Alkoholické nápoje

Anglický punč

Suroviny: 100g kryštálového cukru, 500ml horúceho silného čaju, 500ml sherry, 50ml araku (alebo vodky), šťava a nastrúhaná kôra z 1 citrónu Postup: Cukor rozpustíme za stálého miešania v horúcom čaji, prilejeme sherry, arak, citrónovú šťavu a kôru. Všetko zahrejeme takmer k varu, ale nevaríme.

Aperitiv Mulsum (starorímsky recept)

Suroviny: 0,7 l suchého bieleho vína, 3 vrchovaté lyžice medu, škoricová kôra (2 cm), 10 anýzových semienok Postup: Štvrtinu vína nalejeme do hrnca, pridáme med a privedieme do varu, vložíme korenie a dáme preč  z ohňa. Necháme vychladnúť. Precedíme a zmes nalejeme späť do fľaše k zvyšku vína. Pretrepeme, uzavrieme korkom a necháme v chlade 2 týždne uležať (fľaše položíme).

B-Cola

Suroviny: 4cl Becherovka, 15 cl cola Postup: Priamo do pohára vložíme 3-4 kocky ľadu, pridáme Becherovku a colu. Ozdobíme plátkom citrónu.

B-Ocean

Suroviny: 2 cl Becherovka, 2 cl Blue Curacao, 15 cl Top Topic Postup: Priamo do pohára vložíme 3-4 kocky ľadu, pridáme Becherovku, Blue Curacao a dolejeme Top Topicom. Ozdobíme kokteilovou čerešňou a mätou.

B-Top

Suroviny: 4 cl Becherovka, 15 cl Top-Topic Postup: Priamo do pohára vložíme 3-4 kocky ľadu, pridáme Becherovku a dolejeme Top Topicom. Ozdobíme malým strapcom hrozna.

B2B

Suroviny: 4 cl Becherovka, 2 cl Campari, 15 cl Top Topic Postup: Priamo do pohára vložíme 3-4 kocky ľadu, pridáme Becherovku, Campari a dolejeme Top Topicom. Ozdobíme plátkom citrónu.

Bejito

Suroviny: 4 cl Becherovka, 1 cl Limet, 1 cl Amaretto Disaronno, 5 cl višňový džús, 1 lyžička cukru, 1/2 limety, mäta Postup: V pohári rozdrtíme nakrájanú limetu s cukrom a mätou, pridáme ľadovú drť, Becherovku, Limet, Disaronno. Dolejeme višňovým džúsom. Ozdobíme lístkami čerstvej mäty.

Beton

Suroviny: 4 cl Becherovka, 15 cl tonic, 1 cl citrónová šťava Postup: Priamo do pohára vložíme 3-4 kocky ľadu, pridáme Becherovku, tonic a citrónovú šťavu. Ozdobíme plátkami citróna.

Bowle so šampaňským 10 porcií

Suroviny: 2 citróny, 2 pomaranče, 500 g zeleného hrozna, 125 g cukru, 400 g čerešní naložených v Maraschinu, 1 dl Maraschina z čerešní, 1/8 l sherry, 1/8 l brandy, 3 fľaše šampaňského Postup: Citróny a pomaranče nakrájame na plátky a vložíme do sklenenej nádoby, pridáme hrozno pokrájané na polky a bez kôstok, cukor, čerešne, Maraschino, sherry a brandy, premiešame a necháme niekoľko hodín vychladiť. Pred podáváním dolejeme vychladeným šampaňským.

Festival

Suroviny: 2 cl Becherovka, 2 cl Havana Club rum, 1 cl Amaretto Disaronno, 1 cl čerstvá citrónová šťava, 12 cl ananásový džús Postup: Do šejkra dáme 3-4 kúsky ľadu, Becherovku, Havanu, Disaronno, citrónovú šťavu, miešame 10-20 sekúnd. Prelejeme do pohára plného ľadovej drte a dolejeme džúsom.Ozdobíme kúskom ananásu.

Fresh Smashin´

Suroviny: 4 cl Becherovka, 15 cl grepový džús, 1/2 lyžičky cukru Postup: Priamo do pohára vložíme 3-4 kocky ľadu, pridáme Becherovku, cukor a grepový džús. Ozdobíme kúskom grepu.

Karamelový likér

Suroviny: 1 konzerva sladeného mlieka, 1,5 l mlieka, 2 karamelové pudingy (každý na 1/2 l mlieka), 3 PL medu, rum alebo koňak Postup: Plechovkiňu so sladeným mliekom ponoríme do hrnca s vodou a 2 hodiny varíme. Uvaríme puding, pridáme med a necháme vychladnúť. Potom ho postupne zašľaháme do sladeného mlieka. Dobre rozmiešame, aby sme sa zbavili hrudiek, a prilievame alkohol. Necháme vychladnúť. Podávame s ľadom alebo so šľahačkou.

Magic Sunset

Suroviny: 4 cl Becherovka, 15 cl pomarančový džús, 1 cl grenadína Postup: Priamo do pohára vložíme 3-4kocky ľadu, pridáme Becherovku, pomarančový džús a opatrne nalejeme grenadínu. Ozdobíme kúskom pomaranča a jahodou.

Mandlový likér

Suroviny: 2 konzervy sladeného kondenzovaného mlieka, mandľový puding, 1/2 litra rumu Postup: Neotevrené plechovky kondenzovaného mlieka vložíme do vody tak, aby boly takmer potopené a varíme 2 hodiny. Potom plechovky vyberieme a necháme vychladnúť. Uvaríme si 1/2 litra pudingu. Pri chladnutí ho občas miešame, aby se netvorila škrupinka. Obsah z plechoviek vložíme do mixéru, pridáme puding a šľaháme. Prilievame rum. Prelejeme do litrových fľaší. Podáváme vychlazené.

Nápoj Caipirinha

Suroviny: 1 limetka, cukor, cachaca (vodka, tequila), ľad Postup: Limetku (citrón) rozkrájame na šestinky, dáme do širšieho pohára, pridáme niekoľko lyžičiek cukru. Všetko spolu rozmačkáme, pridáme pár kosičiek ľadu, doplníme cachacou (pálenkou z cukrovej trstiny), ale môže byť aj vodka alebo tequila,  všetko dobre premiešme.

Novoročný punč - 8 porcií

Suroviny: 7,5 dl vody nebo slabšieho čaju, 20 dkg cukru, 3 pomaranče, 1 citrón, 2 klinčeky, kúsok celej škorice, 0,5 l červeného vína, 2 dl rumu Postup: Do hrnce nalejeme vodu alebo slabý čaj, pridáme cukr, ze 2 pomarančov a z polovice citrónu ostrúhanú kôru, škoricu a klinčeky a asi 5 minut všetko povaríme. Potom zmes prelejeme sitkom do inej nádoby, prilejeme víno, postavíme na oheň, zahrejeme skoro k bodu varu, potom odstavíme, prilejeme šťavu z pomarančov a citrónu, rum a zamiešame....

Oáza

Suroviny: 4 cl Becherovka, 1/2 limety, 2 lyžičky cukru Postup: V pohári rozdrtíme nakrájanú limetu s cukrom, pridáme ľadovú drť a zalejeme Becherovkou.

Piňa Coláda

Suroviny: 4 cl kubánskeho rumu 2 cl kokosového sirupu, 12 cl ananásového džúsu 2 cl smotany na šľahanie Postup: Všetky suroviny dôkladne premiešame v šejkri a vlejeme do pohára naplneného kockami ľadu. Ozdobíme kúskom ananásu a koktailovou čerešňou. Nakoniec pridáme slamku.

Polnočný punč

Suroviny: fľaša čeveného vína, 2 kúsky celej škorice, 2 klinčeky, kôra a šťáva z jednoho citrónu, 10cl brandy, 10cl cherry brandy, 1/2l horkého čaju Postup: Víno, cukor, škorica, klinček a citronovú kôru zahrejeme takmer k bodu varu. Pridáme brandy, likér a citronovú šťavu a nakoniec dolejeme čajem.

Pštrosí vaječný likér

Suroviny: Pol pštrosieho vajcového žĺtka, 1000 ml rumu, 400 g práškového cukru, 500 ml šľahačky, 2 štipky pravej vanilkovej drene. Postup: Vajcový žĺtok šľaháme spolu s cukrom do krémovitej hmoty. Za stáleho miešania pridáme šľahačku a rum. Stiahneme do fliaš, zazátkujeme a skladujeme v chladničke. Tip na podávanie: Pohár z vajcového likéru pripravíme z niekoľkých polovíc marhúľ, vanilkovej zmrzliny, šľahačky a polejeme likérom.

Red Moon

Suroviny: 4 cl Becherovka, 15 cl ríbezľový džús Postup: Priamo do pohára vložíme 3-4 kocky ľadu, pridáme Becherovku a ríbezľový džús. Ozdobíme plátkom limety. Vložíme miešatko a slamku.

Silvestrovský punč - 5 porcií

Suroviny: 2,5 dl červeného vína, 2,5 dl bieleho vína, 12 dkg kandizovaného cukru, 2,5 dl vody, 1/16 l vodky nebo čerešňovice, 0,5 dl citrónové šťavy Postup: Do hrnca nalejeme vodu, pridáme kandizovaný cukor a na ohni ho rozpustíme. Rozpustený cukr prelejeme sitkom do hrnca, prilejeme víno a silno nahrejeme. Nakonec prilejeme citrónovú šťavu, vodku nebo čerešňovicu, nalejeme do zahriatych pohárov a podáváme.

Smrť v sedle

Suroviny: 0,2 l Coca-coly, 0,05 l Rumu, 0,25 l Piva svetlého Postup: Do pollitra nalejeme vychladenú colu, pridáme rum a dolejeme pivom.

Vaječný koňak

Suroviny: 12 žĺtkov, 1 l mlieka plnotučného, 1 sladené mlieko SALKO, 1 vanilkový cukor, ½  l rumu Postup: Mlieko sa prevarí a nechá vychladnúť .Pridáme 12 žĺtkov.Rozšľaháme a hrejeme do zhustnutia . Potom vmiešame sladené mlieko a po vychladnutí rum.

Vianočný punč

Suroviny: dobré červené vínko, mrazené ovocie = lesná zmes (jahody, maliny, čučoriedky,...), ríbezľový džús, tak okolo 250 ml.  Džús je možné nahradiť šípkovým alebo ibištekovým čajom, cukor podľa chuti, zopár klinčekov, lyžica medu, trocha škorice, ak sa niekomu zdá silný, tak zriediť vodou, môžete pridať aj nastrúhanú pomarančovú kôru Postup: Vínečko vylejeme do hrnca, pridáme džús, cukor, med, škoricu, klinčeky a varíme asi 4 minúty. Potom pridáme mrazené ovocie s necháme chvíľu...

Vianočný punč - 5 porcí

Suroviny: 1 l červeného alebo bieleho vína (suchého), 40 dkg práškového cukru, 2 punčové čerešne, kôra z jedného citrónu a pomaranče – pokrájané Postup: Všetko dáme do velkej fľaše (napríklad zaváraninovej), premiešame, zakryjeme hrdlo alobalom a za občasného protrepania necháme 10-14 dní dozrieť. Po rozpustení cukru zlejeme cez filter do menších fľaštičiek.
Arteco.sk
Počítadlo návštev od 19.4.2013