Divina

Bažant Raphael Ravenga

Suroviny: bažant, soľ, maslo, víno, sherry, hľuzovka alebo iná huba, vývar z teľacích kostí, pečeňová paštéta Postup: Odležaného a očisteného bažanta vypitveme, osolíme, potrieme maslom a pečieme v dobre vyhriatej rúre asi 1 hodinu. Počas pečenie ho otáčame a podľa potreby pomastíme maslom. Potom ho vyberieme a odložíme na teplé miesto. Vypečenú šťavu zlejeme do panvice a pridáme za pohárik vína typu madeira a za pohárik sherry. Predpísanú hľuzovku vynecháme alebo nahradíme inou...

Bažant v borievkovej omáčke

Suroviny: 1 bažant, 100 g slaniny, 200 ml červeného vína, 100 g čerstvých borievok, 100 g mrkvy, 1 zeler, 1 petržlen, 2 cibule, 2 klinčeky, 1 lyžica múky, 1 čajová lyžička cukru, 1 bobkový list, 1 viazanička petržlenovej vňate, 2 lyžice horčice, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Bažanta dáme na noc do marinády. Na druhý deň ho vyberieme a rozdelíme na 8 menších častí. Potrieme ich horčicou a opečieme na oleji. Opečené mäso vyberieme a na oleji po opekaní opražíme slaninu nakrájanú na...

Diviak na červenom víne

Suroviny: 1000 g mäsa z diviaka bez kostí, 100 g slaniny, 500 ml červeného vína, 1 lyžica horčice, 1 cibuľa, 40 g hladkej múky, 200 ml mäsového vývaru, zelená petržlenová vňať, 1 lyžica octu, trebuľka, celé čierne korenie, soľ. Marináda: 1 mrkva, štvrť zeleru, pol petržlenu, 3 borievky, 1 veľká cibuľa, kôra z polovice citróna, 1000 ml vody, 2 bobkové listy, 2 lyžice octu, tymian, 2 klinčeky, 8 zrniek čierneho korenia. Postup: Mäso z diviaka umyjeme, očistíme, zalejeme marinádou a...

Kotlíkový srnčí guláš na tikvešský spôsob

Suroviny: 800 g srnčieho (alebo zajačieho mäsa), 150 g slaniny, 2 mrkvy, 1 zeler, 2 veľké paradajky (alebo 1 lyžica paradajkového pretlaku), 2 cibule, 3 feferónky, 1 lyžica múky, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Mäso dáme cez noc do marinády. Na druhý deň ho vyberieme, nakrájame na kocky a opečieme na oleji dozlata. Potom ho vyberieme a na oleji po opekaní opražíme cibuľu, mrkvu a zeler, všetko nakrájané nadrobno. K zelenine pridáme plátky...

Králičie ragú so šampiňónmi

Suroviny: 500 g králičieho mäsa, 200 g králičej pečene (hydinovej), 200 g malých šampiňónov, 40 g masla, 200 ml brandy, 1 až 2 lyžice oleja, 1 cibuľa, tymian, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie. Postup: Mäso vykostíme, nakrájame na jemné plátky. Očistenú pečeň nakrájame na hrubšie kúsky. Očistené šampiňóny narežeme na štvrťky a cibuľu nasekáme na jemné kocky. Tymian a petržlenovú vňať nasekáme nadrobno. Na panvici rozpálime maslo a olej, krátko opražíme pečienku, osolíme,...

Králik na olivách

Suroviny: 1 králik, 200 ml bieleho vína, 400 g paradajok, 75 g celých zelených olív, 5 olív, 2 strúčiky cesnaku, 3 lyžice citrónovej šťavy, 3 lyžice olivového oleja, olej, 2 lyžice rozmarínu, mleté čierne korenie. Postup: Najprv si pripravíme marinádu. Zmiešame spolu citrónovú šťavu, olivový olej, rozmarín, 2 strúčiky roztlačeného cesnaku a 5 nadrobno nasekaných olív. Marinádu dobre rozmiešame s rozporcovaným králikom, zakryjeme a na noc dáme odležať do chladničky. Do pekáča dáme 2 až...

Králik na poľovnícky spôsob

Suroviny: 1 králik (asi 2000 g), 150 g šunky, 100 g prerastenej slaniny, 1 pohárik brandy, 200 ml bielho vína, 300 g šampiňónov, 3 paradajky, 6 plátkov bieleho chleba, 2 cibule, 1 strúčik cesnaku, 200 ml oleja, na hrot noža tymianu, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Králika rozdelíme na porcie. Šunku a slaninu nakrájame na kocky, opečieme na oleji, škvarky vyberieme a odložíme. Porcie králika osušíme, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením tak, že soľ s...

Marinovaný králik

Suroviny: 1 králik, 300 ml bieleho vína, 2 strúčiky cesnaku, 200 ml oleja, 100 ml mäsového vývaru, 100 ml vínneho octu, 1 vetvička rozmarínu, na hrot noža mletého čierneho korenia, pol čajovej lyžičky soli. Postup: Králika umyjeme, osušíme a rozdelíme na porcie, ktoré namočíme na asi 12 hodín do marinády pripravenej z rozotretého cesnaku, vetvičky rozmarínu, octu a oleja, pričom kúsky mäsa občas obrátime. Potom jednotlivé porcie králika opečieme v rozpálenom oleji zo všetkých strán...

Pečený králik

Suroviny: 1 králik, maslo, petržlen, mrkva, zeler, cibuľa, soľ, červené víno, mäsový vývar, sušené šípky, ocot, karamel, hladká múka, citrónová šťava Postup: Králičie mäso najprv zbavíme nepríjemnej príchute tým, že ho sparíme osolenou vriacou vodou. V pekáči roztopíme maslo, pridáme nakrájanú zeleninu (petržlen, mrkvu, zeler) a cibuľu, opražíme dozlata, vložíme osoleného králika a pomaly pečieme asi hodinu. Keď mäso začne mäknúť, zalejeme ho červeným vínom a trochou mäsového vývaru,...

Pečený srnčí chrbát

Suroviny: Vykostený srnčí chrbát, 100 až 200 g slaniny, 1 hrnček sladkej smotany, 1 lyžica sójovej omáčky, 1 lyžica ríbezľového želé, 1 lyžica hladkej múky, 50 ml oleja, 500 ml mäsového vývaru, nasekaná zelená petržlenová vňať, sušený tymian, na hrot noža mletého bieleho korenia, soľ, alobal. Postup: Srnčí chrbát umyjeme, osušíme, blany stiahneme, vykostíme, osolíme, vtrieme doň mleté biele korenie, posypeme sušeným tymianom, nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou a poukladáme naň...

Pieseň divočiny

Suroviny: Jelenie stehno, červené víno, bylinková zmes, olej, divoké korenie, mleté čierne korenie, soľ. Bylinkové maslo: Maslo, šampiňóny, uhorky, kapia, petržlenová vňať, tymian, soľ. Postup: Z odležaného jelenieho stehna nakrájame pravidelné rezne, zľahka ich naklepeme, po okrajoch narežeme, posypeme bylinkovou zmesou a opečieme na rozpálenom oleji. Rezne vyberieme, výpek mierne podlejeme vodou, pridáme soľ, divoké a mleté korenie a trochu červeného vína. Chvíľu povaríme....

Pikantné bažantie prsia

Suroviny: 4 bažantie prsia, 6 lyžíc olivového oleja, 1 čajová lyžička nastrúhanej citrónovej kôry, 1 lyžica majoránu, 1 lyžica tymianu, mleté čierne korenie, soľ. Ďalej: 2 lyžice masla (alebo tuku), 80 ml sherry, 20 ml koňaku, 3 lyžice brusníc, 1 lyžica celého zeleného korenia, zväzok medovky. Postup: Bažantie prsia umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme a dáme do misy. Olej rozmiešame s majoránom, tymianom a nastrúhanou citrónovu kôrou. Dáme na mäso a marinujeme minimálne 2 hodiny. Potom...

Plnený diviačí rezeň

Suroviny: 750 g mäsa z diviaka, 200 g dusená šunka, 150 g oleja, 80 g hladkej múky, 100g strúhanky, 1550 g údeného tvrdého syra, 3 vajcia, 20 g korenia, 750 g zeleniny na oblohu Postup: Nakrájané a naklepané plátky mäsa naplníme šunkou, údeným syrom, kápiou a pórom, preložíme, obalíme v trojobale a vypražíme. Pred podávaním rozkrojíme, prizdobíme zeleninovou oblohou.

Prepelice na pytliacky spôsob

Suroviny: 8 prepelíc, 200 ml kyslej smotany, 120 ml červeného vína, 200 g šalotky, 3 lyžice brusníc, 100 ml olivového oleja, 250 ml mäsového vývaru, zväzok oregana, zväzok medovky, 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Kuchynsky upravené prepelice umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. V olivovom oleji rozmiešame šalotku nasekanú nadrobno, nasekané bylinky a nastrúhanú citrónovú kôru. Marinádou potrieme...

Roštenka z daniela na švédsky spôsob

Suroviny: 400 g roštenky z daniela, 4 slané sardelové očká, 200 ml smotany, 2 sterilizované sladkokyslé uhorky, 1 čajová lyžička horčice, 1 cibuľa, 1 lyžica hladkej múky, 3 lyžice oleja, celé čierne korenie, soľ. Postup: Mäso nakrájame na rezne, naklepeme a okoreníme nahrubo potlčeným korením, ktoré dlaňou povtláčame do mäsa. Mäso potom osolíme, okoreníme, poprášime múkou a prudko opečieme v rozpálenom oleji z oboch strán. Opečené roštenky odložíme na teplé miesto. Šťavu vydusíme na...

Sekaný zajac

Suroviny: 600 g zajačieho mäsa (predné) s kosťou, 100 g bravčového bôčika, 30 g údenej slaniny, 1 vajce, 60 g margarínu, 30 g cibule, 80 g žemlí, 25 g hladkej múky na šťavu, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Zajaca a bravčový bôčik vykostíme, pomelieme spolu s namočenou žemľou. Do mletého mäsa pridáme na kocky nakrájanú údenú slaninu, nadrobno nakrájanú cibuľu, vajcia, soľ, mleté čierne korenie a všetko spolu dobre premiešame. Z pripravenej hmoty formujeme šišky, ktoré dávame na...

Srnčí guláš

Suroviny: 750 g srnčieho mäsa s kosťou (predné), 75 g margarínu, 40 g hladkej múky, 100 g cibule, mletá paprika, rasca, paradajkový pretlak, citrónová kôra, cesnak, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Na polovici tuku opražíme dozlata nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme papriku a umyté mäso nakrájané na úhľadné kúsky, dáme na opraženú cibuľu, osolíme, okoreníme a na miernom ohni dusíme domäkka. Mäso vyberieme, šťavu vysmažíme na tuk, zaprášime múkou a za stáleho miešania popražíme. Potom...

Srnčia sviečkovica jatagan

Suroviny: 800 g srnčej sviečkovice, 20 g mozgu, 1 vajce, 200 ml kyslej smotany, 100 g masla, 200 ml červeného vína, 50 ml slivovice, 20 g hríbov, 50 ml oleja, 1 cibuľa, 2 mrkvy, 1 zeler, štipka muškátového orecha, 1 viazanička petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Srnčiu sviečkovicu necháme cez noc odležať v marináde. Cibuľu a mozog nakrájame nadrobno, huby nakrájame na plátky a všetko spolu zmiešame s 1 vajcom. Zmesou naplníme plátky sviečkovice a ugrilujeme. Mrkvu a...

Srnčie kotlety s hľuzovkami

Suroviny: 800 g srnčích kotliet, 150 ml vína, 50 g masla, 50 g hľuzoviek čiernych, 1 cibuľa, 1 lyžica múky, 150 ml oleja, 1 bobkový list, 1 byľ majoránu, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Srnčie kotlety vložíme na noc do marinády. Na druhý deň ich vyberieme, umyjeme, naklepeme, osolíme a okoreníme. Obalíme ich v múke a opečieme na oleji z oboch strán. Keď kotlety získajú peknú farbu, vyberieme ich a odložíme na vopred ohriaty tanier. Na oleji po opekaní speníme cibuľu nakrájanú...

Srnčie mäso na postojniansky spôsob

Suroviny: 800 g srnčieho stehna, 100 g slaniny, 100 ml kyslej smotany, 200 ml bieleho vína, 100 ml červeného vína, 150 g paradajok, 2 cibule, 4 strúčiky cesnaku, 100 ml oleja, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, 2 šalviové listy, majorán, muškátový orech, 1 byľ rozmarínu, 2 klinčeky, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Mäso necháme cez noc v marináde, na druhý deň ho vyberieme, umyjeme, nakrájame na kocky a opečieme na oleji. Slaninu, cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno, paradajky...

Srnčie medailóniky na kutevacký spôsob

Suroviny: 800 g srnčej sviečkovice, 100 ml kyslej smotany, 50 g múky, 100 ml bieleho vína, 100 ml červeného vína, 100 g hrozna, 1 lyžica horčice, 1 citrón, pol viazaničky petržlenovej vňate, 1 čajová lyžička škorice, 300 ml mäsového vývaru, olej, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Srnčiu sviečkovicu nakrájame na medailóniky, osolíme, okoreníme, potrieme horčicou a obalíme v múke. Medailóniky opečieme na oleji z oboch strán a potom dusíme 30 minút, pričom postupne prilievame mäsový...

Srnčie na smotane

Suroviny: 450 g srnčieho stehna bez kostí, 20 g slaniny, 250 ml mlieka, 60 g margarínu (alebo masla), 60 g koreňovej zeleniny, 25 g cibule, 40 g hladkej múky, ocot, horčica, citrón, cukor, celé korenie, divoké korenie, soľ. Postup: Očistené a vykostené srnčie stehno, umyté pod tečúcou vodou, odblaníme, prešpikujeme slaninou a nasolíme. Na tretine tuku opražíme cibuľu a očistenú, na plátky nakrájanú zeleninu. Na pripravený základ vložíme posolené mäso, krátko ho opečieme, zalejeme...

Srnčie ragú na víne

Suroviny: 750 g srnčieho mäsa s kosťou (predné), 60 g margarínu, 30 ml červeného vína, 90 g koreňovej zeleniny, 30 g cibule, 30 g paradajkového pretlaku, 35 g hladkej múky, 25 g perníku, 25 g slivkového lekváru, 20 g cukru, citrón, ocot, divoké korenie, soľ. Postup: Na tuku opražíme zeleninu spolu s cibuľou a cukrom dotmava, pridáme ocot, citrón, divoké korenie a paradajkový pretlak. Zalejeme malým množstvom vriacej vody, pridáme srnčie mäso nakrájané na kocky, posolíme a dusíme všetko...

Srnčie stehno na smotane

Suroviny: 1000 g srnčieho stehna, 100 g slaniny na špikovanie, 250 ml kyslej smotany, koreňová zelenina (1 mrkva, 1 petržlen, štvrť zeleru, 1 cibuľa), hladká múka na poprášenie, 50 g masti, hladká múka, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Mäso umyjeme, osušíme, odrežeme blany a šľachy, naložíme do zeleninovej marinády a uložíme do chladu. Pred prípravou ho z marinády vyberieme a osušíme. Potom stehno prešpikujeme prúžkami slaniny, osolíme a poprášime múkou. V hrnci rozpálime bravčovú...

Údená kačica na mostarský spôsob

Suroviny: 1 divá kačica, 100 ml oleja, 100 g póru, 50 g nakladanej okrúhlice, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Očistenú kačicu umyjeme, osušíme, rozdelíme na štvrťky a necháme 6 dní ležať na studenom mieste. Potom ju zavesíme na 4 dni do udiarne. Opäť ju umyjeme a dáme variť. Pór nakrájame na kolieska, opažíme na oleji a zmiešame s nakladanou okrúhlicou. Posypeme mletou červenou paprikou, mletým čiernym korením, zalejeme kačacou polievkou a...

Údený zajac na metohijský spôsob

Suroviny: 1 zajac (asi 2000 g), 500 g údenej slaniny, 100 ml vínneho octu, 200 g mrkvy, 1 zeler, 1 petržlen, 1 viazanička petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Očisteného zajaca umyjeme, osušíme, prešpikujeme slaninou a zavesíme na 5 dní do udiarne. Údeného zajaca dáme variť spolu s mrkvou, zelerom, petržlenom, vínnym octom, mletým čiernym korením a soľou. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a necháme vychladnúť. Údeného zajaca podávame s nakladanými uhorkami a paprikami.

Zajac na červenom víne

Suroviny: Zajac, slanina, sardely, petržlenová vňať, 50 g masla, veľká cibuľa, celé čierne korenie, polievka z kostí, múka, ocot, 200 ml červeného vína Postup: Mäso zo zadnej časti zajaca dobre umyjeme, odblaníme a zbavíme prebytočného tuku, hodne prešpikujeme slaninou a polovičkami sardel, posypeme zelenou petržlenovou vňaťou nasekanou nadrobno a necháme chvíľu stáť. V pekáči roztopíme asi 100 g jemne naškrabanej slaniny, pridáme 50 g masla vymiešaného s vykostenou sardelou,...

Zajac na dalmátsky spôsob

Suroviny: 1 zajac, 100 g slaniny, 100 ml oleja, 200 ml bieleho vína, 2 mrkvy, 1 malá cibuľa, 5 strúčikov cesnaku, 1 list šalvie, 3 bobkové listy, 1 byľ rozmarínu, 2 citróny, 1 viazanička petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Očisteného zajaca necháme cez noc odležať v marináde. Na druhý deň ho vyberieme, umyjeme, prešpikujeme cesnakom a obalíme plátkami slaniny. Zajaca osolíme, dáme na pekáč a polejeme olejom. Pridáme bobkové listy, rozmarín, šalviu, celé čierne...

Zajac na istrijský spôsob

Suroviny: 1000 g zajačieho mäsa, 150 g slaniny, 100 ml bieleho vína, 1 cibuľa, 6 strúčikov cesnaku, 2 veľké pradajky, 100 ml oleja, 1 lyžica múky, pol viazaničky petržlenovej vňate, 2 bobkové listy, 1 byľ rozmarínu, 1 byľ majoránu. Postup: Zajaca naložíme cez noc do marinády. Na druhý deň ho vyberieme, umyjeme a nakrájame na kocky. Na rozpálenom oleji ho opečieme dozlata, osolíme, okoreníme a vyberieme. Na oleji po opekaní najprv opražíme slaninu, potom postupne pridávame cibuľu,...

Zajac na murský spôsob

Suroviny: 2400 g zajačieho mäsa, 100 ml kyslej smotany, 200 g mrkvy, 2 petržleny, 1 zeler, 1 cibuľa, 1 citrón, 1 lyžica múky, 1 čajová lyžička horčice, 1 čajová lyžička cukru. Postup: Zajaca necháme cez noc ponoreného v marináde. Na druhý deň ho umyjeme, nakrájame na menšie kusy, osolíme a opečieme na masle. Keď mäso zhnedne, vyberieme ho a odložíme na predhriaty tanier. Na masle po opekaní speníme najemno nakrájanú cibuľu. K cibuli pridáme koreňovú zeleninu nakrájanú na kolieska....
1 | 2 >>
Arteco.sk
Počítadlo návštev od 19.4.2013