Husacie mäso
Hus v šole
Suroviny:
4 porcie husi, 200 g hrachu, 200 g krúp, 2 strúčiky cesnaku, 2 cibule, 40 g husacej masti, hydinový vývar, ďumbier, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Namočený hrach uvaríme domäkka. Krúpy umyjeme, sparíme a takisto uvaríme domäkka. Nadrobno nasekanú cibuľu speníme v rozpálenej husacej masti, pridáme porcie husi, opražíme, podlejeme vývarom, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, ďumbierom a dusíme. Neskôr pridáme rozotretý cesnak a opäť dusíme. Potom premiešame spolu s...
Husacie prsia na ďumbieri
Suroviny:
1 husacie prsia, 100 ml bieleho vína, 2 cibule, 4 strúčiky cesnaku, 1 lyžica husacej masti, 30 g hladkej múky, hydinový vývar, 1 lyžica ďumbiera, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Husacie prsia rozrežeme na 4 časti, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, potrieme rozotretým cesnakom, posypeme ďumbierom a prudko opečieme v rozpálenej husacej masti zo všetkých strán. Potom pridáme cibuľu nasekanú nadrobno, podlejeme hydinovým vývarom, poprášime múkou a opražíme. Nakoniec...
Pečená hus
Suroviny:
Hus, rasca, mleté čierne korenie, majorán, jablká, kocka cukru
Postup:
Hus zvnútra i zvonku osolíme, okoreníme rascou, mletým čiernym korením a mletým majoránom. Vnútro husi vyplníme olúpanými jabĺčkami, z ktorých sme vybrali jadrovník a namiesto neho sme vložili kocku cukru. Takto pripravenú hus upečieme vo vyhriatej rúre domäkka. Podávame s rozličnými zeleninovými šalátmi alebo ovocnými kompótmi, prípadne s knedľou a dusenou červenou či kyslou kapustou.
Pečená hus plnená kyslou kapustou a jablkami
Suroviny:
1 hus, 300 g kyslej kapusty, 1 lyžica oleja, 4 nakrájané jablká, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Vyčistenú a umytú hus zvnútra i zvonku osolíme a naplníme nakrájanou kyslou kapustou, ktorú pokvapkáme olejom, pomiešame s jablkami a okoreníme mletým čiernym korením. Naplnenú hus zašijeme a vložíme do pekáča. Podlejeme a dusíme asi 30 minút na jednej strane a asi 30 minút obrátenú. Potom pekáč odkryjeme a za častého polievania výpekom dopečieme. Podľa potreby podlievame...
Pečená hus po staročesky
Suroviny:
4 porcie upečenej husi, 100 ml bieleho vína, 2 lyžice husacej masti, 2 cibule, 20 g hladkej múky, hydinový vývar, citrónová kôra alebo šťava z citróna, rasca, tymian, soľ.
Postup:
Na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme soľ, drvenú rascu, tymian a hladkú múku. Opražíme, zalejeme hydinovým vývarom a povaríme. Dochutíme nastrúhanou citrónovou kôrou alebo šťavou z citróna a bielym vínom. Precedíme, vložíme porcie husaciny a necháme prehriať. Podávame so zemiakovou...
Pečená hus s figami
Suroviny:
1 mladá hus (asi 2500 g), 250 ml červeného vína, 1 konzerva olúpaných paradajok, 4 čerstvé figy, 2 mrkvy, 1 malý zeler, 1 cuketa, 1 cibuľa, 100 ml octu, 250 ml mäsového vývaru, 2 čajové lyžičky majoránu, 2 čajové lyžičky tymianu, trochu cukru, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Hus umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, potrieme majoránom a tymianom. Do veľkého pekáča dáme ocot a vložíme hus. Pečieme v rúre predhriatej na 200 oC asi 90...
Údená hus na srijemský spôsob
Suroviny:
800 g údených husacích stehien a pŕs, 4 vajcia, 300 g bielej fazule, 2 zelené papriky, 60 g husacej masti, 1 cibuľa, 5 strúčikov cesnaku, 1 viazanička petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Fazuľu necháme cez noc namočenú vo vode. Na druhý deň ju precedíme a dáme do hlinenej nádoby. Husacie stehná a prsia nakrájame na väčšie kusy a uložíme na fazuľu. Nasekanú cibuľu a cesnak opražíme na husacej masti a nasypeme na husacie mäso. Navrch dáme plátky vajec...