosie mäso tvorí výnimku: pštrosí filet a stejk sú mimoriadne jemné. Ďalej je pštrosie mäso s obsahom 477 kJ/100 g veľmi chudobné na cholesterol.

       kalórie      proteín (g)      tuk (g)    cholesterol (mg)
hydinové 690 32 4 86
morčacie 665 29 4 69
hovädzie 1180 27 18 91
bravčové 1352 28 22 99
jahňacie 1008 26 15 92
pštrosie 477 26 2 68

 údaje sa vzťahujú na 100 g mäsa

Pštrosie mäso sa delí na 5 kvalitatívne odlišných tried. Najkvalitnejší je tzv. filet, potom nasleduje superstejk, stejk, biltong a najmenej cenené odrezky. Samostatný celok tvoria ešte vnútornosti. Hlavný podiel mäsa zo pštrosa pochádza zo stehna. Toto je mäso porovnateľné svojou kvalitou s hovädzou sviečkovicou a na základe toho sa dá pripraviť v mnohých variantách.

Arteco.sk
Počítadlo návštev od 19.4.2013