Cestoviny
Bolonské špagety
Suroviny:
500 g špagiet, 400 g mletého hovädzieho mäsa, veľkú cibuľu, menšiu zelenú papriku, 12 stredne veľkých šampiňónov, 4 - 5 strúčikov cesnaku, kúsok syra na strúhanie (ementál, eidam), rajčinový pretlak, 200 - 300 ml suchého červeného vína, kocku hovädzieho vývaru, trochu olivového oleja, soľ, čierne korenie, oregano, bobkový list, štipľavú papriku, parmezán
Postup:
Na panvici zohrejeme olivový olej, pridáme cesnak a cibuľu a osmažíme. Pridáme mäso a smažíme, kým...
Cestovinový nákyp
Suroviny:
400 g cestovín, 400 g nastrúhaného tvrdého syra, smotanu na šľahanie, 3 vajcia, 300 g hrášku z konzervy, strúčik cesnaku, lyžicu oleja, bazalku, muškátový oriešok, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale v osolenej vode, do ktorej sme pridali niekoľko kvapiek oleja. Zlejeme a necháme odkvapkať. Vajcia premiešame so smotanou a pridáme pretlačený cesnak. Ochutíme soľou, korením a bazalkou. Cestoviny premiešame s hráškom a syrom. Preložíme do...
Cestovinový veniec
Suroviny:
250 g cestovín penne, 300 g hydinovej sekanej, 2 lyžice rastlinného oleja, menšiu cibuľu, majorán, soľ, korenie, 2 strúčiky cesnaku, červenú kapiu, zväzok jemne posekaného petržlenu, tuk a strúhanku do formy, 5 vajec, 350 ml mlieka
Postup:
Vo vriacej osolenej vode 10 až 12 minút varíme cestoviny, scedíme, prelejeme studenou vodou. Na oleji opečieme nadrobno posekanú cibuľu a pridáme mäso. Opekáme zhruba 20 minút. Okoreníme majoránom, cesnakom, soľou a korením. Posekanú kapiu...
Cestoviny na petržlenovej vňati
Suroviny:
400 g širokých bezvaječných cestovín, 6 strúčikov cesnaku, petržlenovú vňať, olivový olej, 250 g tvarohu, 8 polievkových lyžíc kyslej smotany, soľ, pór
Postup:
Do vriacej osolenej vody dáme variť asi na 12 minút cestoviny a pridáme k nim polievkovú lyžicu oleja, aby sa nezlepili. Na ešte studený olej na panvici dáme na plátky pokrájaný cesnak a udusíme ho do sklovita. K tomu pridáme na jemno posekanú petržlenovú vňať, premiešame a trochu podusíme spolu s cesnakom. Potom...
Cestoviny s brokolicou a syrom
Suroviny:
1 balenie cestovín, 1 brokolicu, 1 strúčik cesnaku, mleté biele korenie, tavený syr v črievku, pochúťkovú smotanu, soľ.
Postup:
Brokolicu rozoberieme na ružičky a krátko podusíme na malom množstve oleja a vody. Pridáme prelisovaný cesnak a soľ. Do pochúťkovej smotany vytlačíme syr, pridáme korenie a dobre vymiešame. Cestoviny uvaríme podľa návodu, zmiešame s brokolicou a syrovou omáčkou.
Cestoviny s cuketou
Suroviny:
300 g cestovín, 2 mladé cukety, 2 stredne veľké červené cibule, 40 g nakladaných olív, 150 g nakladaných hríbikov, tavený syr v črievku (prípadne 3 trojuholníčky taveného syra), sladkú smotanu, soľ, oregano, bazalku, olivový olej
Postup:
Cibuľu pokrájame na pásy a osmažíme na oleji do sklovita. Pridáme pokrájanú cuketu a posolíme. Keď cuketa mierne zmäkne, pridáme olivy, hríbiky, bazalku a oregano. Tesne pred koncom pridáme smotanu a tavený syr. Počkáme, kým sa syr rozpustí....
Cestoviny s lososom
Suroviny:
1 balenie cestovín – mašličky, 10 dkg lososa v oleji, 2 strúčiky cesnaku, 1 šľahačková smotana, ½ dcl oleja, 1 pomaranč, ml. čierne korenie, petržlenová vňať, ½ dcl koňaku.
Postup:
Na oleji osmažíme kúsky lososa (klasický losos nakladaný v oleji), pridáme koňak, necháme zovrieť, pridáme smotanu – zovrieť, šťavu z polovice pomaranča a 2 celé kolieska pomaranča, povaríme, pridáme korenie, vňať a uvarené cestoviny (varíme 8 minút) a necháme prehriať. Podávame posypané...
Cestoviny s nivovou omáčkou
Suroviny:
400 g cestovín (špagety, kolienka alebo mušle), 150 - 200 g syra niva, 250 ml kyslej smotany, polievkovú lyžicu oleja, pór
Postup:
Cestoviny dáme variť. Nakrájame pór na kolieska, opražíme na oleji v hlbšej panvici. Do opraženého póru pridáme nadrobno rozmrvený alebo nakrájaný syr niva. Keď sa syr rozpustí, pridáme celý pohár smotany a necháme prevrieť. Touto omáčkou polejeme scedené cestoviny.
Cestoviny s tuniakom
Suroviny:
cestoviny špirálky, konzervu tuniaka v oleji, cibuľku, cesnak, soľ, lyžicu kečupu, muškátový orech mletý, sladkú smotanu
Postup:
Pokrájanú cibuľku osmažíme na oleji z tuniaka, pridáme cesnak, kečup a premiešame. Pridáme tuniaka, osolíme, okoreníme muškátovým orechom a necháme prejsť varom. Pridáme smotanu a prevaríme. Podávame s uvarenými cestovinami, môžeme ešte posypať postrúhaným eidamským syrom.
Cestoviny so smotanou a údeným mäsom
Suroviny:
500 g cestovín, 300 g prerastaného údeného mäsa, 2 lyžice oleja, veľkú cibuľu, 500 ml sladkej smotany, 150 g hrášku, 2 lyžice parmezánu, olej, soľ
Postup:
Údené mäso nakrájané na kocky zalejeme studenou vodou a privedieme do varu. Potom necháme odkvapkať, vložíme do studenej vody a osušíme. Na panvici prudko opekáme asi 3 minúty, potom pridáme pokrájanú cibuľu a dusíme do zlatista. Mäso s cibuľou preložíme do hrnca, zalejeme smotanou a po zovretí10 minút pomaly varíme. Hrášok...
Cestoviny so smotanovou omáčkou
Suroviny:
balíček cestovín, 2 trojuholníky taveného syra, 250 ml šľahačkovej smotany, hydinový bujón, 350 ml mlieka, lyžicu hladkej múky, maslo, 150 g šunkovej alebo diétnej salámy, bazalku
Postup:
Na masle opražíme na pásiky pokrájanú salámu. Prilejeme šľahačkovú smotanu rozmiešanú s bujónom, tavené syry, 250 ml mlieka a miešame, kým sa syry nerozpustia, potom necháme ešte prevrieť. 100ml mlieka rozmiešame s hladkou múkou a cez sitko ho prilejeme do omáčky a necháme opäť prevrieť a...
Cestoviny so špargľou
Suroviny:
500 g čerstvej špargle, 350 g zelených rezancov, 150 g morčacích pŕs, 125 g kyslej smotany, 2 lyžice oleja, 2 lyžice masla, 2 poháre šampiňónov (asi 300 ml), 2 lyžice masla, 2 lyžice múky, 200 ml suchého sherry, lyžičku citrónovej šťavy, strúčik cesnaku, mleté korenie, soľ, lyžicu worcesterskej omáčky, lyžicu pažítky
Postup:
Čerstvú špargľu olúpeme, odstránime drevnaté konce a podľa hrúbky špargľu asi 15 minút varíme. Rezance uvaríme v slanej vode, do ktorej sme dali lyžicu...
Cestoviny so špenátovou omáčkou
Suroviny:
400 g cestovín, 400 g mrazeného špenátového pretlaku, 2 cibule, 3 lyžice oleja, lyžicu masla, lyžicu hladkej múky, 200 ml smotany na varenie, tavený syr v črievku, 100 ml mlieka na zriedenie, 2 - 3 strúčiky cesnaku, 150 g tvrdého nastrúhaného syra, mleté biele korenie, soľ
Postup:
Cestoviny (kolienka, mušličky alebo špirálky) uvaríme a scedíme. Pripravíme si omáčku tak, že špenát necháme rozmraziť, cibuľku nakrájame a na oleji ju podusíme domäkka. Na zjemnenie chuti môžeme...
Cestoviny so syrom a šampiónmi
Suroviny:
100g šampiónov, 1 viazaničku pažítky, 125 g tvrdého syra (ementál, eidam), 250 g malých cestovín (mušličky, mašličky a podobne), 250 ml mlieka, 2 poliekové lyžice masla, 2 polievkové lyžice múky, 2 strúčky cesanaku, soľ
Postup:
Rúru predhrejeme na 200 stupňov (plynová, stupeň 3). Šampióny očistíme, umyjeme a nakrájame, pažítku nahrubo nasekáme, tvrdý syr nakrájame na kocky, cestoviny uvaríme v dostatočnom množstve osolenej vody podľa návodu na obale, zlejeme a necháme...
Cestoviny so zelenou špargľou
Suroviny:
1 000 g zelenej špargle, šalotku, 100 g sójového mäsa, 50 g rastlinného tuku, 300 g cestovín, 50 g parmezánu, vajce, 2 lyžice smotany, čierne korenie, muškátový oriešok, soľ, petržlenovú vňať
Postup:
Špargľu umyjeme a uvaríme vo vode. Potom nakrájame na malé kúsky. Šalotku nakrájame na kolieska. Sóju a šalotku podusíme na rastlinnom tuku, pridáme špargľu a ešte chvíľu dusíme. Medzitým nastrúhame parmezán, zmiešame ho s vajíčkom a smotanou, osolíme, okoreníme. Nad parou...
Cestoviny zapečené s hubami
Suroviny:
400 g cestovín, 500 g húb, soľ, rascu, petržlenovú vňať, 80 g tuku
Postup:
Pokrájané huby opražíme na tuku a dusíme vo vlastnej šťave s pokrájanou petržlenovou vňaťou. Osolíme ich, posypeme rascou a premiešame s uvarenými cestovinami. Preložíme ich do vymasteného pekáča, zalejeme mliekom a zapečieme.
Farebné cestoviny
Suroviny:
400 g čerstvých šampiňónov, 3 červené mäsité kapie, 500 ml sladkej smotany, olej, čili korenie, soľ, balíček farebných cestovín (hrubých slížov)
Postup:
Cestovinové slíže uvaríme v osolenej vode. Na oleji opražíme pásiky červenej kapie, pridáme na plátky pokrájané čerstvé šampiňóny, ktoré pustia vodu, takže nemusíme podlievať. Keď zmäknú, zalejeme smotanou. Nezahusťujeme. Osolíme, pridáme podľa chuti čili korenie. Chuť má byť jemne štipľavá a omáčka riedka. Môžeme použiť aj...
Hubovo-brokolicová omáčka k cestovinám
Suroviny:
1 cibuľu, maslo, korenie karí, 200 g šampiňónov, alebo iných čerstvých hríbov (prípadne sušené, namočené vo vode), soľ, mleté biele korenie, 2 strúčiky cesnaku, 1 dl mlieka, 100 g brokolice, 1 smotanou, 1 lyžicu škrobovej múčky.
Postup:
Nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na masle. Pridáme korenie karí, na menšie kúsky pokrájané šampiňóny, alebo iné čerstvé hríby (prípadne sušené). Pridáme soľ, mleté biele korenie, prelisovaný cesnak a dusíme asi 5 minút. Zalejeme mliekom,...
Jednoduché čínske cestoviny
Suroviny:
čínske rezance, olej, sójovú omáčka, hrášok, kukuricu, mrkvu
Postup:
Jedlo pripravíme z pravých čínskych rezancov, ktoré uvaríme v osolenej vode, uvarené dáme na rozpálený olej, dochutíme sójovou omáčkou. Ak chceme cestovinu i so zeleninou, v rozpálenom oleji pred cestovinami opražíme hrášok, kukuricu a najemno pokrájanú mrkvu.
Lasagne
Suroviny:
350 g lasagní, 500 g mletého hovädzieho mäsa, 100 g zeleru, stredne veľkú mrkvu, 150 g kuracích pečienok, 250 ml červeného vína, 250 ml rajčinového pretlaku, veľkú cibuľu, 2 lyžice oleja, 30 g masla, 2 lyžice pokrájanej petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie,
Bešamelová omáčka: 600 ml mlieka, 40 g hladkej múky, 100 g postrúhaného parmezánu, 60 g masla, 1/2 lyžičky muškátového orieška, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
Na oleji s maslom speníme cibuľu, pridáme na...
Lasagne s morskými živočíchmi
Suroviny:
500 g filé z platesy, 250 g surových kreviet, 250 g hrebenatiek, 250 g čerstvých alebo sušených rezancov lasagne, 2 šalotky, 30 g masla, 60 ml bieleho vína, 15 ml rastlinného oleja, mleté čierne korenie, soľ.
Omáčka: 500 ml mlieka, 150 ml šľahačky, 30 g masla, 175 g šampiňónov, 500 g paradajok, 1 menšia cibuľa, 30 g múky, 1 bobkový list, 6 až 8 vetvičiek petržlenu a bazalky, mleté chilli na ochutenie, 6 zrniek čierneho korenia.
Postup:
Na veľkej panvici roztopíme maslo,...
Makarónový nákyp so šunkou
Suroviny:
250 g makarónov, 2 lyžice oleja, 6 vajec, 500 ml mlieka, 250 g šunky *150 g mrazeného hrášku, 60 g strúhaného tvrdého syra, 2 lyžice strúhanky, 30 g masla, 2 cibule, 400 g hustej paradajkovej šťavy, maslo (margarín) na vymastenie formy, petržlenovú vňať, strúhaný muškátový oriešok, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
Makaróny uvaríme v dostatočnom množstve osolenej vody podľa návodu na obale. Zlejeme ich a premiešame s lyžicou oleja. Vajcia rozmiešame v mlieku, osolíme,...
Makaróny s vajcom
Suroviny:
balenie makarónov, 6 vajec, soľ, 100 g slaniny
Postup:
Asi na 5 cm polámané makaróny varíme v slanej vode. Scedíme a necháme odkvapkať. Slaninu pokrájame na kocky, opečieme, pridáme rozšľahané vajcia a urobíme redšiu praženicu, ktorú zmiešame s makarónmi a podľa chuti dosolíme. Podávame s kyslou uhorkou.
Makaróny so syrom
Suroviny:
200 g syra mozarella (alebo iného mäkkého syra), 40 g parmezánu, 300 ml mlieka, 80 g masla, 4 paradajky, 400 g makarónov, lyžicu podusenej cibule, hladkú múku, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
V hrnci roztopíme maslo, pridáme múku a pripravíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme mliekom a za stáleho miešania krátko povaríme. Potom pridáme mozarellu (alebo iný mäkký syr) spolu s nastrúhaným parmezánom a osobitne opraženú cibuľu, všetko osolíme, okoreníme a za stáleho miešania...
Makaróny zapečené so syrom a paradajkami
Suroviny:
400 g makarónov, 40 g hladkej múky, 45 g masla, 500 ml mlieka, 100 g strúhaného syra, 6 paradajok, 2 cukety, pár lístkov čerstvej bazalky, muškátový oriešok, mleté čierne korenie, soľ, 25 g strúhaného syra
Postup:
Makaróny uvaríme v osolenej vode. Múku opražíme na rozohriatom masle, za stáleho miešania prilejeme mlieko a necháme prejsť varom. V omáčke roztavíme syr, osolíme, okoreníme a mierne ochutíme muškátovým orieškom. Paradajky rozkrájame na osminky a cuketu na plátky....
Nákyp z mletého mäsa s cestovinami
Suroviny:
250 g širokých rezancov, olej, cibuľu, 50 g prerastenej slaniny, 250 g mletej hovädziny, 4 lyžice nasekanej petržlenovej vňate, 1/2 lyžičky rozmarínu, 2 lyžice masla, 5 paradajok, 2 vajcia, 2 lyžičky soli, 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia, 250 ml mlieka, 100 g strúhaného syra
Postup:
Rezance uvaríme vo vode, do ktorej pridáme trochu oleja. Asi po 10 minútach ich prepláchneme studenou vodou. Nakrájame cibuľu a slaninku a speníme do hneda. Po kúskoch pridávame mleté mäso a...
Pekingské cestoviny
Suroviny:
100 g tenkých ryžových cestovín, 500 g pekinskej kapusty, jarnú cibuľku, 4 strúčiky cesnaku, 2 vajcia, 4 lyžice slnečnicového oleja, 250 g mletého bravčového mäsa, 4 lyžice sójovej omáčky, 2 lyžice hnedého cukru
Postup:
Cestoviny zalejeme v miske vriacou vodou a necháme asi 10 minút postáť. Vodu zlejeme, cestoviny opláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Pokrájame alebo postriháme ich na menšie kúsky. Pekinskú kapustu rozkrojíme na štvrtiny, tvrdú a spodnú časť...
Penne so syrovou omáčkou
Suroviny:
500 g cestovín penne, 150 g šunky alebo údenej šunky nakrájanej na kocky, 200 g cherry paradajok nakrájaných na štvrtiny, cuketu alebo zeler nakrájané na malé kocky, zelenú papriku, 400 g syrokrému, 300 - 400 ml mlieka, pór alebo 2 jarné cibuľky, olivový olej, biele korenie, tymian na dochutenie, bazalku alebo petržlenovú vňať na ozdobenie
Postup:
Cestoviny uvaríme podľa návodu. V miske rozmiešame syrokrém s mliekom a zmes dochutíme bielym korením a tymianom. Na panvici...
Rezance s tvarohom
Suroviny:
750 g hrubej múky, 2 vajcia, 2 lyžice masla, 500 g tvarohu, 100 g údenej slaniny, soľ, 100 ml kyslej smotany
Postup:
Z múky, soli a potrebného množstva vody pripravíme cesto, ktoré dobre vymiesime. Na pomúčenej doske ho vyvaľkáme a nakrájame na rezance. Uvaríme posolenú vodu, pridáme rezance a pomaly ich varíme. Uvarené precedíme a vložíme do rajnice so zohriatym maslom. Tvaroh rozmrvíme, posolíme a posypeme ním rezance. Údenú slaninu nakrájame na kocky a upražíme do hneda....
Rezancový nákyp
Suroviny:
250 g rezancov, 375 g údenej šunky alebo salámy, 500 g paradajok, lyžicu oleja, 2 lyžice strúhanky, 500 ml mlieka, 5 vajec, papriku, 75 g tvrdého syra, 30 g masla, postrúhaný muškátový orech
Postup:
Rezance uvaríme, precedíme a opláchneme studenou vodou. Šunku alebo salámu posekáme a rajčiny pokrájame na kolieska. Ohňovzdornú misu vymastíme a posypeme strúhankou. Kladieme do nej vrstvu rezancov, šunky a rajčiny. Poslednou vrstvou majú byť rezance. V mlieku rozhabarkujeme...