Vnútornosti

Baranie obličky na sherry

Suroviny: 8 baraních obličiek, 100 ml sherry (alebo iného dezertného vína), 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 1 plátok bieleho chleba, 100 ml oleja, zelená petržlenová vňať, 1 bobkový list, na hrot noža mletého bieleho korenia, soľ. Postup: Obličky umyjeme a nakrájame na plátky. Cesnak a cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Z plátku bieleho chleba odrežeme kôrku a chlieb polámeme na kúsky. Na panvici rozpálime trochu oleja, opečieme na ňom časť obličiek spolu s cesnakom a chlebom,...

Bravčová pečeň “Čchao”

Suroviny: 400 g bravčovej pečene, 100 g čerstvého špenátu, 50 g čerstvých húb, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžica Solamylu, 2 lyžice oleja, soľ. Nálev: 3 lyžice sójovej omáčky, 3 lyžice dezertného červeného vína, 2 lyžice mäsového vývaru, 1 čajová lyžička Glutasolu, cukor. Postup: Pečeň umyjeme a nakrájame na malé plátky alebo hrubšie rezance. Premiešame s rozmočeným Solamylom a opražíme na oleji. Pridáme čerstvý špenát, ktorý sme nadrobno nakrájali. Ďalej pridáme rozotretý cesnak, chvíľu...

Bravčové obličky na smotane I

Suroviny: 400 g bravčových obličiek, 150 ml kyslej smotany, 250 g zemiakov, 1 mrkva, 1 petržlen, 150 g kyslých uhoriek, kúsok kalerábu, lyžica paradajkového pretlaku, 4 lyžice oleja, bobkový list, 2 strúčiky cesnaku, petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Umyté a odblanené obličky pozdĺžne prekrojíme a zalejeme studenou vodou. Po chvíľke varu vodu zlejeme a opakujeme to dva razy. Napokon ich ešte raz zalejeme studenou vodou a potom už varíme domäkka. Nakrájané zemiaky a...

Bravčové obličky na smotane II

Suroviny: 400 g bravčových obličiek, 250 ml kyslej smotany, 2 cibule, 30 g hladkej múky, 40 g oleja, mäsový vývar, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Umyté obličky odlbaníme, rozkrojíme, zbavíme močovodov a dôkladne umyjeme v chladnej vode. Nakrájame na plátky, sparíme vriacou vodou a necháme odkvapkať.  Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, primiešame mletú papriku a obličky. Za stáleho miešania opražíme, podlejeme mäsovým vývarom a prikryté udusíme...

Chutný hovädzí jazyk

Suroviny: Hovädzí jazyk, strúhaný parmezán (tvrdý syr), varené huby, biele víno, maslo, strúhanka, soľ. Postup: Hovädzí jazyk uvaríme. Ešte horúci vložíme do studenej vody a olúpeme. Nakrájame na plátky a dáme variť do vína. Keď víno už z polovice vyvrelo, zlejeme z neho do vymastenej nádoby toľko, aby bolo zakryté jej dno. Posypeme strúhaným parmezánom (tvrdým syrom) a naň položíme plátky jazyka, malé kúsky masla a uvarené huby nakrájané nadrobno. Celé zasypeme tenkou vrstvou...

Citrónový brzlík s jablkami

Suroviny: 600 g uvareného teľacieho brzlíka, 2 vajcia, 150 g nastrúhaného parmezánu, 200 ml bieleho vína, 1 jablko, 2 paradajky, múka, strúhanka, tuk na pečenie, šťava z 2 citrónov, zväzok medovky, 1 lyžica celého zeleného korenia, vegeta, trochu cukru, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Brzlík nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a obalíme múkou. V hlbokom tanieri rozšľaháme vajcia, v ďalšom tanieri zmiešame strúhanku s nasekanou medovkou. Brzlík obalíme...

Držky na milánsky spôsob

Suroviny: 1000 g držiek, 10 g údeného jazyka, 20 g parmezánu, 60 g margarínu, 60 g hladkej múky, 100 g cibule, 50 g paradajkového pretlaku, cesnak, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ. Postup: V niekoľkých vodách dobre umyté držky nakrájame na menšie kusy a dáme variť. Po polhodinovom varení vodu z držiek zlejeme a varíme v čistej vode domäkka. Mäkké držky prepláchneme studenou vodou a nakrájame na rezance. Na tuku opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, zasypeme múkou a za...

Dusená teľacia pečeň

Suroviny: 800 g teľacej pečene, 100 g slaniny, 100 g masla, 500 ml sladkého mlieka, 200 ml kyslej smotany, 2 lyžice hladkej múky, 200 ml mäsového vývaru. Postup: Pečeň odblaníme a očistenú namočíme do mlieka na asi 1 hodinu. Slaninu nakrájame na dlhšie prúžky, ktorými prešpikujeme osušenú pečeň. Na panvici rozpálime maslo a pečeň na ňom opečieme z obidvoch strán. Osolíme, okoreníme, prilejeme zohriaty mäsový vývar, zakryjeme a dusíme na miernom ohni asi pol hodiny. Keď treba,...

Dusený teľací jazyk na sardelkách

Suroviny: 1 väčší teľací jazyk, 3 sardelky (alebo sardelová pasta), 1 lyžica ovsených vločiek, 30 g masti, mäsový vývar, soľ. Postup: Jazyk umyjeme a uvaríme v osolenej vode takmer domäkka. Olúpeme, nakrájame na plátky a opečieme na masti. Pridáme vykostené a nasekané sardelky, podlejeme mäsovým vývarom a udusíme domäkka.  Napokon šťavu zahustíme ovsenými vločkami.

Fazuľový hrniec s hovädzím jazykom

Suroviny: Nasolený hovädzí jazyk, 4 malé klobásy, 300 g čiernej fazule, 2 mrkvy, 5 paradajok, 2 zelené papriky, štvrť hlávky kapusty, 2 cibule, 1 strúčik cesnaku, 100 g bravčovej masti, 4 zrnká čierneho korenia, soľ. Postup: Fazuľu a jazyk namočíme (každé osobitne) do vody na asi 12 hodín, pričom vodu vymieňame. Potom jazyk vložíme do vody k fazuli, v ktorej sa močila (jazyk musí byť ponorený, preto podľa potreby dolejeme čerstvú vodu). Všetko okoreníme mletým čiernym korením, pridáme...

Hovädzí jazyk s hnedou omáčkou

Suroviny: Hovädzí jazyk, 100 g koreňovej zeleniny, 1 väčšia cibuľa, kúsok citrónovej kôry, niekoľko zrniek čierneho korenia, 2 zrnká nového korenia, 1 bobkový list, tymian, soľ. Hnedá omáčka: 60 g masla, 100 ml červeného vína, 2 až 3 lyžice ríbezľového lekváru, rozvarené šípky, 20 g olúpaných mandlí, 50 g hrozienok, 60 g hladkej múky, polovica cibule, 30 g upraženého cukru. Postup: Jazyk umyjeme, jemne naklepeme a uvaríme domäkka v osolenej vode, do ktorej sme pridali nakrájanú...

Hovädzia pečeň na ihle

Suroviny: 400 g hovädzej pečene, 150 g loja, sladká (alebo pálivá) mletá červená paprika, rasca, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Pečeň odblaníme, osušíme, nakrájame na menšie kocky a striedavo s kúskami loja ponapichujeme na ihly tak, že začíname a končíme pečeňou. Potom všetko okoreníme a pečieme na grile alebo nad žeravou pahrebou.

Husacia pečeň na jablkách

Suroviny: 400 g husacej pečene, 100 ml bieleho vína, 2 lyžice husacej masti, 1 cibuľa, 4 jablká, hydinový vývar, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Nadrobno nasekanú cibuľu speníme v rozpálenej masti, pridáme pečeň nakrájanú na plátky a opražíme. Potom pridáme očistené a nakrájané jablká bez jadrovníkov, podlejeme vývarom a udusíme domäkka. Nakoniec osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a zalejeme vínom.

Husacia pečeň s mandľami

Suroviny: 200 až 300 g husacej pečene, 500 ml sladkého mlieka, 30 g mandlí, 3 klinčeky, 150 g husacej masti, soľ. Postup: Husaciu pečeň namočíme na chvíľu do sladkého mlieka, v ktorom ju potom umyjeme a osušíme. Do osušenej napicháme sparené olúpané polovičky mandlí a celé klinčeky. Do menšieho pekáča alebo hrnca, v ktorom pečeň budeme piecť, nalejeme roztopenú husaciu masť, vložíme pripravenú husaciu pečeň a pomaly pečieme v mierne vyhriatej rúre asi 45 minút. Upečenú pečeň...

Husacia pečeň v rôsole

Suroviny: 400 g husacej pečene, 50 g údenej slaniny, 200 ml bieleho vína, 250 ml mlieka, 1 citrón, 500 ml aspiku, zelená petržlenová vňať. Postup: Husaciu pečeň vyčistíme, zbavíme krvavých žiliek a na 2 až 3 hodiny namočíme do mlieka, aby zbelela. Nakrájanú slaninu rozškvaríme, pridáme pečeň a pečieme. Občas podlejeme vínom. Po 20 minútach pečeň vyberieme, osolíme a necháme vychladnúť. Nakrájame ju na plátky, vložíme do formy, zalejeme aspikom a necháme stuhnúť. Vychladnuté nakrájame,...

Hydinová pečeň na zemiakových dolkách

Suroviny: 600 g hydinovej pečene, 1 cibuľa, 120 g masti, rasca, mleté čierne korenie, soľ. Zemiakové dolky: 1 vajce, 100 ml mlieka, 800 g surových zemiakov, 200 g krupicovej múky, 1 cesnak, 150 g masti, majoránka, soľ. Postup: Očistenú pečeň umyjeme a nakrájame na hrubšie rezance. Nadrobno nakrájanú cibuľu mierne opečieme na rozpálenej masti. Pripravenú nakrájanú pečeň posypeme rascou, mletým korením, krátko opečieme na pripravenej cibuli a spolu podusíme. Na zemiakové dolky jemne...

Jaternice z pľúcok

Suroviny: Hovädzie alebo teľacie pľúcka, 25 žemlí, husacia masť, 250 g cibule, mleté čierne korenie, soľ, majorán, hovädzie okružné črevá Postup: Hovädzie alebo teľacie pľúcka uvaríme a pomelieme. Na každé pľúcka počítame 25 žemlí namočených vo vode. V husacej masti opražíme 250 g cibule a vylejeme na pomleté pľúcka. Okoreníme mletým čiernym korením, pridáme soľ a majorán. Zamiešame a naplníme do hovädzích okružných čriev a špagátom previažeme na párky. Položíme do horúcej vody na asi...

Jazyková klobása

Suroviny: Teľacie alebo hovädzie jazyky, hovädzí loj alebo husaciu slaninu, korenie, hrubé hovädzie (alebo umelých) črevá Postup: Teľacie alebo hovädzie jazyky uvaríme a očistené nakrájame na drobné kocky. Pridáme hovädzí loj alebo husaciu slaninu. Nakrájame nadrobno a dáme toľko hovädzieho prátu, koľko mäso a slanina spolu vážia. Podľa chuti okoreníme, zamiešame a naplníme do hrubých hovädzích (alebo umelých) čriev.  Klobásy dáme do udiarne, dobre vyúdime a potom uvaríme. Teplé...

Jazyky s olivami

Suroviny: 2 až 3 teľacie (alebo bravčové) jazyky, 50 g masla, 1 až 2 mrkvy, polovička zeleru, 10 zelených (alebo čiernych olív), 1 cibuľa, 50 ml oleja, 500 ml hovädzieho vývaru, na hrot noža fenikla a bazalky, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Jazyky umyjeme a uvaríme v osolenej vode (asi hodinu). Potom ich niekoľkokrát prepláchneme studenou vodou a olúpeme. Na pekáči rozpálime olej, roztopíme maslo, pridáme očistenú koreňovú zeleninu nakrájanú na plátky, cibuľu nakrájanú nadrobno,...

Kuracia pečeň v chilli omáčke

Suroviny: 300 g kuracej pečene, 100 ml sladkého mlieka, 100 g kokosovej múčky, 6 kešu orieškov, 6 sušených chilli papričiek, 1 menšia cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 3 lyžice oleja, 1 čajová lyžička nastrúhanej citrónovej kôry, 1 čajová lyžička cukru, 1 čajová lyžička soli. Postup: Mlieko uvedieme do varu, prisypeme kokosovú múčku, odstavíme a občas premiešame. Nakrájanú cibuľu, cesnak, chilli papričky a kešu oriešky pomelieme a dobre premiešame. Kuraciu pečeň prepláchneme, necháme...

Morený hovädzí jazyk

Suroviny: 1 hovädzí jazyk, pol cibule, 200 ml octu, 2 strúčiky cesnaku, pol lyžice koriandra, pol lyžice bieleho korenia, 4 bobkové listy, 10 zŕn čierneho korenia, soľ. Postup: Hovädzí jazyk potrieme nitritovou soľou, koriandrom a mletým bielym korením. Pripravíme moridlo z vody, octu, bobkového listu, celého korenia a z cibule nakrájanej na kolieska. Moridlo prevaríme a vložíme doň jazyk. Nádobu odložíme na chladné miesto a denne 1 až 2 krát obrátime. V moridle môže jazyk stáť 8 až...

Mozog na viedenský spôsob

Suroviny: 500 g teľacieho mozgu (alebo bravčového), 1 vajce, 1 cibuľa, 60 g bravčovej masti, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Očistený, sparený a odblanený mozog popučíme vidličkou, primiešame rozšľahané vajce, osolíme a okoreníme. Na masti opražíme cibuľu nakrájanú nadrobno a mozog na nej opečieme. Podávame s opečenými zemiakmi a hlávkovým šalátom.

Mozog s vajcami

Suroviny: 400 g mozgu, 5 až 6 vajec, 2 cibule, 1 lyžica masti, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Umytý mozog vložíme na chvíľu do horúcej vody a stiahneme z neho blanu. Potom ho nasekáme. Na masti speníme cibuľu, pridáme mozog, soľ a mleté čierne korenie. Do opraženého mozgu pridáme rozšľahané vajcia a trocha popražíme (vajcia musia stuhnúť). Podávame so zemiakmi alebo s chlebom a s uhorkou alebo rôznymi šalátmi.

Obličková pochúťka

Suroviny: 1 bravčová oblička, 1 bravčový mozog, 400 ml smotany, 1 lyžica masla, 1 cibuľa, 1 lyžica múky, 1 lyžica masti, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Dobre očistenú bravčovú obličku rozrežeme pozdĺž na 2 rovnaké polovice. Vyrežeme močové cesty a nakrájame na tenké pozdĺžne plátky. Na masti opražíme cibuľu nakrájanú nadrobno, vložíme nakrájanú obličku a dusíme, kým oblička nestratí farbu. Pridáme očistený a na kocky nakrájaný bravčový mozog, premiešame, pridáme smotanu, prevaríme...

Obličky na zelenine

Suroviny: 600 g bravčových obličiek, 100 g surovej šunky, 150 g nastrúhaného ovčieho syra, 4 lyžice masla, 1 malá konzerva zeleného hrášku, 1 malá konzerva mrkvy, 1 malá konzerva olúpaných paradajok, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, múka,  pažítka, oregano, vegeta, na hrot noža nastrúhaného muškátového orieška, trochu cukru, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Obličky očistíme, nakrájame na tenké plátky a dáme do vody na 2 hodiny, pričom vodu viackrát...

Obličky s mandľami

Suroviny: 400 g obličiek, 50 g mandlí, 1 pór, 50 g šampiňónov, 1 zeleninová paprika, 100 ml dezertného červeného vína, 1 menšia cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 40 g masti, 20 g hladkej múky, mäsový vývar, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, soľ. Postup: Obličky rozrežeme, vyčistíme a umyjeme. Nakrájame ich na kocky, osolíme a opražíme v rozpálenej masti. Pridáme pór, cibuľu, zeleninovú papriku a šampiňóny - všetko nakrájané na plátky. Opražíme, pridáme rozotretý cesnak a nasekané...

Parený hovädzí jazyk

Suroviny: 800 g hovädzieho jazyka, 50 ml koňaku, 1000 ml vývaru, 1 lyžica majoránu, 6 lístkov šalvie, nahrubo mleté čierne korenie, soľ. Postup: Mäso umyjeme, osušíme, polejeme koňakom a potrieme majoránom. Pevne zaviažeme do ľanovej utierky. Vývar prevaríme vo väčšej nádobe, pridáme nahrubo nasekané lístky šalvie, mäso dáme nad vývar na sitko, prikryjeme a necháme asi 45 minút pariť. Ak treba, pridáme vývar. Potom mäso odkryjeme a necháme ho asi 10 minút odstáť. Vyberieme ho z...

Pečeň nakyslo

Suroviny: 500 g bravčovej pečene, 200 ml kyslej smotany, 40 g masla, 1 cibuľa, 40 g hladkej múky, vývar, citrónová šťava, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na masle, pridáme umytú a na tenšie rezance nakrájanú pečeň, zaprášime múkou, mletým čiernym korením a krátko opečieme. Potom zalejeme vývarom, trochu povaríme, prilejeme smotanu, osolíme a zjemníme citrónovou šťavou. Podávame s varenou cestovinou alebo so zemiakovými knedľami.

Pečeň pre labužníkov I

Suroviny: 500 g teľacej pečene, vajcia, múka, olej alebo masť, strúhanka, soľ. Postup: Pečeň zbavenú žlčovodov umyjeme a nakrájame na tenké rezne, ktoré obalíme v múke, v rozšľahaných osolených vajciach a v strúhanke. Tesne pred podávaním (státím pečeň tvrdne) ich na rozpálenom oleji alebo masti vypražíme. Podávame s chlebom a uhorkou alebo so zemiakovou kašou a kompótom alebo so zeleninou rôzneho druhu a zemiakmi.

Pečeň pre labužníkov II

Suroviny: 500 g pečene, cibuľa, 1 a pol lyžice masti, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na masti, pridáme trocha mletej červenej papriky a nakrájanú pečeň a prikryté dusíme. Počas dusenia pridáme mleté čierne korenie. Nakoniec ešte poprášime múkou a chvíľu podusíme. Osolíme až tesne pred podávaním, aby pečeň nestvrdla. Bude veľmi chutná, ak ju budeme dusiť spolu s koreňovou zeleninou a zeleninovou paprikou. Pečeň pripravujeme...
1 | 2 | 3 >>
Arteco.sk
Počítadlo návštev od 19.4.2013