Viac druhov mäsa
Belianska pochúťka
Suroviny:
350 g hovädzieho mäsa, 350 g bravčového mäsa (môže byť aj údené), 7 vajec, 200 g žemle, 50 g masti, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Hovädzie a bravčové mäso uvaríme a pomelieme. Pridáme žemľu namočenú vo vývare a vajcia a primiešame zelenú petržlenovú vňať. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a pečieme na vymastenom pekáči ako sekanú.
Belianska torta z mäsa
Suroviny:
700 g hovädzieho mäsa, 300 g bravčového pliecka alebo bôčika, 150 g slaniny, 4 vajcia, 250 g húb, 50 ml liehoviny (hriatej), 200 g cibule, 6 až 7 strúčikov cesnaku, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Do mletého mäsa (môže byť aj nadrobno nasekané) pridáme huby nasekané nadrobno, petržlenovú vňať, cesnak, cibuľu, soľ, korenie, bielky a liehovinu. Na dno tortovej formy (môže byť aj pekáč) nakladáme plátky slaniny, na ne navrstvíme pripravenú masu a...
Bochníčky z mäsa a ryže
Suroviny:
500 g hovädzieho stehna, 500 g bravčového pleca, 100 g slaniny, 120 g ryže, 30 g cibule, na hrot noža citrónovej kôry, 1 klinček, mleté čierne korenie, soľ.
Na pekáč: 125 ml bieleho vína, 250 ml kyslej smotany, 200 ml vývaru z kostí, 50 g masti alebo masla.
Postup:
Bravčové a hovädzie mäso nakrájame na väčšie kusy, pomelieme a dáme do misy. Slaninu nakrájame na kocky a pridáme k mäsu. Ďalej pridáme opraženú ryžu, nastrúhanú citrónovú kôru, soľ, mleté čierne korenie,...
Bosnianske mäsové guľky
Suroviny:
200 g hovädzieho mäsa, 200 g teľacieho mäsa, 200 g baranieho mäsa, 1 vajce, 80 g masla, 1 cibuľa, 1 žemľa, 1 lyžica múky, 100 ml kyslej smotany, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Mäso nasekáme alebo pomelieme. Nakrájanú cibuľu zmiešame s navlhčenou žemľou, vajcom, múkou, ochutíme soľou a mletým čiernym korením a pridáme k mäsu. Z masy sformujeme guľky vo veľkosti lieskovcov. Guľky opečieme na rozpálenom masle. Potom ich preložíme do ohňovzdornej (sklenenej alebo hlinenej)...
Dračí dych
Suroviny:
Bravčové stehno, morčacie prsia, jelenie stehno, šunka, šampiňóny, kukurica z konzervy, pomaranč na ozdobenie, hrášok, feferónky, olej, divoké korenie, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Mäso umyjeme a nadrobno nakrájame. Na panvici mäso urestujeme, pridáme feferónky, nakrájanú šunku, kukuricu, hrášok, šampiňóny, korenie a soľ. Dusíme, kým mäso nie je mäkké. Podávame s hranolkami. Mäso ozdobíme plátkami pomaranča.
Dusené fašírky
Suroviny:
400 g hovädzieho mäsa, 300 g bravčového mäsa (plece alebo bôčik), 80 až 100 g slaniny bez kože, 2 vajcia, 4 cibule, trochu cesnaku, 2 žemle, 200 g masti, mletá sladká červená paprika, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Umyté hovädzie a bravčové mäso najprv nakrájame na kocky s hmotnosťou 50 až 100 g. Nakrájané mäso zmiešame a pomelieme na mlynčeku. Potom pomelieme žemle, ktoré sme predtým namočili do mlieka a vyžmýkali. Okoreníme, osolíme a spojíme vajcami. Ak je pomletá...
Pastierska pochúťka
Suroviny:
400 g sviečkovice, 400 g bravčového stehna, 150 g šampiňónov z konzervy, 50 g kapie, 150 g cibule, nastrúhaný cesnak, 100 g tuku, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Sviečkovicu a bravčové mäso nakrájame na hrubšie rezance. Šampiňóny nakrájame na plátky, kapiu na malé kocky a cibuľu nadrobno nasekáme. Cibuľu potom speníme na tuku, pridáme nakrájanú zmes. Podľa chuti osolíme a okoreníme a všetko prudko opražíme. Podávame so zemiakovými plackami - placky naplníme zmesou.
Trojaké mäso s kokosovou ryžou
Suroviny:
250 g kuracích pŕs, 150 g bravčových rezňov, 150 g morčacích pŕs, 350 g mrkvy, 1 pór, 1 veľká žltá paprika, 1 menšia kapusta, 100 g šampiňónov, 4 polievkové lyžice oleja, soľ, mleté čierne korenie, 3 polievkové lyžice sójovej omáčky, 4 polievkové lyžice pomarančovej šťavy (polotovar), 2 polievkové lyžice suchého vína
kokosová ryža: 200 g ryže, 200 ml mlieka, 200 ml vody, 5 polievkových lyžíc strúhaného kokosu, soľ, 2 polievkové lyžice masla
Postup:
Mäso umyjeme, osušíme a...