Nepečené zákusky
Burizónové guľky
                        
	Suroviny:
	125 g masla, 1 konzerva sladkého kandizovaného mlieka, 2 balíky burizónov, 300 g kryštálového cukru.
	Postup:
	Cukor na miernom ohni rozpustíme a miešame, kým nezhnedne na karamel. Pridáme kandizované mlieko, chvíľu povaríme a odstavíme zo sporáka. Potom pridáme maslo, burizóny a opatrne premiešame. Lyžicou, ktorú sme namočili do chladnej vody, tvarujeme guľky, ktoré necháme postáť na chladom mieste.
 
                    
                 Čokoládová saláma
                        
	Suroviny:
	250 g 100 % tuku, 250 g cukru, 2 vajce, 40 g kakaa, hrsť orieškov, hrsť kokosu, 250 g piškót, 2 lyžice rumu
	Postup:
	Tuk vymiešame s cukrom a vajcami, pridáme kakao, oriešky, kokos a piškóty nakrájané na kocky. Z cesta vyváľame šišky, ktoré obalíme v kokose a krájame na plátky.
 
                    
                 Čokoládové košíčky
                        
	Suroviny:
	horká čokoláda, dve tyčinky Ladové kaštany, dve lyžice čokoládového krému a mandle
	Postup:
	Budeme sa trochu hrať na umelcov a k tomu potrebujeme ploché štetce a malé papierové košíčky. Vo vodnom kúpeli roztopíme horkú čokoládu. Papierové košíčky uložíme po dvoch do seba a štetcom ich zvnútra celé natrieme čokoládou. Potrebujeme dosiahnuť, aby čokoládová hmota v košíčku bola dostatočnej hrúbky a bola pevná. Postupov som vyskúšal mnoho a najviac sa osvedčil tento. Košíčky... 
                    
                 Cukríky z gaštanového pyré
                        
	Suroviny:
	 
	horká čokoláda, 200 gramov gaštanového pyré, marcipán a čokoládová ryža
	Postup:
	Ak si dokážete gaštanové pyré vyrobiť, spravte si ho sami. Ak nie kúpte si hotové mrazené. V mise zmiešame gaštanové pyré a rozpustenú horkú čokoládu, hmotu necháme vychladnúť, aby sa z nej dobre tvarovalo. Vytvarujeme valčeky, ktoré z bokov obalíme v čokoládovej ryži. Z marcipánu vytvarujeme malé peniažteky, ktoré prilepíme na vrch valčekov. Necháme v chlade poriadne stuhnúť. Po stuhnutí... 
                    
                 Domáce Ferrero Rocher
                        
	Suroviny:
	dve čoko Tatranky, dve Liny, 100 g horkej čokolády, tri lyžice čokoládového krému a arašidy
	Postup:
	Arašidy nalúpeme a pomelieme na stredne hrubom mlynčeku. Do misy vložíme Tatranky a Liny a tĺčikom na mäso ich poriadne rozmlátime. Prisypeme za hrsť pomletých arašidov. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a čokoládový krém. Vylejeme to oblátkovo-orechovej hmoty, poriadne premiešame a necháme vychladnúť. Mokrými rukami vyformujeme guličky, ktoré obalíme v pomletých arašidoch.... 
                    
                 Domáce Mozartove gule
                        
	Suroviny:
	jeden dezert Zlatý nugát, marcipán, horkú a mliečnu čokoládu
	Postup:
	Z cukríkov zlatý nugát v rukách vytvarujeme guličky. Z marcipánu vytvarujeme placku a nugátovú guličku v nej obalíme. Vo vodnom kúpeli spolu rozpustíme jednu horkú a jednu mliečnu čokoládu. Každú guličku napichneme na špajľu a namočíme v rozpustenej čokoláde. Ak máme kuchynskú mriežku necháme na nej odkvapkať a stuhnúť. Ak nie musíme si pomôcť studeným tanierom. Po stuhnutí guličky zrežeme ostrým nožom a... 
                    
                 Hrudky s müsli
                        
	Suroviny:
	300 g horkej čokolády, 300 g müsli, 2 lyžice oleja na alobal, 45 papierových košíčkov, alobal
	Postup:
	Najprv nožom nahrubo nasekáme čokoládu a rozpustíme ju  nad parou.Ešte teplú ju zmiešame s müsli. Väčšie tácku vyložíme alobalom a potrieme olejom. Pomocou dvoch lyžičiek vykrajujeme z ľahko vychladnutej hmoty čokoládové hrudky. Kladieme ich vedľa seba a necháme stuhnúť. Hotové hrudky vložíme do papierových košíčkov, dáme do krabičky, prikryjeme fóliou a uschováme na... 
                    
                 Jednoduché tiramisu
                        
	Suroviny:
	1 upečený bisquit, 1 balenie piškót, 2 dl silnej osladenej kávy, 0,2 dl rumu, 750 g tvarohu, 3 vrecúška vanilkového cukru, 1 lyžičku práškového cukru, 1 veľký nízkotučný biely jogurt, 1 šľahačkovú smotanu, 3 plátky želatíny, horkú čokoládu.
	Postup:
	Na upečený bisquit poukladáme piškóty, ktoré máčame v silnej osladenej káve s rumom. Tvaroh vymiešame s vanilkovým cukrom, práškovým cukrom a bielym jogurtom na veľmi hladkú hmotu. Do tvarohovej hmoty zamiešame vyšľahanú šľahačku a... 
                    
                 Karamelová drť
                        
	Suroviny:
	Krupicový cukor, voda, olej
	Postup:
	Krupicový cukor vysypeme na panvicu, zalejeme vodou a necháme variť do zhnednutia. Potom vylejeme na plech vymastený olejom a necháme úplne stvrdnúť. Dáme do mixéra rozmixujeme na konzistenciu kr. cukru.
 
                    
                 Karamelové oblátky
                        
	Suroviny:
	250 g cukor kryštál, 120 g tuku, 120 g másla, sladené kondenzované mlieko, 100 g vlašských orechov (nahrubo), 2 polievkové lyžice vody, 4 ks obdĺžnikových tortových oblátiek
	Postup:
	Cukr+voda udeláme karamel, postupne pridáváme orechy, tuk s máslem, kondenzované mléko. Povaríme a natíráme na oplatky a slepíme dohromady, oplatky na 12 hod. zatížíme, hotové oplatky postríkáme čokoládou.
 
                    
                 Kokosové guľky
                        
	Suroviny:
	1 plechovku kondenzovaného sladeného mlieka SALKO, 125 g kokosu, 100 g lúpaných mandlí, kokos na obalovanie
	Postup:
	V mise zmiešame kokos s kondenzovaným mliekom, zakryjeme foliou alebo alobalom a necháme v chlade stát cez noc. Z hmoty vytvárame guľky, do stredu dávame mandľu a obaľujeme v kokose. Dobre vychladíme.
	Tip:
	Pre obmenu a podľa chuti môžeme guľky plniť hrozienkami máčanými v rume, kandizovaným ovocím, vlašskými alebo lieskovými orieškami, kúskom čokolády a pod.... 
                    
                 Kokosové rezy nepečené
                        
	Suroviny:
	250 g IVY, 230 g prášk. cukru, 210 g sušeného mlieka, 250 g kokosu, 1 vanilkový cukor, 1 vajce, 1 dcl rumu, kakao
	Poleva: čokoládová - 150 g čokolády na varenie a 80 g IVY
	Postup:
	Tuk rozhrejeme nad parou a postupne všetko pridávame. Pokiaľ je veľa omastku, pridáme ešte cukor. Spracujeme cesto, polovicu zafarbíme kakaom. Kakaové cesto nanesieme na plech naspodok, navrch biele cesto. Necháme stuhnúť a polejeme čokoládovou polevou. Krájame na rezy alebo môžeme vykrajovať rôzne... 
                    
                 Krémeš BB keksov
                        
	Suroviny:
	3 balíčky BB keksov,
	Krém I: 1 liter mlieka, 3 PL hladkej múky, 2 balíky Zlatého klasu, 3 PL kryštálového cukru.
	Ďalej: 1 Heru, 12 dkg práškového cukru
	Krém II: 2 šlahačkové smotany, 2 stužovače do šlahačky, 1 vanílkový cukor
	Postup:
	Krém I: mlieko, múka, Zlatý klas, kryštálový cukor – uvariť krém a nechať vychladnúť. Potom pridať do pudingu: Heru, práškový cukor a spolu vymiešať a vymixovať na hladký krém.
	Krém II: spolu vyšlahať na krém.
	Na hlboký plech... 
                    
                 Ľadová čokoláda
                        
	Suroviny:
	160 g bieleho 100% tuku, 250 g práškového cukru, 30 g kakaa, 1 lyžice hrubej múky
	Postup:
	Tuk rozpustíme nad parou, pridáme ostatné prísady, spracujeme a plníme do formiček.
 
                    
                 Ľadové šuhajdy
                        
	Suroviny:
	1 Salko, 1 Stužený tuk Cera, 3 ks várovej čokolády.
	Krém: 1/8 masla, 1 vanílkový cukor, 1 PL kakaa, 1 a 1/2 cl rumu malý štampelík, asi 80 papierových košíčkov
	Postup:
	Salko 2 hodiny variť pri otáčaní krabice, nechať vychladnúť. Čokoládu rozlámať do stuženého tuku a rozpustiť na hladkú hmotu. Krém - vymiešať na hladko maslo, van. cukor, kakao, Salko a rum. Na spodok mištičku 1 mokka lyžicku čokolády , potom 1/2 KL krému  a na vrch dať 1 plnú Kávovú lyžičku čokolády.... 
                    
                 Mandle v čokoláde
                        
	Suroviny:
	mandle, čokoláda na varenie, tuk
	Postup:
	Olúpané madle nakrájame na rezance, opražíme na suchej panvici. Rozpustíme čokoládu na varenie s trochou 100% tuku. Do teplej čokolády vmiešame opražené rezance mandlí v pomere: 1 diel čokolády, 2 diely mandlí a touto zmesou plníme malé papierové košíčky. Necháme stuhnúť.
 
                    
                 Mozartove guľôčky
                        
	Suroviny:
	I. hmota: 14 dkg posekaných mandlí, 14 dkg práškového cukru, 1 lyžica bielkov
	II. hmota: 14 dkg práškového cukru, 11 dkg posekaných orechov, 6 dkg čokolády (rozpustenej), 1 bielok, 1 lyžica rumu
	 
	Postup:
	I. hmota: Všetko spolu zmiešame a necháme trochu odležať v chladničke.
	II. hmota: Všetko spolu zmiešame.
	Z I. hmoty  tvoríme malé guľôčky, ktoré obaľujeme v II. hmote a polejeme čokoládovou polevou.
 
                    
                 Nepečená bábovka s ríbezľami, jostou a višňami
                        
	Suroviny:
	Ovocná hmota: 400 g zmesi čiernych a červených ríbezlí, josty a vykôstkovaných višní, 200 ml vody, 150 g cukru, 1 vanilkový cukor, 2 plátky želatiny
	Tvarohová hmota: 500 g mäkkého tvarohu, 1 ušľahaná šľahačka, 1 vanilkový cukor, 100 g cukru
	 
	Postup:
	Ovocná hmota: všetko rozvariť a zahustiť 1 vanilkovým pudingom, pridať aspoň 2 plátky alebo časť želatiny z tvarohovej hmoty, aby bola hmota súdržnejšia.
	 Tvarohová hmota: vyšľahať dohromady a pridať 1 sáčok v... 
                    
                 Nepečená jogurtová pologuľa
                        
	Suroviny:
	1 Rama cremefine alebo šľahačka, 1 kyslá smotana, 1 malý biely jogurt, 1 vanilkový cukor, 3 PL práškového cukru (podľa chuti), 1 PL citrónu, 1 ČL vanilkovej arómy, 6 plátkov želatiny, 50 ml mlieka, 300 g zmesi ríbezlí osladených 3 PL cukru, piškóty.
	Postup:
	Misu vyložiť potravinovou fóliou. Ramu ušľahať s cukrom a vanilkovým cukrom, pridat kyslú smotanu, jogurt, citrón a arómu. Želatinu nechať nabobtnať 10 minút vo vode, potom vymačkať. Kúsek (zhruba pol plátku) rozpustiť v... 
                    
                 Nepečená kakaovo-kokosová roláda
                        
	Suroviny:
	250 g mletých sušienok, 100 g práškového cukru, 3 vrchovaté lyžice kakaa, 2 lyžice rumu, 4-5 lyžíc uvarenej čiernej kávy
	Krém: 120 g masla, 80 g cukru, 200 g kokosové múčky, 1,5 dl rumu
	Postup:
	V mise spracujeme všetky suroviny na vláčne cesto. Na zľahka pocukrovanom igelite rozváľame cesto asi na 1/2 cm. Potrieme krémom, pevne zavinieme, zabalíme do igelitu a necháme stuhnúť v chladničke. Potom krájame na šikmé rezy.
	Krém: maslo utreme s cukrom, pridáme kokos a rum.
 
                    
                 Nepečená kokosová roláda
                        
	Suroviny:
	kakaová hmota: 70 g masla, 250 g práškový cukor, 1,5 lyžice kakaa, 500 g mletých keksov, 0,5 dcl rumu, 1 vajce
	kokosová hmota: 180 g masla, 250 g práškový cukor, 250 g kokosovej múky
	Postup:
	Kakaovú hmotu rozvaľkáme na mastnom papieri posypanom práškovým cukrom. Kokosovú hmotu nožom rozotrieme na kakaovú. Pomocou papiera zvinieme cestá do valca a necháme v chlade. Na druhý deň krájame.
 
                    
                 Nepečená torta s mangom
                        
	Suroviny:
	Na tortu: 1 Rama cremefine, 400 ml kyslej smotany, 1 želatinový stužovač, 2 vanilkové cukry, 3 PL práškového cukru, 2 PL citrónovej šťavy, 1 kompót manga (odkvapkané ovocie), piškóty.
	Na povrch torty: šťava z kompótu dolitá do 350 ml vodou, 1 vanilkový puding, 2-3 PL cukru, 2 PL citrónu
	Postup:
	Tortovú formu vyložíme foliou, dno a boky vyložíme piškótami. Ušľahanú Ramu, do ktorej sme vpracovali cukor, zmiešame opatrne s kyslou smotanou a metličkou vmiešame do želatinového... 
                    
                 Nepečená tvarohová bábovka
                        
	Suroviny:
	250 g tvarohu, 1 kyslá smotana, 4-5 PL kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 šľahačka, 1 želatinový stužovač
	Postup:
	Tvaroh ušľahať s kyslou smotanou, cukrom a potom zľahka vmiešať ušľahanú šľahačku a podľa návodu spojit so želatinovým stužovačom. Bábovkovú formu vyložiť potravinovou fóliou, vliať polovicu hmoty, poklásť piškóty a presladeným ovocím, do druhej polovice primiešať asi 3-4 PL šťavy, ktorú pustilo presladené ovocie, navrstviť do formy a zakončiť piškótami.... 
                    
                 Nepečené jahodové rezy
                        
	Suroviny:
	piškóty, šťava z jahôd z 1 plechovky
	Smotanová náplň: 250 g tvarohu, 1 kyslá smotana, 5 PL kryštálový cukor, 1 šľahačka, 1 želatinový stužovač
	Postup:
	Štvorcovú formu vyložiť fóliou, na dno poklásť piškóty, boky dlhými piškótami. Tvaroh ušľahať s kyslou smotanou a potom zľahka vmiešať ušľahanú šľahačku a podľa návodu spojiť s želatinovým stužovačom. Na piškóty naliať polovicu smotanovej hmoty, klásť dalšiu vrstvu piškót, pokvapkanými šťavou z jahôd z 1 plechovky, naliať 2.... 
                    
                 Nepečené talianske tiramisu (tvarohové)
                        
	Suroviny:
	2 balenia detských piškót, 300 g mäkkého tvarohu, 1,2 dl šľahačkovej smotany, 1 stužovač šľahačky, 3 vajcia, 2 lyžice práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 dl silnej čiernej kávy, 2 lyžičky mandľového likéru, čokoládovú ryžu alebo kakao.
	Postup:
	Tvaroh vymiešame s cukrom a žĺtkami, pridáme šľahačku vyšľahanú so stužovačom a nakoniec tuhý sneh z bielok. Do formy dáme vrstvu piškót, ktoré dobre pokvapkáme kávou a likérom a navrstvíme časť krému. Tento postup opakujeme dva až... 
                    
                 Nepečený banánový zákusok
                        
	
	Suroviny: 
	Plnka 1: 1 ks pudingový prášok čokoládový, 1 PL múka hladká, 2 a 1/2 PL cukor kryštál, 500 ml mlieko, 4 zrelé banány... banánov dávam viac, 4 je málo (5-6)
	Plnka 2: 250 g tvaroh jemný, 500 ml mlieko, 1 ks pudingový prášok vanilkový, 1 ks cukor vanilkový, 1 ks kompót mandarínkový ... malé kompóty som dala dva
	Plnka 3: 1 ks smotana na šľahanie 30 %, 1 ks stužovač šľahačky, 1 ks cukor vanilkový, 1 ks smotana kyslá, 250 g sušienky maslové ... neviem aká je gramáž, spotrebovala... 
                    
                 Nepečený jogurtový rez s ríbezľami
                        
	Suroviny:
	1 velké balení piškót, asi 300 g ríbezlí (môžu byť čierne aj červené).
	Krém : 500 g jogurtu, 1 Rama cremefine na šľahanie (alebo šľahačka), 2 vanilkové cukre, 3 PL práškového cukru, 1 želatinový stužovač
	Postup:
	Krém: Ramu ušľahať s cukrom, pridať jogurt a krátko vyšľahať. Potom pripravť podľa návodu želatinový stužovač, vmiešať doň lyžícu krému, dôkladne premiešať a naliať do zvyšku krému-opäť premiešať. Na dno nádoby položit papír na pečenie, formu vyložíme piškótami,... 
                    
                 Nepečený tvarohový srnčí chrbát
                        
	Suroviny:
	 1 balíček piškót, 25 dkg tvarohu, 1 dcl mlieka, 1 lyžica svetlej želatíny, cukor podľa chuti, 1 šľahačka, vanilkový cukor, trochu rumu, ovocie.
	Postup:
	Želatínu rozpustíme v mlieku, ovocie nakrájame na malé kúsky a namočíme do rumu. Tvaroh rozmiešame so želatínou, cukrom a vanilkovým cukrom do kašovitej hmoty. Formu na srnčí chrbát vyložíme alobalom, rozložíme v nej piškóty, pokropíme ich rumom, potrime tvarohovou plnkou, poukladáme ovocie, znova dáme plnku ovocie, plnku... 
                    
                 Niečo dobré zo zvyškov a karamelu
                        
	Suroviny:
	1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka, zvyšky čokolád, krémov a mletých orechov, mandle, piškóty
	Postup:
	Konzervu kondenzovaného mlieka jeden a pol hodiny varíme v hrnci plnom vody a necháme ju vychladnúť. Všetky zvyšky čokolád rostopíme vo vondnom kúpeli. Piškóty pomelieme na jemnom mlynčeku. Kondenzované mlieko vyklopíme do misy. Prisypeme orechy a piškóty a prilejeme rozpustenú čokoládu. Všetko spracujeme na hmotu a necháme vychladnúť aby z nej dobre tvarovalo.... 
                    
                 Orieškové guľky
                        
	Suroviny:
	10dkg práškového cukru, 100 g mletých orieškov, 20 g kakaa, 1 lyžice rumu, 1 bielok
	Postup:
	Z hmoty vytvorenej z prísad robíme malé guličky a obaľujeme v orieškoch alebo kryštáľovom cukre.
 
                    
                 