Medovníky
Lepené medovníkové srdiečka
Suroviny (60 – 80 kusov):
400 g hladkej múky, 160 g práškového cukru, 120 g medu, 60 g tuku na pečenie, 2 vajíčka, 1 ČL sódy bikarbóny, 1 ČL mletej škorice, 1 balenie lekváru, čokoláda na varenie
Postup:
Do zmäknutého tuku postupne primiešavajte med, cukor, vajíčka a nakoniec múku zmiešanú so škoricou a sódou bikarbónou. Vypracujte vláčne cesto a na niekoľko hodín ho nechajte odležať v chladničke. Vyvaľkajte na 3 mm hrubý plát a formičkou vykrajujte srdiečka. Pečte na pečiacom papieri v...
Medovník
Suroviny:
Uvariť v pare: 1 lyžica medu, 2,50 g masla, 100 g cukru, 1 lyžička škorice, 1 lyžička sody, 1 vajce
Krém: 1 šľahačka, 2 lyžice maizeny, 50 g masla, malý hrnček horkej silnej kávy, trošku práškového cukru
Postup:
Vyberieme z pary a pridáme 230 g hladkej múky a poriadne vymiesime. Rozdelíme na 6 dielov, vyváľame 6 placiek, ktoré vykrojíme podľa dna tortovej formy a pečieme na papieri po dvoch na plechu.
Krém: Uvaríme kašu, necháme vychladnúť a zašľaháme 50 g masla a malý...
Pardubický perník
Suroviny:
1. deň: 1/2 kg kryštálového cukru, 1/4 l vody, 1/2 lyžička sóda bicarbóny
2. deň: 1.10 kg hladkej múky, 2 dkg salajky, 1/2 perníkové korenie, 1/2 prášok do pečiva, 2 PL kakaa, 20 dkg medu, 10 dkg džemu, 2 vajíčka
Plnka: 2 dcl pomletých orechov, rum, ¼ l vody, džem, čokoláda.
Poleva: ½ masla a 1 várová čokoláda
Postup:
1. deň: 1/2 kg kryštálového cukru, 1/4 l vody, 1/2 lyžička sóda bicarbóny – variť spolu sirup 5 minút
2. deň: 1.10 kg hladkej múky, 2 dkg salajky,...
Perníčky
Suroviny:
Cesto: 800 g hladkej múky, 150 g rastlinného tuku (hera), 4 celé vajcia, 280 g preosiateho práškového cukru, 4 lyžice rozpusteného medu (nesmie byť horúci), 14 potlčených alebo zomletých klinčekov, 1 kávová lyžička škorice, 2 kávové lyžičky potlčeného alebo zomletého anýzu, 1 lyžička sódy bikarbony, na potretie 2 celé rozšľahané vejcia
Poleva: 2 bielky, 230-300 g práškového cukru, citrónová šťava
Postup:
Vajce, cukor a tuk vymiešame v míse (môžeme aj mixérom), pridáme...
Perník
Suroviny:
40 dkg hladkej múky, 30 dkg práškového cukru, 2 lyžice kakaa, 1 lyžička sódy bikarbóny, 1 lyžička škorice, 1 prášok do pečiva, 2 vajcia, 1 dcl oleja, 2 lyžice lekváru, pol litra mlieka
Postup:
Všetko spolu zamiešať, dať na vymastený a vysypaný plech, upiecť v miernej rúre, vychladnuté natrieť lekvárom a poliať čokoládou.
Tmavé celozrnné medovníky
Suroviny:
450 g celozrnnej múky, 180 g hnedého trstinového cukru, 30 g tuku na pečenie, 3 PL medu, 2 PL kakaa, 2 vajíčka, 1 balíček korenia do perníka, 1 ČL mletej škorice, 1 žĺtok na potretie, vlašské orechy na ozdobenie.
Postup:
Celozrnnú múku preosejte. Primiešajte ku nej škoricu, kakao, prášok do perníka, cukor, med rozpustený tuk a vajíčka. Vypracujte cesto, ktoré nechajte na chladnom miesto najmenej 12 hodín pred pečením. Cesto vyvaľkajte na plát hrubý 8 mm a podľa papierových...
Veselé medovníčky
Suroviny:
70 g masla, 1 vajce, 3 žĺtky, 1 lyžica kakaového prášku, 120 g medu, 250 g polohrubej múky, zelená a červená potravinárska farba, farebné cukrové perličky alebo mandle, orechy na ozdobenie, 1 zarovnaná lyžica prášku do pečiva, 670 g práškového cukru, 5 g perníkového korenia (anýz, škorica, voňavý klinček, muškátový oriešok).
Postup:
Maslo, med a 70 g práškového cukru zohrejeme za stáleho miešania na panvici. Metličkou vmiešame perníkové korenie, vajce a kakao. pridáme múku a...
Vianočné medovníčky
Suroviny:
60 dkg hladkej múky, 25 dkg Smetol, 20 dkg práškového cukru, 3 celé vajcia, 1 kávová lyžička sóda bicarbony, 4 polievkové lyžice vlažného medu, 1 lyžička perníkového korenia /škorica, anýz, klinčeky, hrebíčky, badián/, 1 štampelík rumu
Postup:
Zmiesiť hladké cesto a dať na noc do chladu. Vyvaľkať na pomúčenej doske na hrúbku 1/2 cm a vykrajovať rôzne formičky, ukladať na vymastený plech. Vrch potrieť rozšľahaným žĺtkom. Z plechu zobrať za tepla.
Po vychladnutí zdobiť...
Voňavé medovníčky
Suroviny (60 – 80 kusov):
Medovníčky: 500 g hladkej múky, 160 g medu, 160 g kryštálového cukru, 120 g tuku na pečenie, 2 vajíčka, 1 ČL sódy bikarbóny, 2 ČL perníkového korenia
Na potretie a polevu: 1 žĺtok, 1 bielok, 160 g práškového cukru, 1-2 kvapky citrónu
Postup:
Rozpustite tuk spolu s medom a cukrom. Do vychladnutej zmesi primiešajte vajíčka a nakoniec múku zmiešanú so sódou bikarbónou a perníkovým korením. Vypracované hladké cesto nechajte v chlade niekoľko hodín odpočívať. Z...
Základný recept na bielkovú polevu
Ako a čím ich zdobiť?
Medovníčky sa väčšinou zdobia bielkovou polevou. Nie vždy sa nám však podarí. Raz je príliš riedka a z medovníčkov steká, inokedy zas príliš hustá ba priam sypká a nedrží ten správny tvar. My vám poradíme ako na to. Správna hustota bielkovej polevy sa odhaduje dosť ťažko i skúseným cukrárkam, keďže veľkosť každého bielka je rôzna. Existuje ale niekoľko trikov ako ju urobiť čo najlepšiu.
Základný recept na bielkovú polevu
Suroviny:
130-180 g práškového cukru, 1...
