Husacie mäso

Hus v šole

Suroviny: 4 porcie husi, 200 g hrachu, 200 g krúp, 2 strúčiky cesnaku, 2 cibule, 40 g husacej masti, hydinový vývar, ďumbier, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Namočený hrach uvaríme domäkka. Krúpy umyjeme, sparíme a takisto uvaríme domäkka. Nadrobno nasekanú cibuľu speníme v rozpálenej husacej masti, pridáme porcie husi, opražíme, podlejeme vývarom, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, ďumbierom a dusíme. Neskôr pridáme rozotretý cesnak a opäť dusíme. Potom premiešame spolu s...

Husacie prsia na ďumbieri

Suroviny: 1 husacie prsia, 100 ml bieleho vína, 2 cibule, 4 strúčiky cesnaku, 1 lyžica husacej masti, 30 g hladkej múky, hydinový vývar, 1 lyžica ďumbiera, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Husacie prsia rozrežeme na 4 časti, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, potrieme rozotretým cesnakom, posypeme ďumbierom a prudko opečieme v rozpálenej husacej masti zo všetkých strán. Potom pridáme cibuľu nasekanú nadrobno, podlejeme hydinovým vývarom, poprášime múkou a opražíme. Nakoniec...

Pečená hus

Suroviny: Hus, rasca, mleté čierne korenie, majorán, jablká, kocka cukru Postup: Hus zvnútra i zvonku osolíme, okoreníme rascou, mletým čiernym korením a mletým majoránom. Vnútro husi vyplníme olúpanými jabĺčkami, z ktorých sme vybrali jadrovník a namiesto neho sme vložili kocku cukru. Takto pripravenú hus upečieme vo vyhriatej rúre domäkka. Podávame s rozličnými zeleninovými šalátmi alebo ovocnými kompótmi, prípadne s knedľou a dusenou červenou či kyslou kapustou.

Pečená hus plnená kyslou kapustou a jablkami

Suroviny: 1 hus, 300 g kyslej kapusty, 1 lyžica oleja, 4 nakrájané jablká, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Vyčistenú a umytú hus zvnútra i zvonku osolíme a naplníme nakrájanou kyslou kapustou, ktorú pokvapkáme olejom, pomiešame s jablkami a okoreníme mletým čiernym korením. Naplnenú hus zašijeme a vložíme do pekáča. Podlejeme a dusíme asi 30 minút na jednej strane a asi 30 minút obrátenú. Potom pekáč odkryjeme a za častého polievania výpekom dopečieme. Podľa potreby podlievame...

Pečená hus po staročesky

Suroviny: 4 porcie upečenej husi, 100 ml bieleho vína, 2 lyžice husacej masti, 2 cibule, 20 g hladkej múky, hydinový vývar, citrónová kôra alebo šťava z citróna, rasca, tymian, soľ. Postup: Na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme soľ, drvenú rascu, tymian a hladkú múku. Opražíme, zalejeme hydinovým vývarom a povaríme. Dochutíme nastrúhanou citrónovou kôrou alebo šťavou z citróna a bielym vínom. Precedíme, vložíme porcie husaciny a necháme prehriať. Podávame so zemiakovou...

Pečená hus s figami

Suroviny: 1 mladá hus (asi 2500 g), 250 ml červeného vína, 1 konzerva olúpaných paradajok, 4 čerstvé figy, 2 mrkvy, 1 malý zeler, 1 cuketa, 1 cibuľa, 100 ml octu, 250 ml mäsového vývaru, 2 čajové lyžičky majoránu, 2 čajové lyžičky tymianu, trochu cukru, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Hus umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, potrieme majoránom a tymianom. Do veľkého pekáča dáme ocot a vložíme hus. Pečieme v rúre predhriatej na 200 oC asi 90...

Údená hus na srijemský spôsob

Suroviny: 800 g údených husacích stehien a pŕs, 4 vajcia, 300 g bielej fazule, 2 zelené papriky, 60 g husacej masti, 1 cibuľa, 5 strúčikov cesnaku, 1 viazanička petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Fazuľu necháme cez noc namočenú vo vode. Na druhý deň ju precedíme a dáme do hlinenej nádoby. Husacie stehná a prsia nakrájame na väčšie kusy a uložíme na fazuľu. Nasekanú cibuľu a cesnak opražíme na husacej masti a nasypeme na husacie mäso. Navrch dáme plátky vajec...
Arteco.sk
Počítadlo návštev od 19.4.2013