Bravčové mäso
Bačovské rezne
Suroviny:
60 dkg krátke karé, 15 dkg plátkový syr, 15 dkg šunky
na obalovanie: hladká múka, strúhanka, vegeta, 0,5 - 1 dcl piva, zmes korenia: po 1 KL soli, čierneho korenia, papriky, mletej rasce a kari. Olej na vyprážanie.
Postup:
Rezne na okrajoch narežeme, naklepeme a poprášime zmesou korenia. Na každý rezeň položíme plátok syra, šunky, a prichytíme špáradlom. Rezne obalíme v múke, namočíme do vajíčka rozšľahaného s pivom a vegetou a obalíme v strúhanke. Vyprážame v horúcom...
Balíčky s plnkou
Suroviny:
350 g lístkového cesta, 1 žĺtok, 100 g údeného syra, 1 vajce, 250 g mletého mäsa, soľ, mleté čierne korenie, sójová omáčka, mletá sladká červená paprika, worcesterská omáčka, 2 strúčiky prelisovaného cesnaku, 2 vajcia uvarené natvrdo
Postup:
Mleté mäso ochutíme soľou, mletým čiernym korením, mletou sladkou červenou paprikou, sójovou omáčkou a worcesterskou omáčkou. Potom pridáme žĺtok, prelisovaný cesnak a spolu premiešame. Necháme odstáť na chladnom mieste asi 30 minút....
Bôčiková roláda
Suroviny:
bravčový bôčik, párky, sterilizovaná kukurica, paprika, uhorky, cesnak, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Mäso naklepeme, osolíme, okoreníme a poukladáme naň pozdĺž prekrojené uvarené párky, papriku, uhorku, kukuricu a miešaninu z vajec. Opatrne zvinieme do rolády, previažeme špagátikom a pečieme v rozohriatej rúre. Pri pečení polievame zmesou oleja, grilovacieho korenia a cesnaku.
Bravčová panenka alla Hawai
Suroviny:
600 g bravčovej panenky, 400 g brusnicového kompótu alebo jarabinového, 300 g ananásu, 1 pór, 1 ľadový šalát, soľ, biele korenie, olivový olej
Postup:
Panenku zoberieme a urobíme vnútri nožom dieru, ktorú naplníme brusnicovou plnkou. Zoberieme panvicu, pridáme olivový olej a necháme na miernom ohni dusiť mäso za stáleho obracania. Keď je mäso mäkké pridáme do panvice ananás, nakrájaný pór a necháme ešte dusiť 3 minúty. Mäso potom vyberieme a do výpeku pridáme ľadový šalát a...
Bravčová panenka na póre
Suroviny:
600 g bravčovej panenky, soľ, farebné korenie, múku, olivový olej, 200 g póru, zväzok pažítky, 2 dl piva
Postup:
Bravčovú panenku pokrájame na 3 cm hrubé kúsky. Jednotlivé kúsky osolíme, okoreníme, prstami vymasírujeme, obalíme v múke a z oboch strán opečieme na oleji. Pridáme na tenké kolieska pokrájaný pór a nadrobno pokrájanú pažítku. Podlejeme pivom a dusíme asi 10 minút. Počas dusenia podlievame pivom.
Bravčová panenka plnená bryndzou
Suroviny:
200 g bravčovej panenky, 50 g bryndze, 1,5 dcl smotany na varenie, 30 g taveného syra, 20 g masla, soľ, 100 g mrazenej baby – mrkvy, 150 g varených zemiakov, 10 g cibule, olej, bazalkové listy
Postup:
Mäso našpikujeme, vytvarujeme, napoly upečieme, naplníme bryndzou a dopečieme. Z masla, smotany, syra a soli pripravíme omáčku. Mrkvu sparíme, vložíme na panvicu s rozohriatym maslom, osolíme a podusíme. Zemiaky nastrúhame a opečieme na cibuľke. Hotové jedlo servírujeme ozdobené...
Bravčová panenka s čučoriedkovou omáčkou
Suroviny:
500 g bravčovej panenky, soľ, čierne korenie, korenie na divinu, olej, čučoriedkový džem, 1 dcl červeného vína, 1 dcl vody, 1 PL hladkej múky, konzervované hrušky, 600 g zemiakov, 150 – 200g polohrubej múky, 1 vajce, strúhanka
Postup:
Mäso nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom, necháme odstáť a opečieme z oboch strán. Vo výpeku rozpustíme maslo, podlejeme vodou a červeným vínom, pridáme 2 PL džemu, soľ, čierne korenie a korenie na divinu. Zmes prevaríme,...
Bravčová panenka s višňami
Suroviny:
1 bravčovú panenku, 10 višní, na plátky pokrájané mandle
Postup:
Bravčovú panenku nakrájame naklepeme a opražíme z oboch strán na horúcom tuku. Do výpeku vložíme vykôstkované višne, sparené mandle a krátko podusíme. Mäso vložíme späť a prehrejeme.
Bravčová panenka so špenátom
Suroviny:
400 g bravčovej panenskej sviečkovice, 250 g špenátu, 2 stredné mrkvy, rôzne bylinky, maslo, bujón alebo vývar, korenie, soľ
Postup:
Bravčovú panenskú sviečkovicu po dĺžke narežte, naklepte, osoľte a okoreňte. Špenát poduste tak, aby sa odparila voda. Mrkvu na jemno postrúhajte, rozložte na mäso a zrolujte. Spevnite špáradlom alebo kuchynskou niťou. Krátko opečte na masle a dajte piecť do rúry. Výpek z mäsa zalejte vývarom, pridajte maslo, bylinky podľa vlastnej chuti,...
Bravčová panenka v sezamovej kruste s dijónskou omáčkou a fialovými zemiakmi
Suroviny:
300 g bravčovej panenky, 20 g sezamových semienok, 2 PL dijónskej horčice, 1 dcl olivového oleja, 1 dcl bieleho vína, 800 g fialových zemiakov, 1 dcl mlieka, 10 g masla, soľ a korenie
Postup:
Bravčovú panenku narežeme na 2 až 3 úhľadné kúsky, osolíme a okoreníme, potrieme dijónskou horčicou a obalíme v sezamových semienkach. Obalené mäso opečieme na prudkom ohni, podlejeme vínom a necháme dusiť do mäkka, mäso má byť pri rozrezaní ružové. Fialové zemiaky uvaríme v slanej vode,...
Bravčová panenka vo veľkonočnom venci
Suroviny:
150 g tvarohu, 1 dl mlieka, olej, soľ, mleté čierne korenie, 300 g polohrubej múky, 1 vajce, 1 vrecúško prášku do pečiva, 2 bravčové panenky, 1 veľký pór, 3 pomaranče, 200 g syru s modrou plesňou, 4 žĺtky
Postup:
Múku zmiešame s kypriacim práškom, pridáme tvaroh, vajce, soľ, korenie a neskôr, podľa potreby mlieko. Cesto má byť dostatočne husté, ako linecké cesto. Cesto necháme asi 15 minút odstáť. Panenky odblaníme a pozdĺžne prekrojíme na polovice. Mäso osolíme a okoreníme a...
Bravčová panenka z rokfortovou omáčkou
Suroviny:
200 g bravčovej panenky, soľ, mleté čierne korenie, 3 PL oleja, 100 gr rokfortu, 2 PL smotany, pažítka
Postup:
Bravčovú panenku jemne naklepeme rukou, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom. Na zvyšnom oleji rezy z oboch strán prudko opečieme a pri zníženej teplote pomaly dohotovíme. Mäso preložíme a udržiavame na teplom mieste. Do výpeku pridáme nastrúhaný syr, smotanu, pažítku, premiešame a krátko prehrejeme. Touto omáčkou prelejeme mäso. Podávame s kroketami alebo...
Bravčová panenka „Tonnato“
Suroviny:
400 g bravčovej panenky, 100 g tuniaka v oleji, 200 g majonézy, vetvička rozmarínu, 3 bobkové listy, 50 g kapár v náleve, 50 g sardeliek v oleji, hrubozrnnú soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, vínny ocot
Postup:
Očistenú, umytú a osušenú panenku osolíme, okoreníme, poukladáme na ňu bobkové listy a rozmarínu, polejeme olivovým olejom a pevne zabalíme do fólie. Panenku varíme na pare pri teplote 80 stupňov Celzia asi 15 minút. Uvarené mäso odložíme do chladu. Tuniaka...
Bravčová pečeň
Suroviny:
40 dkg bravčovej pečene, 4 celé vajcia, 1 šlahačková smotana, 15 dkg bravčovej masti, 1 KL soli, štipka čierneho korenia
Postup:
Pečeň odblaníme, jemne pomelieme, pridáme rozšľahané vajcia, roztopenú masť, soľ a korenie. Všetko spolu rozmixujeme so šlahačkou. Pripravíme srnčí chrbát alebo misu z jenského skla, ktorú sme vopred vymastili. Nalejeme masu a pečime v miernej rúre asi 20 minút. Po vychladnutí vyklopíme a krájame na úhľadné kúsky.
Bravčová pečeň s kečupom
Suroviny:
400 g bravčovej pečene, 2 cibule, 2 lyžice horčice, 2 lyžice kečupu, 1 lyžička korenia karí, Rama, vegeta
Postup:
Pečeň umyjeme, osušíme a pokrájame na tenké plátky. Na hlbšej panvici rozohrejeme Ramu, pečeň na nej opražíme a pridáme na kolieska pokrájanú cibuľu. Po chvíli pridáme horčicu, kečup a karí, zakryjeme a dusíme asi 15-20 minút. Počas dusenia niekoľkokrát premiešame. Keď je pečeň mäkká, posypeme ju vegetou, zamiešame a podľa chuti dosolíme a okoreníme. Podávame s...
Bravčová roláda s pikantnou plnkou
Suroviny:
2 bravčové panenky, soľ, mleté čierne korenie, 1 cibuľu, 5 až 6 sušených rajčín, 5 až 6 šampiňónov, kúsok pikantnej klobásy, 1 lyžicu omáčky čili, 6 plátkov prerastenej slaniny.
Postup:
Z mäsa vytvoríme plát, ktorý osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme šampiňóny, pokrájanú klobásu, soľ, omáčku čili a sušené rajčiny. Zmes dáme na pláty mäsa, zvinieme do rolády a obalíme plátkami slaniny. Previažeme motúzom a dáme piecť.
Bravčová roláda so syrom
Suroviny:
400 g chudého mäsa z bravčového pliecka, 400 g prerasteného bravčového bôčika, 250 g tvrdého syra, 5 vajec, soľ, mleté čierne korenie, vegetu, korenie čubrica
Postup:
Mäso pokrájame na väčšie kocky a dvakrát zomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme nahrubo postrúhaný tvrdý syr, rozbité vajcia, soľ a koreniny. Dobre premiešame. Masu vytvarujeme do tvaru valčeka, uložíme na alobal, zvinieme a pevne pritlačíme okraje. Vložíme do väčšieho mikroténového vrecka, vrch dobre zviažeme...
Bravčová rolka v sézamovej kruste
Suroviny:
bravčová panenka, grilovacie korenie, sézam, soľ, olej, cibuľa, vajcia, slaninka, šampiňóny, smotana na varenie, tavený syr, kukuričný škrob
Postup:
Panenku odblaníme, rozrežeme na plát, osolíme a okoreníme grilovacím korením. Naplníme plnkou zo slaninky, šampiňónov a vajec. Stočíme do rolky, potrieme rozšľahaným vajíčkom a obalíme v sézame. Pečieme v rúre 20 minút pri 180 stupňoch. Do panvice pridáme smotanu, tavený syr a krátko povaríme. Hotovú omáčku zahustíme škrobom a...
Bravčové azu
Suroviny:
750 g bravčového stehna, 2 lyžičky horčice, štipka práškového cukru, 2 lyžice kečupu, 2 lyžičky mletej červenej papriky, 1 lyžička worcesterskej omáčky, olej, 1 cibuľa, soľ, mleté čierne korenie, karí korenie, Rama
Postup:
Kečup, horčicu a 2 lyžice oleja dobre zmiešame, pridáme čierne a karí korenie, papriku a worcester. Cibuľu očistíme, nadrobno pokrájame a rozmiešame v zmesi. Mäso pokrájame na tenké pásiky, trochu posolíme a premiešame s pripravenou korenenou zmesou....
Bravčové filety na hubách
Suroviny:
bravčová panenka, soľ, korenie, olej, cibuľa, huby, hladká múka, vývar, maslo, hrubozrnné korenie
Postup:
Bravčovú panenku odblaníme a necháme v celku. Osolíme ju a okoreníme. Opekáme na rozpálenej panvici asi 13 minút pri teplote 160 stupňov. Vyberieme ju a do výpeku pridáme maslo, cibuľku, krátko speníme a vložíme huby. Podusíme, prípadne zahustíme škrobom.
Bravčové gule v kyslej kapuste
Suroviny:
1 cibuľa, 1 PL oleja, 15 dkg ryže, 30 dkg bravčového mäsa z lopatky, 1 vajce, majorán, mleté čierne korenie, mletá paprika, 60 dkg kyslej kapusty, 3 PL masti, soľ, mäsový vývar, 20 dkg hladkej múky, 1 kyslá smotana.
Postup:
Nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme na oleji, pridáme ryžu, krátko opražíme, zalejeme vodou a dusíme. Mäso pomelieme, pridáme vychladnutú ryžu, vajce, majorán, korenie a soľ. Formujeme gule. Kapustu pokrájame, podlejeme, osolíme, vložíme gule a prikryté...
Bravčové karé plnené párkami a údeným mäsom
Suroviny:
600 g bravčového karé bez kostí, 150 g vareného údeného mäsa, 150 g párkov, 60 g slaniny, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Karé vykostíme, umyjeme, osušíme a ostrým tenkým nožom narežeme v strede otvor. Opačnou stranou varešky urobíme do mäsa otvory, ktoré naplníme pásikmi údeného mäsa a olúpanými párkami. Mäso previažeme hrubou niťou. Údenú slaninu nakrájame na malé kocky a rozpražíme. Na vzniknutej masti prudko opražíme naplnené mäso a...
Bravčové maso peri-peri so šalátom
Suroviny:
bravčové mäso (stehno, karé), citrón, omáčka peri-peri (pomleté čili papričky s trochou korenia), olej, korenie, soľ
šalát: hlávkový šalát, paradajky a uhorku na kostičky, šalotku alebo cibuľu na tenké kolieska, čersvé nakrájané figy
Postup:
Bravčové mäso nakrájané na malé medailonky, trochu naklepeme, potrieme omáčkou peri-peri, nakrájame citrón na tenké plátky, na mäso dáme plátok citronu, spojíme špáratkom, pridáme trochu oleja, korenia a máličko soli, dáme na...
Bravčové mäso s hlivou a šampiónmi na kyslej smotane
Suroviny:
bravčové mäso (nie mastné), cibuľa, hliva, šampiňóny, veľká kyslá smotana (alebo dve malé), 1 čili paprička, 1 červená paprika, koreniny: soľ, čierne korenie, mletá rasca, vegeta, trošku kari korenia
Postup:
Pripravujeme vo woku alebo väčšom hrnci. Cibuľu pokrájame a udusíme na masti alebo oleji. Mäso nakrájame na malé rezníky, trochu naklepeme. Osolíme, okoreníme, pridáme rascu. Opečeme do biela na cibulke. Potom pridáme umytú a natrhanú hlivu, podlejeme vodou. Prídáme aj...
Bravčové mäso zapekané so zemiakmi
Suroviny:
60 dkg bračové karé alebo stehno, 1 kg zemiakov, cibuľa, soľ, paprika, čierne korenie, vegeta, vorchestrová omáčka, slanina, lečo, smotana
Postup:
Rezne naklepeme, posolíme, posypeme paprikou, čiernym korením, vegetou a vorchesterskou omáčkou. Uložíme na seba a dáme na 2 hodiny do chladu. Zemiaky očistíme a nakrájame na 0/5 cm krúžky. Misu z jenského skla vymastíme olejom a postupne ukladáme, naspodok zemiaky, vrstvu koliečok z cibule, mäso a tenkú vrstvu leča. Postup...
Bravčové medailónky
Suroviny:
850 g bravčového mäsa, 250 g tvrdého syra, 180 g šunky, 10 g soli, 10 g mletého čierneho korenia, 200 g oleja, 0,05 l bieleho vína, 250 g šampiónov
Postup:
Mäso nakrájame na plátky, naklepeme, osolíme, okoreníme, položíme naň plátok šunky a syra, mäso potom preložíme, zopneme alebo zaklepneme. Potom ho prudko opečieme z oboch strán, pridáme šampióny a podusíme. Hotové polejeme vínom a podávame.
Bravčové rebierka s paprikou a hríbami
Suroviny:
1200 g bravčových rebierok (nasekaných na 10 cm kúsky), 150 ml bieleho suchého vína, 400 ml mäsového vývaru (alebo vody), 3 červené mäsité papriky, 350 g šampiňónov, 30 g masla, 10 g polohrubej múky, 200 g lahôdkovej (obyčajnej) cibule, 8 až 10 strúčikov cesnaku, 3 lyžice oleja, 2 bobkové listy, trochu tymianu, 1 čajová lyžička zaváraných čučoriedok, 2 malé chilli papričky, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
10 g masla premiešame s múkou a rukami v nej rozmrvíme maslo....
Bravčové soté s ananásom
Suroviny:
bravčová panenka, konzerva ananásu, orechy, smotana, sójová omáčka, soľ
Postup:
Bravčovú panenku nakrájame na rezance, osolíme, pokvapkáme sójovou omáčkou, premiešame a necháme chvíľu odstáť. Na panvici s trochou oleja osmažíme. Postupne pridáme ananás, orechy, podlejeme smotanou a dusíme približne 2 minúty. Hotové jedlo podávame s ryžou alebo opekanými zemiakmi.
Čákovo tajomstvo
Suroviny:
400 g bravčového stehna, 1 väčšia cibuľa, 250 ml smotany, 1 lyžica plnotučnej horčice, 2 lyžice kečupu, olej, soľ, mleté čierne korenie, Placky: 4 veľké zemiaky, 2 strúčky cesnaku, 3 lyžice hladkej múky, 1 vajce, 2-3 lyžice mlieka, soľ, mleté čierne korenie, postrúhaný syr na posypanie
Postup:
Mäso nahrubo pomelieme. Cibuľu pokrájame a speníme na rozohriatom oleji. Pridáme mäso, asi 10 minút ho oprážame, potom ochutíme soľou, korením, horčicou, kečupom a napokon vmiešame...
Černohorský rezeň I
Suroviny:
bravčové mäso (stehno, karé), asi 5 zemiakov, veľká cibuľa, 2 strúčky cesnaku, čierne korenie, majoránka, soľ, vajce, hladká múka, syr
Postup:
Staré zemiaky nastrúhame, pokrájame cibuľu, roztlačíme cesnak, korenie, majoránka, soľ, celé vajce, dohustiť múkou, v tom obalíme mäso a vypražíme, na to postrúhame syr.