Kačacie mäso
Kačacie prsia pečené na macedónsky spôsob
Suroviny:
4 kačacie prsia, 0,4 l smotany, 500 g rajčiakov, 5 strúčikov cesnaku, 1 kávová lyžička bazalky, soľ, čierne korenie
Postup:
Kačacie prsia rozmrazíme, osolíme, do pekáča ich uložíme kožou nahor, prídáme k nim ošúpané a pokrájané rajčiaky, posypeme posekaným cesnakom, posekanou bazalkou, osolíme, okoreníme a zalejeme smotanou. Pekáč tesne zakryjeme alobalom, vložíme do horúcej ráry a upečieme. Potom alobal odstránime a mäso z oboch strán dopečieme, pričom ho polievame...
Kačacie prsia pečené s chrenom a cvikľou
Suroviny:
4 kačacie prsia, 0,5 l cviklového šalátu v octovom náleve, 0,1 l postrúhaného chrenu v octovom náleve (lepší čerstvo nastrúhaný), 0,2 l sladkej smotany, 1 kávová lyžička majoránky, 2 strúčiky cesnaku, trošku cukru, soľ a mleté čierne korenie
Postup:
Kačacie prsia rozmrazíme, osolíme, okoreníme a opečieme na masti z oboch strán. Opečené mäso preložíme do pekáča, zalejeme sladkou smotanou, mäso zakryjeme, vložíme do rozpálenej rúry a upečieme. Cviklový šalát necháme odkvapkať,...
Kačacie prsia s jablkami a hrozienkami
Suroviny:
4 kačacie prsia, 4 jablká, 4 lyžičky hrozienok, 0,5 dcl griotky, štipka soli, tuk
Postup:
Kačacie prsia rozmrazíme, osolíme, do pekáča ich uložíme kožou nahor, mierne podlejeme vodou a prikryté dáme piecť do vyhriatej rúry (200* C). Počas pečenia namočíme hrozienka do vody na cca 30 minút. Jablká zbavíme šupky a jadierok a pokrájame. Krátko ich opečieme na panvici na tuku, potom pridáme hrozienka a dusíme pod pokrievkou cca 5 min. Pred koncom pridáme griotku a premiešame....
Kačacie prsia s kapustou
Suroviny:
4 kačacie prsia, 750 g kvasenej kapusty, 0,2 l smotany, 2 strúčiky cesnaku, 1 kávová lyžička saturejky, 1 červená cibuľa, soľ, mleté čierne korenie, troška cukru, 1 kávová lyžička majoránu
Postup:
Kačacie prsia rozmrazíme, osolíme, potrieme roztlačeným cesnakom, posypeme majoránom, uložíme do pekáča, mierne podlejeme vodou, obložíme očistenou cibuľou a prikryté dáme piecť do vyhriatej rúry (200*). Keď bude mäso mäkké, výpek zlejeme a kačacie prsia bez pokrytia dopečieme z...
Kačacie prsia so zemiakovými plackami
Suroviny:
2 kačacie prsia, 750 g zemiakov, 1 vajce, 1 žĺtok, 750 g brokolice, 1 cibule-šalotky, 1 lyžica oleja, trochu čerstvej majoránky, 400 ml kuracieho vývaru, 2 lyžice brusníc, 4 lyžice masla, šťava a tenké plátky pomaranča, muškát, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Uvarené zemiaky prelisujeme. Po vychladnutí ich premiešame s vajíčkom, žĺtkom, ochutíme soľou, čiernym korením a muškátom. Vytvoríme placky. Brokolicu rozdelíme na ružičky. Kačacie prsia zo strany kože krížom narežeme...
Kačacie ragú so šampiňónmi
Suroviny:
4 kačacie prsia, 0,4 l smotany, 500 g rajčiakov, 5 strúčikov cesnaku, 1 kávová lyžička bazalky, soľ, čierne korenie
Postup:
Kačacie prsia rozmrazíme, osolíme, do pekáča ich uložíme kožou nahor, prídáme k nim ošúpané a pokrájané rajčiaky, posypeme posekaným cesnakom, posekanou bazalkou, osolíme, okoreníme a zalejeme smotanou. Pekáč tesne zakryjeme alobalom, vložíme do horúcej ráry a upečieme. Potom alobal odstránime a mäso z oboch strán dopečieme, pričom ho polievame...
Kačacie ragú so šampiňónmi
Suroviny:
4 kačacie prsia, 200 g šampiňónov, 250 g drobných tvrdých rajčiakov, 2 kyslé uhorky, 0,2 l smotany, 0,2 l suchého bieleho vína, 1 veľká červená cibuľa, petržlenová vňať, 2 strúčiky cesnaku, 1 kávová lyžička mletej červenej papriky, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Z rozmrazených kačacích pŕs odstránime kožu s podkožným tukom a pokrájame ich na menšie kúsky. Kožu s tukom pokrájame nadrobno, vyškvaríme a na získanej masti speníme nakrájanú cibuľu. Odstavíme z ohňa a posypeme...
Kačica na ananáse
Suroviny:
1 kačica, 100 g masla, hrnček ananásu nakrájaného nadrobno (najlepšie čerstvého), 100 ml ananásovej šťavy, 300 ml dezertného vína, 1 lyžica oleja, šťava z polovice citróna, nastrúhaná kôra a šťava z 1 pomaranča, na hrot noža mletého bieleho korenia, soľ.
Postup:
Kačicu vypitveme, rozštvrtíme a dáme na pekáč. Prilejeme olej, ananásovú šťavu a víno, posypeme soľou a mletým bielym korením, pokvapkáme citrónovou šťavou a pečieme v dobre vyhriatej rúre asi 1 hodinu (podľa...
Kačica s mandľami a hrozienkami
Suroviny:
1 kačica, 2 vajcia, 200 ml mlieka, 100 ml bieleho vína, 100 ml koňaku, 100 ml ananásovej šťavy, 100 g medu, 200 g sušených sliviek, 100 g olúpaných mandlí, 50 g hrozienok, 1 jablko, 100 g chleba bez kôrky, na hrot noža zázvoru, soľ.
Na ozdobenie: 6 koliesok ananásu, 6 kandizovaných čerešní.
Postup:
Sušené slivky namočíme na noc do studenej vody a ráno ich vykôstkujeme. Krajec chleba namočíme do mlieka, pridáme vykôstkované slivky, olúpané mandle a hrozienka, vajcia,...
Kačica s ružičkovým kelom
Suroviny:
1 očistená - asi 2000 g kačica, 500 g ružičkového kelu, 50 g vlašských orechov, 3 až 4 kyslejšie jablká, 1 cibuľa, šťava z pol citróna, lyžica masla, lyžica strúhanky, lyžica oleja, 2 lyžice brandy, majorán, muškátový oriešok, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Očistenú a umytú kačicu dobre potrieme soľou a mletým korením. Očistené a jadrovníkov zbavené jablká nakrájame na štvrťky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Primiešame k nim strúhanku a majorán, týmto naplníme kačicu....
Kačica so zázvorom a ananásom
Suroviny:
1 kačica (asi 2000 g), 220 g zaváraných ananasových kúskov v sirupe, 1 lyžica vínneho octu, 1 čajová lyžička bieleho octu, 50 g sójových výhonkov, 2 mrkvy (očistené, nakrájané na kolieska a sparené vriacou vodou 2 minúty), 3 nasekané jarné cibuľky, 3 lyžice oleja, 1 lyžica kukuričného škrobu (zmiešaného s 2 lyžicami vody), 1 cm čerstvého koreňa zázvoru (olúpaného a rozdrveného), 10 cm čerstvého koreňa zázvoru (olúpaného a nakrájaného na tenké plátky), 2 čajové lyžičky prírodného...
Kačica so zeleným korením
Suroviny:
1 kačica (1300 g), 30 g masla, 300 g šalotky, 2 lyžice zeleného korenia, 1 čajová lyžička cukru, soľ.
Postup:
Kačicu umyjeme, zvnútra aj zvnoku osolíme a dáme do vyhriatej rúry piecť asi na 20 minút. Potom kožku poprepichujeme vidličkou a pečieme ďalších 40 minút. Medzitým prelejeme šalotku vriacou vodou a necháme ju pôsobiť asi 1 hodinu. Cibuľky očistíme a so zeleným korením na horúcom oleji dusíme asi 15 minút. Za stáleho miešania dusíme, až kým šalotky nezhnednú. Pridáme...
Kačica varená v pare s vínovou omáčkou
Suroviny:
2000 g kačice, 150 ml červeného vína, 3 nasekané jarné cibuľky, 1 čajová lyžička kukuričného škrobu, pol čajovej lyžičky Glutasolu (môžeme vynechať), 1 čajová lyžička cukru, 2.5 cm čerstvého koreňa zázvoru (olúpaného a nakrájaného na plátky), 1 čajová lyžička soli.
Postup:
Kačicu vložíme do veľkej nádoby. Prilejeme toľko vody, aby bola ponorená, a varíme ju asi 7 minút. Kačicu vyberieme a dobre ju osušíme. Všetky zvyšujúce prísady okrem kukuričného škrobu zmiešame. Kačicu...
Pečená chrumkavá kačica
Suroviny:
2000 g kačice (alebo husi), 6 veľkých pórov (alebo 12 jarných cibuliek) nakrájaných na kúsky dlhé 5 cm, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 250 ml vody, 4 lyžice sladového cukru (alebo žltého sirupu), pol lyžičky červeného potravinárskeho farbiva.
Kurací zálev: 4 lyžice sladkej sójovej pasty, 2 lyžice sezamového oleja, 100 g cukru, 120 ml vody.
Postup:
Kačicu umyjeme a osušíme čistou utierkou. Prsty vsunieme medzi jej kožu a mäso; začíname na konci, kde je krk a pokračujeme...
Pečená kačica
Suroviny:
celá kačica s drobkami, cibuľa, petržlenová vňať, soľ, citrónová šťava
Postup:
Najprv z krídel, krku, zo žalúdka a srdca, z nakrájanej cibule a zo zelenej petržlenovej vňate pripravíme vývar, ktorý počas varenia trocha osolíme. Kačaciu pečeň rozotrieme a udusíme na portskom víne a koňaku. Vypitvanú kačicu dáme na pekáč, vložíme do dobre vyhriatej rúry a pečieme asi 30 minút. Potom kačicu vyberieme, šťavu zlejeme a odložíme. Z upečenej kačice odrežeme prsia, nakrájame...
Pečená kačica na cesnaku
Suroviny:
1 kačica, 4 strúčiky cesnaku, 1 lyžička mletej červenej papriky, 3 lyžice oleja, hydinový vývar, soľ.
Postup:
Očistenú a umytú kačicu osolíme a potrieme rozotretým cesnakom. Mletú červenú papriku rozmiešame s 1 lyžicou oleja a potrieme ňou kačicu. Zvyšok oleja rozpálime v pekáči, kačicu na ňom prudko opražíme zo všetkých strán, podlejeme trochou vývaru a upečieme vo vyhriatej rúre domäkka. Počas pečenia podľa potreby podlievame vývarom a kačicu potierame paprikovým olejom....
Pečená pekinská kačica
Suroviny:
Kačica alebo malá hus s hmotnosťou 2000 g, 3 pomaranče bez jadier (olúpané a nakrájané na kolieska), 2 lyžice oleja, 2 lyžice sladového alebo zlatého sirupu, 250 ml vody, 1000 ml vriacej vody, mleté čierne korenie, soľ.
Omáčka: 1 čajová lyžička ryžového vína (alebo suchého sherry), 2 čajové lyžičky svetlej sójovej omáčky, 2 lyžičky kukuričného škrobu, 4 lyžice vody, štipka Glutasolu (môžeme vynechať).
Na ozdobenie: 4 nakrájané jarné cibuľky.
Postup:
Kačicu umyjeme...
Pečená pikantná kačica
Suroviny:
Kačica alebo malá hus s hmotnosťou 2000 g, 4 lyžice sladového cukru (alebo žltého sirupu), 1 čajová lyžička bieleho octu, 2 čajové lyžičky sladového (alebo červeného octu), olej, 1 čajová lyžička korenia piatich vôní, 1 a pol čajovej lyžičky soli.
Postup:
Kačicu umyjeme a osušíme. Votrieme do nej korenie piatich vôní a soľ. Jej telesnú dutinu uzavrieme na obidvoch koncoch malými ihlami na opekanie. Sladový cukor a ocot zmiešame s trochou vody a uvedieme do varu. Týmto...
Pekinská kačica
Suroviny:
Kačica, med, vývar z kostí, masox, cibuľa, sójová omáčka
Postup:
Kačicu očistíme, vypitveme a odkrojíme krídla. Potom ju niekoľkokrát prelejeme horúcou vodou, aby koža zmäkla. Trocha medu rozmiešame v teplej vode (1 lyžica medu na 100 ml vody). Kačicu potrieme medovou vodou a zavesíme do suchého priestoru, aby jej koža uschla. Oschnutú trochu osolíme, dáme do hlbokého pekáča, trocha podlejeme vývarom z kostí, masoxu alebo len vodou a v horúcej rúre upečieme za občasného...
Pekinská kačica s palacinkami
Suroviny:
Pečená kačica s hmotnosťou 2000 g, 20 jarných cibuliek nakrájaných na pásy dlhé 7 cm.
Palacinky: 450 g múky, 1 lyžica rastlinného oleja, 1 lyžička sezamového oleja, voda, múka na posypanie, štipka soli.
Zálev: 4 lyžice sójovej pasty, 1 lyžica sezamového oleja, 1 lyžica podzemnicového oleja, 4 lyžice cukru, 120 ml vody.
Ďalší zálev, hotový: 4 lyžice omáčky Hoi Sin, 4 lyžice čínskej omáčky na opekanie.
Postup:
Palacinky: Múku a soľ preosejeme do misy na zarábanie cesta....
Plátky kačice s bambusovými výhonkami
Suroviny:
Malá kačica (asi 1000 g), 2 lyžice ryžového vína, 100 g nakrájanej brokolice, 100 g bambusových výhonkov (nakrájaných na plátky), 3 nasekané jarné cibuľky, 1 strúčik cesnaku, 2 a pol čajovej lyžičky kukuričného škrobu, 3 lyžice oleja, niekoľko kvapiek sezamového oleja, 2 lyžice vody, 5 ml Glutasolu (nie je nevyhnutný), 2 cm čerstvého koreňa zázvoru (olúpaného a nakrájaného na tenké plátky), 4 lyžice kuracieho vývaru, pol čajovej lyžičky cukru, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:...
Plnené kačacie prsia
Suroviny:
2 kačacie prsia bez kostí, 100 g mletých mandlí, 2 lyžice kyslej smotany, trochu maizeny, 50 ml červeného vína, 120 g mrkvy, 100 g cukiny, 500 g malých cibuliek šalotiek, 2 strúčiky cesnaku, 4 lyžice oleja, 750 ml slepačieho vývaru (môže byť aj instant), 1 byľ rozmarínu, mletý rozmarín, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Kačacie prsia dobre umyjeme, osušíme a kožu na nich na niekoľkých miestach zľahka ponapichujeme špáradlom, aby počas pečenia ľahšie vytekal tuk. Okoreníme....